Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Kompaktní a stereo nakladače Liebherr. Univerzálové do komunálních služeb

Zveřejněno: 15. 8. 2019

V segmentu malých kolových nakladačů s provozní hmotností do sedmi tun nabízí společnost Liebherr čtyři stroje: dva kompaktní nakladače L 506 a L 508 a dva stereo nakladače® L 507 a L 509. Od veletrhu Bauma 2019 se tyto kolové nakladače dodávají v provedení splňujícím emisní stupeň V. Emise těchto strojů jsou nižší, než předepsané mezní hodnoty. Zmíněné modely patří k nejuniverzálnějším kolovým nakladačům z nabídky společnosti Liebherr.

Nové stereo nakladače L507 kombinují výhody kloubového řízení s výhodami řízení všech kol

Kompaktní a stereo nakladače® Liebherr spojují komfort a bezpečnost, které umožňují produktivní práci stroje. Díky vysoké produktivitě se používají při terénních úpravách a v zemědělství nebo v komunálních službách. Na stavbách zvládají zemní a přípravné práce. Kompaktní konstrukce zajišťuje stabilitu stroje a obsluze kolového nakladače umožňuje dobrý výhled na stroj a pracoviště. Pracovní funkce a ovládání pojezdu jsou jednoduché a intuitivní, což přispívá ke zvýšení bezpečnosti práce, zejména pokud se při práci s kolovými nakladači například při zimní údržbě komunikací střídá více strojníků.

Nové stereo nakladače® jsou prémiové stroje v segmentu malých kolových nakladačů

Již několik desetiletí jsou stereo nakladače® Liebherr v segmentu malých kolových nakladačů vnímány jako prémiové stroje, nabízející vysokou produktivitu. Společnost Liebherr nedávno kompletně přepracovala poslední typovou řadu zahrnující celkem čtyři modely: od L 507 Stereo až po L 518 Stereo. Oba malé stereo nakladače® L 507 a L 509 patří k nejnovějším strojům z nabídky společnosti Liebherr. Jejich provozní hmotnost je 5 550 kg a 6 390 kg. Na objednávku jsou všechny stereo nakladače® k dispozici v provedení „Speeder”. V této variantě dosahují maximální rychlost až 40 km/h. To pomáhá provozovatelům šetřit čas a umožňuje efektivní přepravu kolových nakladačů z jednoho pracoviště na jiné.

Technické parametry nakladačů L 507 a L 509
Technické parametry nakladačů L 507 a L 509

Stereo řízení vyvinuté společností Liebherr je jedinečné. Jedná se o optimálně vyváženou kombinaci kloubového řízení s řízenou zadní nápravou. Tato kombinace spojuje výhody stávajícího kloubového řízení s výhodami řízení všech kol. Výsledkem je minimální poloměr otáčení, který je výhodný především ve stísněných prostorových podmínkách. Konstruktérům společnosti Liebherr se podařilo pomocí řízené zadní nápravy dosáhnout snížení úhlu natočení kloubu stereo nakladače® na 30°. Tím zůstává těžiště zachováno uprostřed stroje i při přepravě těžkých břemen, což zvyšuje stabilitu a vyváženost stroje. Díky osvědčenému stereo řízení jsou stereo nakladače Liebherr již po mnoho let spolehlivými partnery pro zimní údržbu komunikací. Obce a poskytovatelé komunálních služeb si obzvlášť cení vysoké manévrovatelnosti kolového nakladače, když sněhové závěje blokují dopravu na silnicích a chodnících. Stereo řízení umožňuje obsluze stroje snadný úklid sněhu a ledu ze dvorů, těsných parkovišť nebo úzkých uliček v obytných zónách.

Kompaktní nakladače Liebherr jsou spolehliví pomocníci pro různé provozy

Kompaktní nakladače se podobně jako stereo nakladače® využívají všude tam, kde velké stroje narážejí na své hranice. Díky kompaktní a nízké konstrukci o výšce necelých dvou a půl metru se těžiště kompaktních nakladačů automaticky posouvá dolů. Tím je zajištěna maximální stabilita i na nerovném terénu. Optimální poměr mezi provozní hmotností a překlopnou silou zvyšuje produktivitu.

Technické parametry nakladačů L 506 a L 508
Technické parametry nakladačů L 506 a L 508

Se správným pracovním nářadím dokáže kompaktní nakladač Liebherr provádět různé činnosti: přesun, těžba, plnění, nakládka a vykládka, přeprava nebo srovnávání materiálů jsou pouze částí výčtu možných prací. V případě potřeby lze kompaktní nakladače Liebherr používat také jako komunální nebo úklidové vozidlo s paletizačními vidlemi, zametacími kartáči nebo sněhovým pluhem. Výměnu pracovního nářadí usnadňuje hydraulický rychlovýměnný systém. Kónická konstrukce kinematiky výložníku umožňuje obsluze stroje dobrý výhled na pracovní nářadí kolového nakladače a na pracovní prostor.

Kabina obsluhy kompaktních nakladačů L 506 a L 508 byla vyvinuta s ohledem na zajištění maximálního komfortu. Přehledně uspořádané ovládací prvky vytvářejí prostředí, ve kterém obsluha stroje může soustředěně a produktivně pracovat. Vysoký podíl prosklených ploch kabiny a propracované rozmístění zpětných zrcátek zajišťuje volný výhled na okolí stroje.

Autor: Ing. Jan Kadubec
Foto: Liebherr
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Neúnavný pracant Rokbak a první 50tunové rýpadlo LiuGong v Čechách

Zveřejněno 18.3. Sezonu předváděcích akcí pod širým nebem zpravidla na začátku roku zahajuje DEMO TOUR – velká předváděčka v lomu Kalcit v Brně Líšni, kterou společně se svými partnery pořádá prodejce stavebních strojů, společnost Austro Baumaschinen. Mezi letošními… celý příspěvek

Trimble úspěšně dokončil test plně autonomního zemního válce!

Zveřejněno 15.3. Společnost Trimble poprvé přímo na stavbě otestovala plně autonomní zemní válec, čímž učinila další důležitý krok k naplnění vize autonomní mobility. Standardní platforma Trimble Earthworks, určená i pro autonomní řízení instalovaná na zemním válci… celý příspěvek

Tatra ukázala vozidlo Force e-Drive poháněné vodíkovými palivovými články

Zveřejněno 13.3. V říjnu loňského roku měl v rámci konference H2 Fórum 2023 premiéru vůz na podvozku Tatra Force třetí generace s pohonným systémem využívajícím vodíkové palivové články. Vývoj vozidla probíhá v rámci pětičlenného konsorcia, vedeného společností ÚJV… celý příspěvek