Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Martin Mottl: Nechci platit za značku. Důležité jsou pro mě reference

Zveřejněno: 18. 9. 2020

O strojích SANY už se mohli naši čtenáři v minulosti dočíst mnohé. Například, že tento čínský výrobce patří poslední dobou co se týče objemu produkce k největším globálním hráčům, nebo že tuto značku v České republice zastupuje společnost CARACAL MACHINES z Králova Dvora. Nyní se podíváme na vlajkovou loď SANY v třídě středně těžkých pásových rýpadel, konkrétně na model SANY SY 265C LC.

Martin Mottl – strojník, účetní, mechanik i majitel firmy v jedné osobě. Nyní bude spoléhat na rýpadlo SANY SY265C LC

Na rýpadle SY 265C LC je vidět velký kus cesty, který čínský výrobce SANY za poslední roky urazil. Výbavou našlapaný bagr je poskládaný z osvědčených komponentů, mezi něž lze počítat například elektronicky řízené nízko-emisní motory Cummins. Za novou 265kou míříme do Příbrami, k Martinu Mottlovi, který si ji nedávno pořídil do své firmy MAXAGRO s.r.o.

SANY SY 265C LC – Technické parametry
SANY SY 265C LC – Technické parametry

Rozhodly reference a rychlost dodání

S Martinem Mottlem se potkávám na stavbě nákupního komplexu Baumax na kraji Příbrami. Tedy, nákupní komplex je v tuto chvíli ještě vzdálenou hudbou budoucnosti, zatím probíhají na místě výkopové práce, odváží se zemina a srovnává terén. Martin Mottl zrovna zastává roli strojníka, protože jak sám s úsměvem říká, ve své firmě je tak trochu od každého něco: obsluha strojů, řidič, ředitel i účetní. Na stavbě má kromě nového rýpadla ještě sklápěčková vozidla Mercedes a TATRA, které odvážejí vybagrovanou břidlici. „První, co rozhodlo, byla samozřejmě cena,” začíná vypravovat Martin Mottl a pokračuje: „A pak, dnes je to podle mě o tom, že si platíte hlavně značku a na to já nedám. Když jsem se dozvěděl, že to má v sobě motory Cummins a hydrauliku Kawasaki, která je vlastně dneska ve všech top mašinách, tak už jsem o tom začal přemýšlet.” Na nějaké vyzkoušení 265ky někde v terénu nebyl vzhledem k vytíženosti firmy čas, a tak se majitel poohlédnul u konkurence, u které věděl, že již podobné stroje provozuje. „Například firma Chalupecký má od nich 36tunový pásový bagr, takže reference od zkušených stavařů jsou,” zmiňuje Martin Mottl. Rozhodnutí o pořízení nového „pásáku” SANY do firmy tak bylo poměrně rychlé. CARACAL MACHINES navíc nyní nabízí svým zákazníkům výhodné financování a prodlouženou záruku 5 let nebo 10 000 motohodin. Jak potvrzuje jednatelka společnosti, tento tzv. dotovaný úvěr od mateřské fabriky využily za poměrně krátkou dobu bezmála dvě desítky zákazníků, protože podmínky jsou nastavené velmi výhodně. Jen pro představu, v době realizace reportáže se úroky z úvěru pohybovaly od 0 do 1,75 %, a to podle délky splatnosti (1 až 5 let.) Výhodou mohou být také krátké dodací lhůty, protože většina strojů je k dispozici ve skladech v Německu. Toto konkrétní rýpadlo bylo dokonce už u dealera v Čechách, takže se pouze čekalo přibližně čtyři týdny na dodání lžíce.

Pohled na masivní otoč rýpadla
Pohled na masivní otoč rýpadla

SANY se konkurence nebojí

Od nového SANY SY 265C LC očekává jeho majitel hlavně zefektivnění práce. Ve firmě má ještě starší 19tunové rýpadlo JCB, které bývá nasazováno na bagrování uranových hald nedaleko Příbrami. Jak říká Martin Mottl, stavba nákupního centra pro kutily je vlastně taková referenční „bokovka”, primárně má techniku nasazenou právě na odstraňování hald po uranové těžbě. Na rýpadle nás zaujala také nová lžíce RENOMAG se zesílenými otěruvzdornými částmi z Hardoxu. „Na ně jsem také slyšel samou chválu, navíc je to český výrobce a já jsem v tomhle patriot. Nechal jsem si ji osadit HD prvky, protože děláme hodně i těžký materiály jako břidlice a podobně,” komentuje pracovní nástroj strojník a majitel v jedné osobě. Jinak je s výkonem bagru zatím nadmíru spokojen. Na stavbě například dělají paralelně nové stroje mnohem zvučnějších jmen (a přibližně o 7 tun těžší) a rychlost práce a objemy materiálu jsou srovnatelné. SANY se zatím jeví jako silná mašina s výkonnou hydraulikou, dostatečně pohodlná na každodenní těžkou práci. „Doba šla strašně dopředu a Čína už není to, co bývala. Když chtějí do Evropy, musí přeci splňovat naše normy a musí být ještě o kus vepředu, chtějí-li konkurovat zavedeným značkám. Před dvaceti lety bych o tom neuvažoval, ale teď jsem rád, že tu mašinu tady mám,” uzavírá s poukazem k někdy zakořeněné nedůvěře vůči asijskému zboží nový majitel rýpadla. Obědová pauza končí a Martin Mottl musí zpátky k joystickům nakládat svoje sklápěčky. Polední slunce se opírá do žlutého laku nového stroje a nezbývá, než pořídit na místě ještě pár dokumentačních fotografií na pozadí modré oblohy.

Život stroji propůjčuje nízko-emisní elektronicky řízený motor Cummins
Život stroji propůjčuje nízko-emisní elektronicky řízený motor Cummins

Vybraná fakta o SANY SY 265C LC

Pásové rýpadlo s pohotovostní hmotností 27 000 kg a motorem Cummins QSB 6.7 o výkonu 142 kW nabízí vše, co je potřeba pro těžkou práci při těžbě, demolicích i pozemním stavitelství. Už v základu tak dostane zákazník například zesílený podvozek Heavy Duty; pro práci s nejrůznějším příslušenstvím jsou k dispozici dva hydraulické okruhy (vysokotlaký / nízkotlaký) a také okruh pro zpětný tok hydraulické kapaliny s výkonnou filtrací před vstupem do nádrže (tzv. lekáž). Moderní elektronicky řízený motor spolu se systémem SCR (vstřikování roztoku močoviny do výfukových plynů) se podepsal na nízkých emisích – stroj je tak plně připraven na nejnovější emisní normu Stage V. Rýpadlo SANY 265 C má v základu bohatou výbavu, například vyhřívanou a odpruženou sedačku, střešní roletku, držáky nápojů, klimatizaci, výkonné LED osvětlení, klimatizovanou přihrádku na nápoje a svačinu nebo plně proporcionální ovládání.

Pohodlná sedačka s loketními opěrkami a s dvojicí integrovaných joysticků poskytne oporu i při dlouhých směnách
Pohodlná sedačka s loketními opěrkami a s dvojicí integrovaných joysticků poskytne oporu i při dlouhých směnách

SANY potěší i celou řadou drobných detailů, které strojníkovi usnadňují práci. Například za bočními odklápěcími dvířky najdeme přepínač schématu ovládání (podle ISO nebo do kříže). Velmi praktická věc – ovládání stroje si každý přizpůsobí tak, jak je zvyklý, a to pouhým otočením přepínače. Z dalších drobností stojí za zmínku vyztužený výložník. Robustní výztuhy z vnitřní strany výložníku jej chrání proti poškození, což se hodí například při demolicích, kdy mají strojníci ve zvyku opírat si o výložník kusy panelů a podobně. Potěší i výkonné čerpadlo na naftu, skryté za dvířkami u stupaček k motoru. Ve srovnání s předcházející modelovou řadou rýpadel byly rozšířené i funkce na barevném dotykovém displeji v kabině. Na displeji lze nyní ovládat například nastavování hydraulických průtoků, to vše ve velmi jednoduché a dobře srozumitelné grafice. V současnosti připravují v SANY také kompletní české menu, které posune ovládaní strojů zase o úroveň výše.

V CARACAL MACHINES jste na dobré adrese

Značce SANY se na tuzemském trhu evidentně daří, vždyť v provozu je dnes kolem 80 strojů. S rostoucím počtem referencí od spokojených zákazníků přibývá také zvědavců, kteří by si stroje také rádi vyzkoušeli. Zájemci se mohou obrátit přímo na společnost CARACAL MACHINES. Firma zákazníkům nabízí kvalitní poprodejní a servisní služby s rychlou reakční dobou a rovnoměrným pokrytím po celé České republice. Díky již zmíněné spolupráci s německým skladem jsou dodací lhůty většinou velmi krátké. V CARACAL MACHINES pomůžou s financováním stroje nebo s odkupy starší techniky, rovněž dostrojení mašiny požadovaným příslušenstvím není žádný problém. Aktuální nabídku strojů SANY a informace o dalších službách nebo prodávaném příslušenství najdete na webu www.caracal-machines.cz.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek