Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Den v servisu speciální techniky Vermeer. Analýza stavu stroje probíhá předem na dálku

Zveřejněno: 26. 1. 2021

Současná servisní činnost vyžaduje sofistikovaný přístup a rozhodně nestačí vlastnit základní sadu nářadí a soubor znalostí ze střední školy. Díky vzestupu digitalizace dostávají na jednu stranu technici mocný nástroj, na stranu druhou se z nich stávají „inženýři“, kteří se musejí stále vzdělávat a prohlubovat své znalosti. Jak to tedy vypadá v praxi?

V průběhu samotného servisu technici využívají moderní diagnostické přístroje a mají rychlý přístup k informacím a postupům, které jednotlivé zásahy vyžadují.

Pro virtuální návštevu servisu jsme si nevybrali značku Vermeer náhodou. Jedná se totiž o specializované inovativní stroje, které jsou zajímavé již samy o sobě. Pokud je navíc v terénu potkáme, jsou často nasazeny na náročném a něčím unikátním projektu.

V České republice, podobně jako jinde ve světě, se k servisu využívají servisní střediska a nebo mobilní opravárenské vozy. Autorizovaný servis nezajišťuje samozřejmě přímo výrobce, ale místní zastoupení. U nás společnost Transtechnik CS.

Ke každému stroji má technik k dispozici základní údaje, technické listy a informace o servisovaných součástkách
Ke každému stroji má technik k dispozici základní údaje, technické listy a informace o servisovaných součástkách

Důkladná příprava

Před každou servisní zakázkou je technik seznámen s konkrétním problémem, k němuž si online nastuduje potřebné školicí materiály, katalogy, servisní postupy či cokoli dalšího aktuálně nezbytného k dané realizaci. K tomuto účelu jsou mechanici u Vermeeru vybaveni moderními počítači, mimo kromě výše zmíněného slouží i pro diagnostiku strojů.

Ukázka z diagnostily. Na fotografii záložka s telematikou pohonné jednotky.
Ukázka z diagnostily. Na fotografii záložka s telematikou pohonné jednotky.

Následný první kontakt technika se strojem probíhá prostřednictvím internetu. Díky vzdálenému přístupu dostane mechanik ještě předtím, než je fyzicky u stroje přítomen, k analýze chybová hlášení a informace o stavu. To mu umožní nejen zmenšit počet výjezdů, ale i značně urychlit diagnostiku stroje.

Vermeer je výrobcem ikonických žlutých strojů, které jsou běžně k vidění na různých průmyslových stavbách a polích farmářů po celém světě. Více než 3 500 zaměstnanců a tisíce uživatelů strojů Vermeer, vytváří jedinečnou kulturu zanechávající stopu na každém světadílu.

Společnost Vermeer založil Gary Vermeer v roce 1948 na své farmě v centrální Iowě. Již od samého počátku svého působení se firma specializuje na produkci strojů a zařízení pro bezvýkopové technologie i úpravu terénu.

Servisní středisko nebo mobilní dílna

Běžné ráno začíná setkáním techniků s vedoucím střediska, na kterém prodiskutují zásahy uskutečněné předchozí den a nový denní plán. Zakázky jsou koordinovány předem a potřebné díly obvykle již díky nočnímu rozvozu připraveny – například přímo do auta technika.

Servisní dílny i více než desítka mobilních vozů, kterých tuzemský zákazník může využít, jsou plně vybaveny moderní technikou. Servisní a prodejní střediska se nalézají v Praze, Plzni, Brně a Olomouci. Na každé pobočce se kromě dílen nachází i sklad a prostory pro prodej náhradních dílů.

Každá pobočka je vybavena nejen pro opravy, ale i pro prodej náhradních dílů.
Každá pobočka je vybavena nejen pro opravy, ale i pro prodej náhradních dílů.

V průběhu samotného servisu technici využívají moderní diagnostické přístroje a mají rychlý přístup k informacím a postupům, které jednotlivé zásahy vyžadují. Rovněž se mohou spolehnout na podporu uvnitř firmy i online podporu výrobce, takzvaně 24/7.

Zajímavé je i rozdělení práce. Mechanici se stoprocentně věnují servisu, aniž by se museli zabývat přípravami na další den a nové zakázky. To zajišťují jejich kolegové z kanceláří.

Závěr

Nový den v autorizovaném středisku přináší nové výzvy, rozmanité zakázky si vyžadují nová řešení a flexibilitu pracovníků servisních středisek při jejich organizování. Vermeer svým přístupem vychází vstříc zákazníkům, kteří očekávají kompletní servis, jenž nekončí prodejem stroje za nejnižší cenu. Důležitá je i následná péče. K čemu je levný stroj, pokud servisní pracovník nemá čas, je nekompetentní, nedisponuje potřebnými díly a ty, které má, jsou předražené?

Technologie jdou neustále dopředu a Vermeer se nesmazatelně podílí na vývoji trendů. Buduje nové výrobní kapacity, již nyní elektrifikuje pohony svých strojů, dodržuje nejpřísnější emisní a bezpečnostní standardy, vylepšuje servisní postupy, školí a posouvá své stroje kupředu. Každý majitel této značky se automaticky stává členem soudržné rodiny, která drží při sobě již více než 73 let.

Autor: Věra Hejhálková, DiS.
Foto: Vermeer, Transtechnik CS
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek