Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Pásové rýpadlo SANY SY265 C. První kus už dorazil do Čech a je na prodej!

Zveřejněno: 25. 11. 2019

S předváděcími akcemi se letos roztrhl pytel, ale na jednu z posledních akcí tohoto roku jsme se obzvláště těšili. Do romantického lomu Vápenka nedaleko Třebíče přivezl oficiální importér strojů SANY, společnost CARACAL MACHINES, zbrusu nové 27tunové pásové rýpadlo SY265C, které nahradilo předchozí model SY235C. Jeden z top strojů v nabídce čínského výrobce pro Evropu předchází výborná pověst a z letmého seznámení se strojem je dobře vidět, jak obrovský posun zaznamenal čínský průmysl v posledních deseti letech.

Po všech stránkách vyspělý. Výkonem, výbavou, designem. Takové je pásové rýpadlo SANY SY265C, které se představilo na předváděcí akci i rmy CARACAL MACHINES v lomu Vápenka u Třebíče

Jednoznačným trendem je posun v kvalitě zpracování. Stroje SANY jsou dnes osazovány technikou od prověřených výrobců – namátkou je to například hydraulika KPM Kawasaki, Bosch Rexroth nebo Casappa, podvozky ZF, motory Cummins, Isuzu, Yanmar nebo Deutz. Posledně jmenovaný německý výrobce dokonce v letošním roce uzavřel se SANY tzv. joint-venture – tedy dohodu o společném obchodu.

Orientace na zákazníka

Důraz na konkurenceschopnost je vidět také ve způsobu, jakým výrobce o svých strojí přemýšlí. Pásová rýpadla SANY jsou například testována na speciálním polygonu, který umí nasimulovat různé podmínky, například povrchy. Testovací mechanici po něm přejíždějí tak dlouho, dokud se pásy stroje zcela neopotřebují. Potom jsou pásy pod drobnohledem počítačů rozebrány, analyzovány a poznatky jsou zapracovávány do výroby. Podobně probíhá i testování hydrauliky nebo výložníků. Propracovaný je také způsob, jakým jsou stroje průběžně modernizovány. Obdobně jako někteří ostatní světoví výrobci zavedl SANY systém, pomocí kterého se sbírají poznatky od zákazníků z celého světa. Ty jsou pak vyhodnocovány a vybraná opatření se postupně zavádí do sériové výroby.

Výhodou pro evropského zákazníka, zvláště pak pro toho českého, je také promyšlená logistika dodávek strojů a dílů. Pryč je doba, kdy se na náhradní díl z Asie čekalo měsíce. SANY vybudoval velký tranzitní sklad náhradních dílů v nedalekém Německu a jak nám potvrdil technický manažer, pan Daniel Vnuk, v Německu je rovněž naskladněna většina strojů pro evropský trh. Doba dodání stroje (bez příslušenství) se tak v současnosti pohybuje do jednoho měsíce od objednání.

SANY SY265C – Technické parametry
SANY SY265C – Technické parametry

Silné jako celek, výjimečné v detailech...

Jak už bylo řečeno, na pásovém rýpadle SANY SY265C, které bylo vystaveno v lomu Vápenka, se mohli návštěvníci o všech zmíněných trendech přesvědčit na vlastní oči. Stroj s pohotovostní hmotností 27 000 kg a motorem Cummins QSB 6.7 o výkonu 142 kW nabízí vše, co je potřeba pro těžkou práci při těžbě, demolicích i zemních pracích. Už v základu tak dostane zákazník například zesílený podvozek Heavy Duty; pro práci s nejrůznějším příslušenstvím jsou k dispozici dva hydraulické okruhy (vysokotlaký a nízkotlaký) a jeden přídavný pro rychloupínač. Samozřejmostí je okruh pro zpětný tok hydraulické kapaliny s výkonnou filtrací před vstupem do nádrže. Moderní elektronicky řízený motor spolu se systémem SCR (vstřikování roztoku močoviny do výfukových plynů) se podepsal na nízkých emisích – stroj je tak plně připraven na nadcházející emisní normu Stage V. Rýpadlo SANY SY265 C si už v základu nadělilo do vínku pořádně bohatou výbavu – vyhřívaná a odpružená sedačka, klimatizovaný box na nápoje, střešní roletka, držáky nápojů, klimatizace, výkonné LED osvětlení a velký, přehledný podsvětlený displej s integrovanou zpětnou kamerou a regulací průtoku hydrauliky, proporcionální ovládání – to je jen výčet toho, co si zákazník ve stroji odveze domů.

Dovozce strojů dále nabízí například montáž centrálního mazání Beka-Max, odnímatelnou mříž kabiny, hydraulické nebo mechanické rychloupínání – například Verachtert – CW 40, Lehnhoff nebo systém Volvo pro snažší přechod zákazníka na značku SANY při zachování stávajícího nářadí, a také nepřeberné množství příslušenství od hydraulických kladiv, drapáků, nůžek, třídicích a drticích lopat až po tiltrotátory engcon.

V tvrdém konkurenčním boji se vyplatí sázet na detaily, kterými se lze odlišit. Nové SANY SY265C má hned několik takových „vychytávek”. Tak například za bočními odklápěcími dvířky je důmyslně umístěný přepínač schématu ovládání (podle ISO nebo do kříže). Velmi praktická věc – ovládání stroje si každý přizpůsobí tak, jak je zvyklý, a to pouhým otočením přepínače. Z dalších drobností stojí za zmínku vyztužení ramena výložníku. Robustní výztuhy z vnitřní strany jej chrání proti poškození, což se hodí například při demolicích, kdy mají strojníci ve zvyku opírat si o rameno kusy panelů a podobně. Potěší i výkonné čerpadlo na naftu, skryté za dvířky u stupaček k motoru. Ve srovnání s předcházející modelovou řadou rýpadel byly rozšířené i funkce na barevném dotykovém displeji v kabině. Na displeji lze nyní ovládat například nastavování hydraulických průtoků, to vše ve velmi jednoduché a dobře viditelné grafice. Jak nám prozradil Daniel Vnuk, SANY připravuje do displejů nabídku v češtině, která by se poprvé měla objevit u demoličního rypadla 6028 HRD. Známkou vyspělosti nové generace pásových rýpadel SANY je v neposlední řadě design. Stroje působí kompaktně a dospěle, příkladné je zpracování detailů jako jsou například nejrůznější madla a úchyty, ale třeba také efektně vypadající prolis SANY na protizávaží stroje. S novou 265kou zkrátka ostudu nikde neuděláte.

Stroj s pohotovostní hmotností 27 000 kg a motorem Cummins QSB 6.7 o výkonu 142 kW nabízí vše, co je potřeba pro těžkou práci při těžbě, demolicích i pozemním stavitelství
Stroj s pohotovostní hmotností 27 000 kg a motorem Cummins QSB 6.7 o výkonu 142 kW nabízí vše, co je potřeba pro těžkou práci při těžbě, demolicích i pozemním stavitelství

Reference jsou

Značce SANY se na tuzemském trhu daří. Pomohlo i to, že se může prokázat referenčními zakázkami; s každým nově umístěným strojem na trh (mimochodem od začátku roku byly prodány více než tři desítky nových strojů, celkově pak přes pět desítek strojů) se otevírají dveře k dalším zákazníkům. Řada strojů už má dnes odkrouceno více než 6,5 tisíc bezporuchových motohodin, a to včetně rýpadel v kamenolomech a povrchových dolech. Neméně zajímavou referencí je dosavadní zkušenost zákazníků s nízkou spotřebou strojů a to jak v kategorii minirypadel, tak i težkých rypadel. To samozřejmě ocení nejeden podnikatel. Na základě rostoucích prodejů rozšiřuje CARACAL MACHINES i poprodejní služby – servisní zázemí je nyní rovnoměrně zastoupeno v Čechách i na Moravě, slibovaná reakční doba je do 24 hodin. O servisním a prodejním zázemí v nedalekém Německu už řeč byla.

Značku SANY se tedy rozhodně vyplatí sledovat. Poměr cena-výkon je dle prvních zkušeností velice zajímavý. Bohatou standardní výbavu a možnost nakonfigurovat si libovolné příslušenství ke stroji na konec určitě ocení i strojníci.

Zbývá dodat, že nová SY265C, vystavená v lomu Vápenka, je na prodej. Více informací o tom, kde si lze stroj prohlédnout a vyzkoušet, vám poradí ve firmě CARACAL MACHINES.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek