Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Legenda pokračuje. Kamenolom Hudčice se pyšní novými moderními kolovými nakladači

Zveřejněno: 13. 1. 2022

Obec Hudčice u nás i ve světě nejvíce proslavily žulové lomy, které se nachází na jejím území. V posledních desetiletích se však zdejší těžba a zpracování žuly dostaly na samou hranu své existence. Změnu přinesl nový majitel, který se rozhodl skomírající kamenolom zachránit. A že se mu to daří, dokládá například obměna kolových nakladačů.

Stereonakladač L 514 a nakladač L 550 Xpower.

Počátek větší těžby kamene v této lokalitě se pojí se stavbou železniční trati z Březnice do Strakonic z konce 19. století, či výrobou dlažebních kostek pro Vídeň. K rozšíření výroby a vzniku dalších lomů v hudčickém okolí následně došlo díky státním zakázkám během války. V roce 1949 vznikl sjednocením bývalých firem národní podnik Západočeský průmysl kamene Příbram. V následujících 20. letech proběhla modernizace strojů a původní řemeslná výroba se změnila ve výrobu průmyslovou. Hudčická žula se začala hojně využívat jako součást významných pražských staveb jako např. vydláždění prvního nádvoří Pražského hradu, zastávky pražského metra nebo odbavovací haly Hlavního nádraží.

Během privatizace navázala na tradici nová výrobní organizace KÁMEN HUDČICE s.r.o. Ta pokračovala v realizacích dodávek pro významné stavby, jmenovitě například rekonstrukce Václavského náměstí, Karlova náměstí, dalších zastávek pražského metra atd. Současně ale začalo docházet k rozprodávání jednotlivých částí provozu a střídání majitelů, kteří zcela zastavili investice do údržby areálu a modernizace výroby. Tímto nehospodárným konáním se dostala společnost KÁMEN HUDČICE až na samou hranu své existence.

Tradice těžby a zpracování kamene v Hudčicích je více jak 100 let. (zdroj www.kamenhudcice.cz)
Tradice těžby a zpracování kamene v Hudčicích je více jak 100 let. (zdroj www.kamenhudcice.cz)

Vzkříšení skomírajícího kamenolomu

V roce 2018 se pan Aleš Petříš odhodlal koupit tento skomírající kamenolom a začal zde budovat prosperující závod na těžbu a zpracování žuly. Přes všechny problémy, které si KÁMEN HUDČICE nese jako historickou zátěž po předchozích majitelích, se nový majitel pustil do rekonstrukcí areálu, investic do modernizace výroby a vybudování nového vozového parku a celkové restrukturalizaci společnosti na moderní, prozákaznicky orientovanou společnost. Firmě se navíc podařilo udržet kvalitní pracovníky se vztahem ke kamenickému řemeslu, které postupně doplňují další schopní kolegové.

Vize je vybudovat moderní podnik 21. století. Pro představu, již nyní je provoz výrobních strojů zajišťován prostřednictvím obnovitelných zdrojů energie, realizují se investiční akce s cílem instalovat a využívat nejmodernější automatické stroje, díky kterým se výroba začne orientovat na nejnáročnější žulové produkty.

Zettelmeyer ZL601 r.v. 1990 spolu s novými nakladači.
Zettelmeyer ZL601 r.v. 1990 spolu s novými nakladači.

Obměna zastaralé techniky a strojů

V rámci nedávné modernizace techniky došlo na obměnu kolových nakladačů – již dosluhujících modelů, v podstatě technických exponátů, kterými jsou Zettelmeyer ZL601 r.v. 1990 a Fiat Allis 220 r.v. 1983. Nahradí je nejnovější technika Liebherr, stereonakladač L 514 a nakladač L 550 Xpower. Hrdým dodavatelem nových strojů se stala společnost Liebherr-Stavební stroje CZ s.r.o. „Velmi si vážíme toho, že právě nakladače Liebherr budou psát další historii této významné společnosti,” uvádí dodavatel. Dodejme, že stroje Liebherr byly vybrány díky hospodárnosti a ekonomice provozu.

Základní parametry nových nakladačů

Kolový nakladač Liebherr L 550 XPower

  • Překlopné zatížení: 9 800 až 12 500 kg
  • Objem lopaty: 3,10–9,50 m³
  • Provozní hmotnost: 18 550 až 20 500 kg
  • Jmenovitý výkon ISO 14396 / ECE-R.120: 163 kW / 222 HP

Kolový nakladač Liebherr L 514

  • Překlopné zatížení: 4 075 až 5 750 kg
  • Objem lopaty: 1,40–3,50 m³
  • Provozní hmotnost: 8 860 až 9 985 kg
  • Jmenovitý výkon ISO 14396 / ECE-R.120: 76 kW / 103 HP

Kolový nakladač Liebherr L 550 XPower

Tento typ nakladače kombinuje výkon, úspornost, robustnost a komfort. Inovativní koncepce stroje XPower sjednocuje hydrostatický a mechanický pohon. Přechod z jednoho „režimu” do druhého probíhá automaticky a bezestupňově. Nakladače jsou tak maximálně efektivní při jakémkoliv nasazení, a to i při dlouhých přejezdech. Prostorná a ergonomicky navržená kabina těchto strojů je přizpůsobena každodenním požadavkům strojníků a nabízí dokonalé podmínky pro pohodlnou, bezpečnou a produktivní práci.

Fiat Allis 220 (vlevo) a kolový nakladač Liebherr L 550 XPower.
Fiat Allis 220 (vlevo) a kolový nakladač Liebherr L 550 XPower.

Kolový nakladač Liebherr L 514

Vysoce výkonné všestranné stereonakladače Liebherr zaujmou zejména výbornou manévrovatelností a flexibilitou. Díky stereo řízení, které kombinuje kloubové řízení a řiditelnou zadní nápravu, mají velmi malý poloměr otáčení. Jedinečný kloub zajišťuje obsluze během provozu vysoký jízdní komfort a optimální stabilitu a bezpečnost.

Na závěr dodejme, že uvedené nakladače doplnil vysokozdvižný vozík Toyota. Společnosti Kámen Hudčice držíme palce a těšíme se na další pokračování jejich příběhu.

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek