Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Projekt Strojnické průkazy na klíč zahájil svou činnost otevřením školicího střediska a polygonu

Zveřejněno: 22. 6. 2021

Symbolickým přestřižením pásky byla 12. června 2021 ve Svojeticích u Prahy zahájena činnost společnosti Strojnické průkazy na klíč s.r.o., za kterou stojí majitel úspěšné stavební firmy Miroslav Šmíd a dlouholetý školitel a organizátor posádek strojů Pavel Černý.

Nově otevřený tréninkový polygon ve Svojeticích u Mukařova

Slavnostního otevření školicího střediska a tréninkového polygonu se zúčastnili hosté z řad zástupců stavebních firem, škol, prodejců stavební techniky a médií. Sobotní program zahrnoval prohlídku moderního školicího centra včetně speciálně upraveného tréninkového polygonu. Na něm byly pro návštěvníky připraveny soutěže na strojích a občerstvení. K vyzkoušení bylo kolové rýpadlo Cat M313D, minirýpadlo SANY SY18 C s nivelací a úplná novinka výrobce JCB – plně elektrické minirýpadlo 19C-1E (ELECTRIC). Poslední dva jmenované stroje zapůjčili na tuto akci partneři školicího střediska – společnosti CARACAL MACHINES s.r.o. (dealer strojů SANY) a TERRAMET, spol. s.r.o. (JCB).

Dlouhodobý nedostatek kvalifikovaných obsluh stavebních strojů je problém, který se dotýká celé stavební branže, počínaje dodavateli staveb až po prodejce strojů. Na tom se shodli všichni oslovení hosté ve Svojeticích. Iniciativa, která si klade za cíl vrátit strojnické profesi prestiž a znovu přitáhnout mladé lidi ke strojům, se proto setkala s kladným ohlasem. „Já už jsem exekutivu ve firmě Miroslav Šmíd v podstatě předal a teď bych se rád věnoval něčemu, co má nějaký přesah a užitek,“ říká k motivaci založit společnost na školení obsluh jeden ze zakladatelů, Miroslav Šmíd, a dodává: „Nyní máme za sebou byrokratické procedury, máme připravené stroje na zácvik, polygon a kompletně vybavené školicí středisko a nic nám tak už nestojí v cestě.“ Termíny kurzů jsou vypsané a postupně se zaplňují. Zároveň jsou podepsané první kontrakty se stavebními firmami na proškolení posádek a získání praxe pro ovládání strojů.

Společnost Strojnické průkazy na klíč zahájila také spolupráci s několika odbornými učilišti v České republice. Cílem je prezentovat tento obor mladým studentům a ukázat jim všechny výhody strojnické profese. První workshop se studenty včetně praktické ukázky strojů proběhl 25. a 26. května 2021 na Střední odborné škole Jarov na Praze 9. „Pozitivní ohlasy od studentů nás potěšily a daly nám další energii. Překvapilo nás, že o vyzkoušení stroje byl zájem i mezi dívkami a některé z nich byly opravdu dobré,“ komentuje první oficiální akci ve škole Pavel Černý.

Společnost strojnické průkazy na klíč nabídne zájemcům služby doslova od A do Z. K dispozici je 6 typů kurzů, od základního (komplexní kurz, na jehož konci je získání oprávnění k obsluze stavebních strojů dle platné vyhlášky) až po rozšiřovací kurz nebo opakovaná školení. Zajímavostí je tzv. sloučený kurz, v rámci kterého bude obsluha proškolena na dva nejčastější typy strojů – kolové a pásové rýpadlo. Ve vstupním kurzu si pak mohou firmy prověřit dovednosti nových zaměstnanců.

Kurzy se skládají z teoretické výuky a z praktického výcviku. Pro účastníky je připravena moderně vybavená a klimatizovaná školicí místnost; k dispozici je také vlastní parkoviště, hygienické zázemí apod. „Chceme lidem ukázat reálný život na stavbě. Patří k tomu kromě ovládání stroje také jeho údržba, bezpečnost na stavbě nebo legislativa,“ říká o obsahu kurzů Pavel Černý. „Radíme budoucím strojníkům i to, jaké by měli mít pojištění nebo na co si dát při práci pozor,“ dodává. Praxe na strojích probíhá pod stálým dohledem zkušených školitelů, a to buď na vlastním polygonu, nebo přímo u zákazníka na stavbě. „Člověk, který vyjde z našeho kurzu, umí aktivně ovládat daný stavební stroj a využívá maximálně jeho potenciál. Ví, jak funguje elektronika stroje, ale zároveň získá povědomí o nějaké souslednosti práce na stavbě,“ shrnuje praktické dopady výcviku Pavel Černý. Školení se vztahuje na všechny typy stavebních strojů, uvedené ve vyhl. č. 77/1965 Sb; v plánu je také rozšíření i na stroje mimo tuto vyhlášku (teleskopické manipulátory, kloubové a pevné dumpery, vysokozdvižné vozíky a jeřáby). Více informací na https://strojnickeprukazynaklic.cz/.

Autor: Jan Rybář
Foto: Strojnické průkazy na klíč

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek