Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Ve firmě vložili důvěru do strojů Vermeer. Vyrábí kvalitní kompost i štěrk

Zveřejněno: 28. 7. 2021

Společnost Humuswerk se zabývá kompostováním, přičemž v rámci výroby u ní uvidíte zajímavé stroje. Příchozí surovinu zpracovává v horizontálním drtiči Vermeer HG6000. Na konci procesu kompostování hraje důležitou roli další stroj Vermeer, bubnové síto TR6400.

Pomocí systému SmartGrind, který automaticky ovládá rychlost drcení podle otáček motoru, stroj HG6000 výrazně zvýšil produktivitu.

Psal se rok 2009, kdy jsem dostal možnost odkoupit firmu na zpracování odpadů, která byla v úpadku,“ vzpomíná Lars Otto, majitel společnosti Humuswerk Otto. „Oživit ji bylo těžké, ale vyplatilo se to. Jsem spokojený z toho, jak daleko jsme došli.

V té době přitom Lars Otto podnikal ve stavebnictví. Provozoval společnost, jež zajišťovala demoliční a základové práce v Naustadtu, nedaleko Drážďan, ve východním Německu. „Chtěl jsem rozšířit činnost a podnikání v oblasti zpracování odpadů se zdálo být ideální příležitostí,“ vysvětluje, jak se dostal k této práci. Po dobu dvanácti let v oboru je společnost Humuswerk Otto prosperujícím koncernem, který funguje souběžně s Larsovou stavební firmou.

Bezpochyby nám pomohla síla německé ekonomiky. Ale úspěch na trhu jednoznačně přichází s kvalitou a cenou. Byli jsme velmi konkurenceschopní jak z hlediska zachování dohledu nad celým hodnotovým řetězcem, tak proto, že jsme pracovali na jeho zlepšování,“ uvedl Lars.

Horizontálním drtič a bubnové síto Vermeer

Společnost Humuswerk Otto se zabývá kompostováním. Likviduje posečenou trávu, ostříhané větve stromů a keřů, shrabané listí a další zahradnický materiál. Ze zeleného odpadu vícefázovým procesem vyrábí kompost. Napřed je nutné odpad vytřídit a rozdrtit. Poté je pečlivě uložen do hromady k přírodnímu rozkladu. Ten může trvat mnoho týdnů, během kterých musí být materiál udržován vlhký a provzdušněný, než bude znovu zpracován a uležen. Nakonec se uzrálý kompost prosévá, aby vznikl materiál se stejnou velikostí částic a složením.

V každé fázi výroby je nutné používat speciální stroje. „Zpracováváme příchozí odpad v horizontálním drtiči Vermeer HG6000,“ vysvětluje Lars. „Pořídili jsme modernizovaný HG6000 z toho důvodu, že přísun zeleného odpadu rostl a měli jsme omezený skladovací prostor. Zkrátka chtěli jsme něco, co by umělo zpracovat více materiálu.“ Pomocí systému SmartGrind, který automaticky ovládá rychlost drcení podle otáček motoru, nový stroj výrazně zvýšil produktivitu společnosti Humuswerk. „Drticí výkon je také dobrý. A to je velmi důležité, jelikož kvalita hotového kompostu silně závisí na kvalitě počátečního drcení. Drtič má duplexní bubnový systém, který zajišťuje lepší homogenitu. Díky tomu pak během procesu kompostování není nutné provádět tolik opakovaných drcení.

Na konci procesu kompostování hraje důležitou roli další stroj Vermeer ‒ mobilní bubnový třídič TR6400. Součástí tohoto třídiče je měnitelné bubnové síto, které se otáčí kolem své osy, nakloněno o několik stupňů z horizontály. Vyzrálý kompost je přiváděn horním koncem bubnu a postupně propadá otočnou konstrukcí. Přitom šnekovité míchadlo otáčí kompostem, jako když se točí prádlo v sušičce. Jemné částice propadají sítem a hrubý materiál je odváděn do spodní části. Dvě odlišné frakce pak odvádějí pásové dopravníky.

Horizontální drtič Vermeer HG6000.
Horizontální drtič Vermeer HG6000.

Nižší výrobní náklady a lepší kvalita koncového produktu

Pomocí zařízení TR6400 prosejeme až o 30 % více kompostu než dříve,“ uvádí Lars. „Zpracování každé tuny materiálu tak trvá méně času, což znamená nižší výrobní náklady. Kvalita koncového produktu je také lepší.“ Zlepšení produktivity a kvality díky sítu od Vermeer úzce souvisí s designem bubnu. Buben je šest metrů dlouhý, což znamená, že jeho kapacita zásadně převyšuje stroje od konkurence. „Hlavní věcí je, že síto je vyrobeno z jemného drátu,“ pokračuje Lars. „V minulosti jsme měli stroje s bubny vyrobenými z děrovaného plechu. U takového bubnu nedosáhnete tolika otvorů v poměru k ploše bubnu. Jemný materiál nevypadne tak snadno. S drátěným sítem od společnosti Vermeer prochází vlhký materiál bubnem snáze a dosahuje lepší separace jemné a hrubé frakce. Koncový produkt je pak čistší.

Mobilní bubnový třídič TR6400.
Mobilní bubnový třídič TR6400.

Lars prodává kompost jak přímo spotřebitelům a lesním školkám, tak i velkým odběratelům, jako jsou velkoobchody. „Trh s kompostem má silnou konkurenci a marže je velmi nízká. Proto je zásadní udržovat výrobní náklady pod kontrolou. Znamená to také, že kvalita je hlavním způsobem, jak se svými výrobky odlišit. Řídíme se programem certifikace kvality RAL – používáme jejich štítky pro označení kvality kompostu a zákazníci tak vidí, že splňuje velmi vysoké normy.

Vysoké nároky na prosévání štěrku

Společnost Humuswerk Otto má také uzavřený dlouhodobý kontrakt týkající se štěrku. Znečištěná surovina je odebírána z hald a zpracovávána na pečlivě velikostně tříděný produkt. Ačkoli se jedná o finančně zajímavou práci, čištění štěrku je technicky velmi pracné. Podléhá přísným normám a časová náročnost je mimořádná.

Když proséváte kompost, pár větších kousků mezi prosetým materiálem až tolik nevadí. Ale u štěrku, to je jiný příběh. Velikost znamená vše. Štěrk, který vyrábíme, musí být vhodný pro stavební práce a – pokud se má použít jako složka do betonu – nesmíte v něm mít drť.

Zásadní roli zde hraje opět napínací (měnitelné) síto bubnového třídiče TR6400, neboť maximalizuje produkci a umožňuje dosahovat vysoké míry třídění. Schopnost nastavit úhel bubnu je další výhodou. Čím je náklon prudší, tím rychleji produkt strojem prochází. Pokud má vstupní materiál větší podíl písku, lze použít mělčí úhel, aby se prodloužila doba průchodu materiálu bubnem a třídění bylo optimální. V jiné situaci může prudší náklon urychlit produkci.

Další věcí, která se mi na těchto amerických strojích líbí, je jejich odolnost. Odolnost je nutná při třídění štěrku, jenž samozřejmě způsobuje větší opotřebení než organický materiál. Na našem třídiči Vermeer pracuje hnací řetěz na kole, namísto vinutí okolo bubnu. Tím je odstraněno mnoho problémů. Pokud se síto poškodí, můžeme jednotlivé díly měnit odděleně. Je to rychlé a snadné, jelikož náš mechanik se k bubnu dostane z úrovně země. A samozřejmě výměna jednoho panelu stojí méně než výměna celého bubnu.

Plány do budoucna ‒ další investice do strojů Vermeer

S dálkovým ovládáním a sklápěcím motorovým prostorem, umožňujícím přístup k motoru pro údržbu a čištění, se stroj TR6400 stal v celém týmu společnosti Humuswerk velmi oblíbeným. Ovšem uprostřed nejistoty způsobené koronavirovou pandemií Lars také zdůrazňuje i možné další výhody bubnových sít Vermeer v souvislosti s novými vyhlídkami.

Nikdo neví, jak se věci budou vyvíjet v dalších dvou nebo třech letech. Musíme být silní a připraveni inovovat, i když budeme ve výrobním procesu pokračovat. Objem chápu jako možnou cestu k dosažení dalšího zlepšování. Požádali jsme tedy o povolení rozšířit naše prostory pro kompostování. Některé stroje budou brzy na konci své životnosti a ty zastaralé pravděpodobně nahradí technika společnosti Vermeer. Líbí se mi zejména nový třídič Vermeer pro tři frakce, který by nám mohl otevřít další příležitosti v oblasti produkce štěrku.

Silné vazby se značkou Vermeer se jasně promítají v Larsových plánech do budoucna. „Neberu to jako vztah zákazníka a prodávajícího. Spíše jako partnerství. Velmi dobře s lidmi z lokálního prodeje vycházím, umí vždy přijít a pomoci. Každý problém nebo otázky, které mám, řeší na zavolání a pomohou obratem. Možnost spolehnout se na takovou podporu zvyšuje důvěru, na které růst naší společnosti závisí.

Autor: Vermeer CS1)
Foto: Vermeer CS

1) redakčně upravil Milan Jedlička

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek