Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Hybridní drtič SBM JAWMAX 200 osloví výkonem a provozními náklady. Nově u CARACAL MACHINES

Zveřejněno: 9. 3. 2022

Rakouský výrobce mobilních drtičů SBM uzavřel se společností CARACAL MACHNINES dohodu o zastoupení značky v České republice. Zájemci si již nyní mohou u Caracalu pronajmout, vyzkoušet, nebo rovnou zakoupit špičkový hybridní drtič JAWMAX 200. Nabídka drtičů SBM se postupně rozšiřuje i o další modely.

Drtič SBM JAW- MAX 200 je primárně určený pro drcení přírodního kamene a pro recyklaci stavebních materiálů jako je beton, asfalt, stavební suť apod.

Hybridní drtič JAWMAX 200 je možné spolehlivě provozovat téměř v jakýchkoli teplotách a podmínkách. Pro nasazení v místech s nedostupnou dostatečně dimenzovanou elektrickou přípojkou je totiž osazen integrovanou elektrocentrálou s osvědčeným nízko-emisním motorem Cummins poslední generace. Nádrž na naftu o objemu 300 litrů pak vystačí v pohodě na 2 až 3 pracovní dny (v závislosti na drceném materiálu).

Elektrický pohon je i mnohem jednodušší na údržbu (odpadají náklady, které jsou jinak vynakládány za servis mnohem choulostivějšího klasického hydraulického pohonu), a v případech, kdy má provozovatel možnost připojit se do sítě, samozřejmě výrazně levnější na provoz. Dle výrobce jsou provozní náklady při napájení z elektrické přípojky v porovnání s klasickou diesel-hydraulickou technikou totiž až o 80 % nižší. Této vlastnosti využijí především provozovatelé, kteří jsou schopni částečně drtič provozovat z elektrické přípojky a zároveň řeší zakázky, kdy je potřeba využívat naftu. „Je zřejmé, že si velkou úsporou provozních nákladů na sebe drtič mnohonásobně vydělá i přes vyšší vstupní náklady na zmiňované technologie,” říká Eva Kalcovská, jednatelka společnosti CARACAL MACHINES. „Motory Cummins, používané v těchto drtičích, dobře známe z našich strojů SANY. Můžeme tedy zákazníkovi poskytnout plnou servisní podporu, včetně diagnostiky a náhradních dílů,” zmiňuje další významný synergický efekt Eva Kalcovská.

Použití, konstrukce a ovládání

Mobilní čelisťový drtič SBM JAW MAX 200 je primárně určený pro drcení přírodního kamene a pro recyklaci stavebních materiálů jako je beton, asfalt, stavební suť a podobně. Výhodou drtiče jsou jeho kompaktní rozměry, které ocení obsluha jak na stavbě, tak při transportu. Pro uvedení do provozu není potřeba žádné dodatečné instalace, takže drtič je po složení ihned připraven k práci. S délkou 9,5 m, šířkou 2,6 m, výškou 3,1 m a přepravní hmotností menší než 27 tun může být JAWMAX 200 přepravován v celku na jednom podvalníku, což znamená další úsporu provozních nákladů. „Díky široké násypce má tento kompaktní drtič obdobný výkon jako větší, 35tunové drtiče,” rozvádí další výhodu této novinky Eva Kalcovská.

Celková jednoduchá konstrukce stroje spolu s použitými materiály je zárukou dlouhé životnosti.
Celková jednoduchá konstrukce stroje spolu s použitými materiály je zárukou dlouhé životnosti.

Ovládání stroje je intuitivní. Obsluze pomáhá digitální ovládání SBM Crush Control. V uživatelsky přívětivém do češtiny lokalizovaném rozhraní lze na 10palcovém monitoru krok po kroku nastavit požadované parametry drcení včetně například velikosti vstupního otvoru, reverzního chodu drtiče nebo nastavení volnoběhu. Ovládání na monitoru se řídí srozumitelnými grafickými symboly. Potěší funkce „Soft-Stop”, která umožňuje udělat při práci krátké přestávky, aniž by bylo nutné zastavit chod celého stroje. Zajímavostí je možnost zvolit si ovládací režim Basic, který automaticky zredukuje počet ovládacích prvků. Tato funkce je určena méně pokročilým uživatelům a přijde tak vhod například při pronájmu drtiče v půjčovnách.

Promyšlená konstrukce a bezpečnostní prvky

JAWMAX 200 je zkonstruován s ohledem na maximální produktivitu a hospodárnost. Vysoký výkon při drcení slibuje podavač s úhlopříčnou délkou 500 mm a robustní drticí soukolí s maximálním tlakem 400 MPa. Výkon drtiče je až 250 tun za hodinu, a to vše při kompaktních rozměrech a váze do 27 tun. Pohon drtiče je řešený pomocí klasického řetězu (další plusové body z hlediska údržby a životnosti). Vstupní otvor čelisťového drtiče o velikosti 1 000 × 600 mm je navržen tak, aby umožňoval nepřetržitý přísun materiálu do drtiče. Drticí čelisti jsou otočné („specialita” SBM), což prodlužuje jejich životnost zhruba dvojnásobně. Násypka, stejně jako třecí desky, jsou vyrobeny z vysoce kvalitní otěruvzdorné oceli. Celková jednoduchá konstrukce stroje spolu s použitými materiály je zárukou dlouhé životnosti a tím pádem i dobré návratnosti investice. Vynášecí dopravníkový pás má šířku 1 000 mm a v případě potřeby servisu nebo transportu jej lze pohodlně složit. Sbalení pásu má na starost hydraulika.

Výrobce SBM myslel také na další detaily. V místech bez elektrické přípojky lze integrovanou elektrocentrálu využít též jako jednofázový (230 V) a třífázový (400 V) zdroj pro další techniku na stavbě. K bezpečnosti přispívají výkonné LED světlomety a zvuková signalizace pro hlášení chybových stavů nebo poruch. Stroj je dále vybaven ochranným systémem proti přetížení při vniknutí nedrtitelných těles. Velkou výhodou je ergonomický dálkový ovladač, takže drtič může být ovládán například z kabiny kolového nakladače nebo rypadla.

Pro separaci železa lze v rámci volitelné výbavy doobjednat výkonný separační, permanentní magnet, umístěný nad vynášecím pásem. Volitelná výbava zahrnuje dále například patentovaný systém ohýbače armatur, který pomáhá k celkové ochraně drtiče, jež tak může být nasazován i do nepřetržitého provozu při recyklaci stavebních materiálů.

V místech bez elektrické přípojky lze integrovanou elektrocentrálu využít též jako jednofázový (230 V) a třífázový (400 V) zdroj
V místech bez elektrické přípojky lze integrovanou elektrocentrálu využít též jako jednofázový (230 V) a třífázový (400 V) zdroj

„Apka” pro dálkový dohled

Pro vzdálenou správu stroje nabízí výrobce mobilní aplikaci s názvem SBM Crush Control App. Pomocí ní si může uživatel ve svém telefonu či tabletu zobrazit různá provozní data (poloha drtiče, spotřeba paliva, délka provozu, údržbové hlášky apod.). Údaje z aplikace lze snadno exportovat do některého z běžných datových formátů, takže provozovatel může snadno sestavovat například podklady k fakturaci, reporty generálním dodavatelům apod. Nová aplikace SBM Crush Control je dostupná v iOS App Store a Google Playstore. „Oceňujeme též možnost vzdáleného přístupu dealera i výrobce do servisního módu stroje, kde vidíme aktuální závady stroje. To podstatně zrychluje celý servisní proces”, dodává Eva Kalcovská.

Více informací o této novince vám sdělí obchodní zástupci společnosti CARACAL MACHINES.

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek