Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Giganti ve stavební technice: Obří rýpadlo Bagger 293 vytěží až 220 tisíc tun uhlí denně

Zveřejněno: 24. 10. 2021

Za řadou velkých strojů se musíme většinou vydat do hodně vzdálených latinskoamerických či australských povrchový dolů. Jeden opravdový unikát, kolesové rýpadlo Bagger 293, však máme hned za humny. V německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko.

Bagger 293 v hnědouhelném dole Hambach, 2008. (foto Elsdorf-blog.de , Wikipedia)

Kolesové rýpadlo (též velkorýpadlo) nesoucí název Bagger 293 bylo vyrobeno v roce 1995 pod označením MAN Takraf RB293. Za jeho vznikem stojí německá průmyslová společnost TAKRAF, součást koncernu MAN, zabývající se zařízeními pro povrchovou těžbu, jeřáby a dopravní technikou. Počáteční písmena „RB” odkazují na hnědouhelnou společnost Rheinbraun, ve které je rýpadlo nasazeno.

Bagger 293 vážicí 14 200 tun je vysoký 96 metrů a dlouhý 225 metrů. Díky svým impozantním rozměrům figuruje v Guinessově knize rekordů jako největší stroj schopný pohybu vlastní silou. O žádnou rychlou jízdu se však nejedná, posun probíhá rychlostí od 2 do 10 m za minutu, tedy cca 0,1–0,6 km/h. Spalovací motor v rýpadle nenajdeme, protože k provozu využívá externí přípojku elektrické energie. A i ta není ledajaká, hrubý výkon tohoto obra totiž činí 16,56 MW (pro představu elektrárna Prunéřov II má instalovaný výkon 3 × 250 MW, poznámka redakce).

Důl Hambach, ve kterém rýpadlo pracuje. (foto Jopami, Wikipedia)
Důl Hambach, ve kterém rýpadlo pracuje. (foto Jopami, Wikipedia)

Těžba lignitu

Rýpadlo je určeno pro těžbu hnědého uhlí a skrývku nadložních vrstev horniny. Princip práce je takový, že pomocí kola s korečky (lopatami) je nejprve materiál odtěžen, dále putuje na dopravní pás a následně dálkovou pásovou dopravou na místo určení. Samotné lopatové kolo o průměru 21 metrů je osazeno 18 korečky, z nichž každý pojme 15 tun respektive 15 m3 materiálu. Jakmile se stroj dostane k ložisku lignitu, je schopen vytěžit až 220 000 tun denně.

Ačkoli navenek působí Bagger 293 jako těžkopádný stroj, ve skutečnosti jde o sofistikované zařízení. Rýpadlo využívá ke své práci GPS, řadu senzorů a množství elektroniky. Zodpovědný pracovník navíc může sledovat důležitá provozní data v reálném čase přes internet.

Ocelové monstrum obsluhuje celkem pět osob. Dva lidé jsou uvnitř, zbývající tři pak dozorují provoz rýpadla „zvenčí” pomocí již zmíněného systému vzdáleného dohledu. Jejich hlavním úkolem je sledovat kritické systémy rýpadla a optimalizovat jednotlivá nastavení s cílem zajistit co nejvyšší výkon.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: viz popisky
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek