Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Nová generace nakladačů Liebherr XPower na českém trhu

Zveřejněno: 20. 4. 2016

Čelní kolový nakladač Liebherr XPower® si měli možnost v rámci „předváděcího turné“ vyzkoušet poprvé také zájemci v České republice. Stroj s typovým označením L 576 o provozní hmotnosti téměř 26 t se několik dní proháněl v areálu společnosti KÁMEN Zbraslav, a.s. Nakládal, převážel na krátkou i delší vzdálenost, a nebo „krmil“ drtičku.

Hlavní inovace se týká především pojezdu, kdy nový koncept kombinuje pohon hydrostatický s mechanickým, přičemž využívá předností obou z nich. Hydrostatický pohon pojezdu se využívá při nižších rychlostech, tedy nejčastěji u nakládek na krátkou vzdálenost. Na mechanický pohon se automaticky přechází při vyšších rychlostech, výhodnější při překonávání delších vzdáleností a při jízdě do kopce. Přechod mezi oběma typy pohonů je plynulý, pohony pracují současně a mění se variabilně jejich poměr.

Stroj je osazen motorem Liebherr splňujícím emisní normu stupně EU STAGE IV/Tier 4f. Snížení emisí je docíleno pouze technologií SCR (selektivní katalytická redukce za použití AdBlue), filtr pevných částic není použit.

Změnu doznala také samotná konstrukce, u které díky situování nejtěžších komponentů směrem k zádi, došlo k navýšení překlopné síly a díky tomu mohlo dojít ke zvětšení objemu lopat. Zesíleny byly nápravy spolu s ramenem výložníku. Zákazníci mohou u kolových nakladačů XPower volit mezi Z-kinematikou a průmyslovou kinematikou.

Nakladače jsou tiché a pro svoji obsluhu velice pohodlné. Konstrukce kabiny umožňuje dobrý výhled, a to i díky prodlouženým oknům, směrem dolů. Už v základu je osazená zpětná kamera s výstupem v dotykovém displeji.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Věra Machková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek