Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Zakázková výroba, speciální materiály a dlouhá životnost. Lžíce RENOMAG pro rýpadla nad 50 tun

Zveřejněno: 20. 4. 2020

Český výrobce příslušenství a dodavatel dílů i podvozků pro stavební a těžební stroje, společnost RENOMAG, představí v dnešním článku lžíce, určené pro stoje s pohotovostní hmotností nad 50 tun. Kromě kvalitních a certifikovaných výrobků se zákazníci mohou spolehnout také na poprodejní podporu a silné zázemí včetně bohatě zásobeného skladu spotřebního materiálu.

Vyrobit kvalitní pracovní nástroj pro 50t stroje vyžaduje dlouholeté výrobní know-how. Na fotografii je lžíce Renomag na rypadle Komatsu PC800 při těžbě křemenného písku

S výzkumem a vývojem lžic pro tuto váhovou kategorii strojů zde mají dlouholeté zkušenosti; ostatně historie RENOMAG se začala psát již v roce 1993. Společnost za tu dobu dodala svým zákazníkům stovky těchto lžic, které se z Rosic u Brna zasílají uživatelům do mnoha zemí.

Vyrobit kvalitní pracovní nástroj pro takto těžkou váhu strojů vyžaduje dlouholeté výrobní know-how a špičkové materiály. Tlaky a síly, kterým jsou tyto lžíce vystaveny, jsou enormní. Dá se říci, že každý vyrobený kus je v podstatě originál. Lžíce jsou už od výroby upravovány na konkrétní typ materiálu, se kterým bude daný stroj pracovat. Také kinematiku lžíce přizpůsobují v RENOMAGu konkrétnímu stroji. Firma sází na detaily a perfektní znalost oboru. Každá lžíce musí splňovat přísná kritéria: musí být odolná, mít nejvhodnější tvar z důvodu snadného pronikání do materiálu, mít optimální hmotnost, aby nedocházelo k přetěžování stroje a v neposlední řadě k ní musí být zajištěn od výrobce odpovídající servis. Podle typu nasazení stroje může zájemce vybírat ze tří základních provedení (HD, XHD a XXHD), které se liší v přídavných komponentech a v použitých materiálech. V rámci další individualizace mohou být lžíce dovybaveny například přídavnými otěruvzdornými prvky (700HB) pro práci ve vysoce abrazivním prostředí, zdvojenými a vyměnitelnými ochranami boků nebo vodicími lištami tvořícími dráhu pro vedení demoliční koule.

Lžíce Renomag ve verzi XXHD do prostředí s vysokou abrazí
Lžíce Renomag ve verzi XXHD do prostředí s vysokou abrazí

Vlastnosti lžic RENOMAG pro stroje nad 50 tun

Dlouhá životnost a vysoká produktivita – to jsou dvě klíčové vlastnosti, které zákazníci na lžicích RENOMAG oceňují. Lžíce se vyznačují hlubokým tvarem; pro maximální přenos rypné síly je mezi čepem a zuby menší vzdálenost. Za zmínku stojí určitě jedinečný zubový systém ESCO Ultralok™ (nebo SV2), který poskytuje optimální výkon při hloubení a vysokou trvanlivost. Korpus lžíce z otěruvzdorných a pevných materiálů i zesílené boky z jediného kusu dodávají konstrukci lžíce strukturální integritu. Již v základní konfiguraci jsou dna lžic vyrobena z vysoce pevné oceli s vynikající odolností vůči opotřebení. Pro těžbu extrémně abrazivních materiálů je lze dovybavit vnitřním příčným nebo podélným přídavným pancéřováním (tvrdost 450, 500 nebo 700 HB). Pro nejvyšší stupeň ochrany dodává výrobce bloky, vyrobené z kompozitních materiálů s obsahem karbidů chromu. Jedná se o velmi efektivní a levné řešení pro ochranu nejvíce namáhaných částí příslušenství před otěrem s mnohonásobně delší životností ve srovnání s klasickými kalenými plechy.

Také životnost dolní části boků lžíce v místě spojení se dnem lze výrazně prodloužit využitím otěruvzdorných litých ochran, které jsou k dispozici hned v několika provedeních. Masivní jednoduchý nosník zajišťuje bezpečné zavěšení lopaty; pro náročnější těžbu nerostů, kdy je vyžadován maximální přenos síly na lžíci, může zákazník zvolit nosník zdvojený. Pro práci se středně až vysoce abrazivním materiálem jsou lžíce osazeny snadno vyměnitelnými kryty boků z tvrdšího materiálu než kryty k navaření. Toto řešení je odolnější a pomáhá šetřit čas a náklady při údržbě. Aby byl zajištěn optimální výkon pro daný typ stroje, dochází k přesným propočtům tvaru, pevnosti a kinematiky dané lžíce pomocí 3D CAD systému. Podobně jako většina lopat a lžic RENOMAG mají zejména tyto certifikaci Hardox® in My Body, která je pro uživatele zárukou kvality, spolehlivosti, dlouhé životnosti a úsporného provozu.

Lžíce pro Komatsu PC 850. Při výrobě je upřednostňován zubový systém Esco
Lžíce pro Komatsu PC 850. Při výrobě je upřednostňován zubový systém Esco

Lžíce v jednotlivých provedeních

Zesílená lžíce HD optimalizovaná pro stroje hmotnostní kategorie nad 50 tun se nejlépe hodí pro zemní práce a nakládku materiálu třídy těžitelnosti 4 a 5. Je určena pro hloubení ve středně obtížně rozpojitelných materiálech jako je hutný jíl, zemina s pískem nebo štěrkem, rozrušená nebo zvětralá žula, břidlice, opuka, stavební odpad, zmrzlá zemina. Její konstrukce je posílena v namáhaných místech a odolná vůči opotřebení, otěruvzdorné dno je vyztuženo venkovními příčnými pláty.

Skalní XHD provedení lžic v úpravě pro stroje nad 50 tun hmotnosti je primárně určeno pro práci s abrazivním materiálem třídy těžitelnosti 5 a vyšším. Uplatní se zejména pro náročnější práce v kamenitých půdách a při manipulaci s rozpojenými horninami jako je žula, čedič, pískovec apod. Tělo lžíce je posíleno v namáhaných místech, silnější břit se zubovým systémem a tvar jsou optimalizovány pro konkrétní model rýpadla. Boky a dno mají silné otěruvzdorné pancéřování. Prostor břitu mezi zuby a spodní část boků chrání navařené, nebo na přání snadno vyměnitelné lité ochranné prvky, horní část boků a čela břitu jsou vybaveny VIDA materiály s tvrdostí 700 HB.

Extra skalní lžíce XXHD jsou vyráběny pro stroje pracující v nejnáročnějších provozech. Určeny jsou pro každodenní práci s abrazivním materiálem třídy těžitelnosti 5 a vyšším, i s pevnými horninami třídy 7 rozpojitelnými trhavinami zejména v kamenolomech. Konstrukce je vyztužena, silnější břit se zubovým systémem odpovídající velikosti a tvar jsou přizpůsobeny konkrétnímu modelu rýpadla. Boky a dno mají silnou ochranu proti abrazi a navíc jsou po stranách v místech největšího namáhání vyztuženy prvky z otěruvzdorné litiny. Horní část boků a čela břitu jsou chráněny dvousložkovými bloky tvrdosti 700 HB.

Závěrem

Lopaty a lžíce výrobce RENOMAG, použitelné v celé řadě odvětví, jsou konstrukčně vyspělé výrobky, které se prosazují i na zahraničních trzích. Zákazníci dostanou nejen kvalitní a certifikovaný výrobek, ale mohou se spolehnout také na poprodejní podporu a silné zázemí včetně bohatě zásobeného skladu spotřebního materiálu.

Autor: Jan Rybář
Foto: RENOMAG
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek