Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Značka SANY na vzestupu. Společnost CARACAL MACHINES ukázala oblíbené stroje i očekávané novinky

Zveřejněno: 2. 12. 2021

Na předváděcí akci určené pro zákazníky a partnery společnosti CARACAL MACHINES se na upravené ploše vedle motokrosové dráhy představily stroje SANY všech možných váhových kategorií. Návštěvníci si mohli prohlédnout a vyzkoušet několik zánovních mini-rýpadel nebo osvědčené kolové rýpadlo SANY SY155W, které je už od letošního roku možné objednat v oblíbené tuzemské konfiguraci „radlice-patky“.

Největší vystavený stroj – SANY SY305C se skalní lžící Renomag při nakládce sklápěče IVECO.

Stavební stroje značky SANY už dávno nejsou v Čechách vnímány jako nějaká exotika. Naopak, jejich počet mezi tuzemskými stavebními a těžebními firmami neustále roste. Velký podíl na úspěchu značky má také výhradní dealer, společnost CARACAL MACHINES, která pro zákazníky zajišťuje celou řadu prémiových služeb jako prodloužené servisní záruky nebo výhodné financování. Díky obřímu skladu strojů v Německu je navíc většina strojů dodávána v krátkých dodacích lhůtách.

Povedená předváděcí akce

Nejvíce pozornosti samozřejmě poutal největší stroj na place – pásové 32tunové rýpadlo SANY SY305C, osazené HD lžící českého výrobce Renomag. Toto rýpadlo měl na povel zkušený strojník Martin Sandner, který se při jeho předvádění opravdu nezastavil. Největšímu vystavenému „pásáku” SANY zdatně sekundovaly sklápěčky TATRA a IVECO, zapůjčené dealery (Neva Group, IVECO).

Úplně poprvé byl k vidění kompaktní nakladač SANY SW105, jehož prodej se na tuzemském trhu právě rozbíhá. Jak je patrné z webových stránek dealera, zatím bude v této kategorii možné si objednat čtyři modely kompaktních nakladačů – s hmotnostmi od 4,1 do 6,4 tun. Nakladače s hydrostatickým pohonem a motory Yanmar nebo Deutz vypadají konstrukčně zdařile, mají prostornou a bohatě prosklenou kabinu a jak už bývá u SANY zvykem, těšit se můžeme i na nadstandardní výbavu v základu. V roce 2022 se navíc portfolio nakladačů rozšíří o další, velmi zajímavé modely. Podrobnější recenzi stroje přineseme v některém z příštích vydání Stavební techniky.

Kompaktní nakladač SANY SW105.
Kompaktní nakladač SANY SW105.

V letošním roce proběhlo v CARACALu několik zajímavých akvizic. Do portfolia přibylo například demoliční a recyklační příslušenství italského výrobce MBI. Jedná se o vydrcovací nůžky, drtiče na piloty, třídicí, demoliční a polypové drapáky apod. Široká nabídka pokrývá rýpadla v hmotnostech od 3 do 200 tun a část této produkce byla rovněž k vidění v Berouně.

Na předváděcí akci se sjela celá řada dalších hostů. Zastoupen byl například tuzemský výrobce lžic a lopat Renomag nebo společnost FINLAY CZ, která přivezla ukázat minidrtič Rubble Crusher RC150V. Ten byl během akce nakládán midi-rýpadlem SANY SY80U. Na tomto rýpadle je dobře vidět, do jaké úrovně lze stroje SANY na přání dovybavit. Podle zadání zákazníka na něj v CARACALu nechali vyrobit speciální světelnou rampu s výstražnými LED diodami, které jsou umístněné na rámu kolem celého obvodu střechy. Výrobu této rampy má na svědomí firma Kovovýroba Kalous. Citlivé řešení, které nenarušuje design stroje, se dobře hodí například při zemních pracích na komunikacích a při snížené viditelnosti.

Midi rýpadlo SANY SY80U se předvedlo při nakládce drtiče. Zaujala speciálně vyrobená světelná rampa.
Midi rýpadlo SANY SY80U se předvedlo při nakládce drtiče. Zaujala speciálně vyrobená světelná rampa.

SANY SY80U s provozní hmotností 8,8 tun, poháněný čtyřválcovým motorem Yanmar, má potenciál stát se jedním z bestsellerů této značky u nás. Překvapí propracovaným, výkonným a zároveň citlivým hydraulickým systémem s funkcí Load Sensing a s možností zvolit si z několika pracovních režimů. Na stroji nechybí hydraulický okruh na rychloupínač, kladivo a nůžky – toto příslušenství se pak ovládá proporcionálně na joysticku, podobně jako u mašin vyšších kategorií. Ani na ostatních komponentech a výbavě SY80U se nešetřilo, posuďte sami: dvojice pojezdových axiálních pístových motorů vyrobila firma NABTESCO v Japonsku; otoč je poháněna axiálním pístovým motorem renomovaného amerického výrobce EATON. Kabina s ROPS konstrukcí nabídne silikonové odpružení, mechanicky odpruženou sedačku, funkci nouzového spuštění hydrauliky, tankovací čerpadlo, nebo funkci regulace průtoku hydrauliky, která se ovládá na barevném multifunkčním displeji.

Doprovodný program

Společnost CARACAL se stala jedním z partnerů projektu Strojnické průkazy na klíč, a proto na akci nechyběli ani pánové Miroslav Šmíd a Pavel Černý coby zakladatelé a duchovní otcové firmy, která si dává za cíl zpopularizovat strojnické povolání u mladých lidí. Pod jejich vedením si mohli zájemci zasoutěžit na mini rýpadle SANY a ověřit si, že práce se strojem může být také zábava. K pohodovému dni samozřejmě nechybělo kvalitní občerstvení v podobě grilovaných specialit nebo nápaditých dezertů. Pro děti byla dokonce vyhrazena hrací plocha se skákacím hradem a zmenšeninami bagrů.

Na akci se sjeli také vzácní zahraniční hosté. Nebývá zvykem, že se v malé středoevropské zemi objeví zástupci čínského globálního výrobce tak, jako se to stalo tady v Berouně. I to svědčí o tom, jakou pozici si tuzemský dealer vybudoval. Dalším hostem byl generální ředitel SANY Europe, Richard Deng a také obchodní manažer Jochen Schmitt, který zakladatelce a jednatelce CARACALu, Evě Kalcovské, předal plaketu „TOP Performer 2021”. Je to uznání a pozvánka mezi nejvýkonnější evropské dealery SANY, vždyť z bezmála stovky prodejců v dealerské síti se český CARACAL umístil na čtvrtém místě. Gratulujeme a děkujeme za pozvání na skvělou akci.

Autor: Jan Rybář
Foto: CARACAL MACHINES

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek