Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Dumpery a teleskopické nakladače AUSA zvyšují produktivitu. Když technika musí nahradit chybějící pracovníky

Zveřejněno: 1. 4. 2021

Posledních několik měsíců jsme často nuceni přehodnocovat plány, priority a zaběhnuté návyky. V této turbulentní době, kdy nevíme „co bude zítra“, se technika často stává vítaným pomocníkem, na kterého se můžeme spolehnout. U bagrů je to každému jasné, mnoho práce a času na staveništích však ušetří i dumpery nebo teleskopické nakladače. A na ně se blíže podíváme.

Zastoupení značky AUSA, a to včetně servisu a prodeje náhradních dílů, zajišťuje firma Transtechnik CS, spol. s r.o.

Základní funkce dumperu – převoz materiálu v těžším terénu – je jasně daná. Nepřekvapí tedy, že mezi vyhledávané vlastnosti této techniky patří schopnost rychlé změny směru jízdy, otáčení ve stísněném prostoru nebo vynikající výhled. Právě to dumpery předurčuje k rozmanitému využití i v projektech, kde jiné typy vozidel nemohou efektivně a bezpečně fungovat.

Další předností dumperů je jednoduchá ovladatelnost, díky čemuž není potřeba obsluhu nijak složitě zaškolovat. Dumpery mohou, ale i nemusí mít RZ. Pokud registrační značkou stroj není vybaven, odpadá povinnosti hradit některé poplatky, případně musíte platit jen jejich minimální část (silniční daň, povinné ručení, elektronické mýto). Úsporu zajistí, v porovnání s nákladními automobily, i snížená spotřeba paliva.

Dumpery nejen na stavby

Pozornému čtenáři je už jasné, že obřím – desítky a stovky tun vážícím strojům – se dnes věnovat nebudeme. Podíváme se naopak na dumpery mnohem menší. Řekněme v hmotnostních kategoriích od 1 do 1,5 t pro ty nejmenší projekty, dále od 3 do 4,5 t pro střední stavby a od 6 do 10 t pro zakázky největší. Konkrétně půjde o techniku AUSA.

Technické parametry vybraných dumperů AUSA
Technické parametry vybraných dumperů AUSA

Dumper AUSA je vhodný pro práce na silničních projektech a v okolí silnic, převážně v oblastech s limitovaným manévrovacím prostorem jako jsou aleje, tunely nebo městská centra. Ta jsou často na využití dumperů přímo závislá (pokud potřebujete převážet suť, písek, štěrk, beton nebo cokoli jiného). Výsyp materiálu přímo do výkopu v omezeném dopravním pruhu je jen jeden z příkladů.

Také při údržbě krajiny je mnohdy potřeba přemístit značné množství materiálu. To, co předurčuje dumpery jako ideální pro tuto činnost, je i šetrnost k půdě, potažmo její minimální narušení. Nízká hmotnost dumperů je nejen v tomto případě výhodou. Obsluha je velice jednoduchá: stačí pouze volant, sklápění, ovládání směru jízdy, brzda a plyn.

Díky permanentnímu pohonu 4×4 lze dumpery AUSA převážet materiál i přes nerovnou, bahnitou, kluzkou nebo zasněženou plochu.
Díky permanentnímu pohonu 4×4 lze dumpery AUSA převážet materiál i přes nerovnou, bahnitou, kluzkou nebo zasněženou plochu.

Zmínili jsme pouze některé z možných aplikací. Dumpery AUSA najdou využití rovněž v zemědělství, stavebnictví, ve sběrných dvorech i v mnoha dalších oborech. Díky kolovým podvozkům a robustní konstrukci (s možností permanentního pohonu 4×4) excelují tam, kde převážení materiálu probíhá přes nerovnou, bahnitou, kluzkou nebo zasněženou plochu a vyžaduje dobrou trakci.

Dumpery AUSA

Pod značkou AUSA. nalezneme dumpery podle kapacity od 1 do 1,5 t, dále od 3 do 4,5 t a od 6 do 10 t. Podle typu použité převodovky jsou členěny na mechanické, hydrostatické či s měničem točivého momentu. Rám může být pevný (modely D150RM, D150RMA, D175RMS, D201RHS, D201RHGS) či kloubový (modely D100AHA Compact, D100AHA, D100AHG, D120AHA, D120AHG, D150AHA, D150AHG, D300AHG, D350AHG, D450AHG, D601AHG, D601APG, D1001APG, DR601AHG, DR1001AHG).

Tučně uvedené modely jsou nové produkty s motory splňujícími emisní předpisy Stage V. Novinkou je rovněž otočná platforma prostoru obsluhy, která poskytuje ideální výhled v každém okamžiku provozu.

Přehled jednotlivých modelů dumperů AUSA, technické listy a množství fotografií naleznete na stránkách www.dumper.cz.

Teleskopické nakladače AUSA

Dalšími z řady produktů značky AUSA, které nachází časté využití při každodenní práci, jsou teleskopické nakladače. I ty jsou ideální pro manipulaci a nakládání s materiálem ve stísněných prostorech.

Teleskopické nakladače AUSA reprezentují modely T144H, T204H a T235H s kapacitou 1350 až 2300 kg a zdvihem od 4000 do 5000 mm. Design jejich kabiny a umístění ramene umožňují výhled v rozsahu 360°. Motory splňují emisní předpis Stage V.

Teleskopické nakladače AUSA reprezentují modely T144H, T204H (na fotografii) a T235H s kapacitou 1350–2300 kg a zdvihem 4000–5000 mm.
Teleskopické nakladače AUSA reprezentují modely T144H, T204H (na fotografii) a T235H s kapacitou 1350–2300 kg a zdvihem 4000–5000 mm.

V nakladačích AUSA naleznete digitální kokpit s veškerými údaji o provozu stroje, funkci Hill Holder pro zajištění větší bezpečnosti obsluhy při práci na svazích, Start-Stop systém pro optimalizaci spotřeby, odpruženou kabinu a prodloužené servisní intervaly na 500 hodin.

Mezi další přednosti, které usnadní práci, patří výbava pohonem All-terrain, kompaktnost a manévrovatelnost stroje, jeho jednoduchá přeprava, integrovaná diagnostika a jednoduchá údržba. U pojezdu si můžete zvolit, zda potřebujete pohon všech kol nebo krabí chod.

Design kabiny a umístění ramene umožňují u teleskopických manipulátorů AUSA výhled v rozsahu 360°.
Design kabiny a umístění ramene umožňují u teleskopických manipulátorů AUSA výhled v rozsahu 360°.

O značce AUSA

Ještě dodejme něco málo ke značce AUSA. Její roční produkce činí více než 10 000 strojů, z čehož export zaujímá celých 70 %. Za tímto úspěchem stojí více než 60 let inovací a výroby. Globální dopad značky je podpořen také distribucí v celkem 90 zemích na 5 kontinentech a s přispěním 500 dealerů. Ti zároveň poskytují veškerý strojní servis, financování, technickou podporu, garance, náhradní díly a potřebná školení.

Zastoupení značky AUSA, a to včetně servisu a prodeje náhradních dílů, je v České republice zabezpečeno firmou Transtechnik CS. Na jejich webových stránkách naleznete kromě AUSY i jiné známé značky, mezi kterými si určitě vyberete toho pravého pomocníka, který Vám usnadní práci. Může jít například o nakladače Vermeer.

— kontakty —

Vermeer CS s.r.o.

Křeslická 1507/2, 101 00 Praha 10-Vršovice

E: info@vermeer-kifour.cz   T: +420 585 207 500   WWW: https://www.vermeer.cz

Autor: Věra Hejhálková, DiS.
Foto: AUSA, Transtechnik CS
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek