Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Evropská premiéra: Švédský Boliden bude v měděném dole Aitik využívat systém autonomní přepravy

Zveřejněno: 8. 2. 2022

Nadnárodní společnost Boliden AB se rozhodla zainvestovat do systému autonomní přepravy a do svého měděného dolu Aitik pořídí 11 elektrických damprů Komatsu 930E-5. Náklady na techniku a potřebné příslušenství jsou vyčísleny na 218 milionů švédských korun (asi 240 mil. Kč), vlastní realizace má být dokončena v průběhu roku 2024.

Elektrický dampr Komatsu 930E. (foto Boliden)

Autonomní přepravní systém (Autonomous Haulage System, zkráceně AHS) se – v případě Komatsu – v ostrém komerčním nasazení poprvé objevil v roce 2008 v Chilském měděném dole Gaby. K září 2021 se tato technologie nachází na třech kontinentech a čítá více než 400 nákladních vozidel.

Poprvé na starém kontinentě

Automatizace vozového parku podle společnosti Boliden AB zvýší produktivitu a zároveň zlepší využití majetku, což přispěje k nákladové konkurenceschopnosti z pohledu vytěžené tuny. Stefan Romedahl, prezident pro obchodní oblast dolů k transakci uvedl: „Automatizace nákladních vozidel v Aitiku zajistí, že důl zůstane v pozici nejproduktivnějšího měděného dolu na světě a zároveň bude i ve vedoucí pozici z pohledu plnění klimatických závazků.” V prostorách dolu Aitik vyroste pro dampry též 3,5 km dlouhé trolejové vedení. Kromě technických aspektů projekt zahrnuje i podrobné školení zaměstnanců, a to jak pro současné, tak pro nově vzniklé pracovní pozice.

Společnost Boliden očekává, že spolu se zavedením automatizace bude pracovní prostředí nejen bezpečnější, ale i atraktivnější pro zaměstnance. A to se pravděpodobně opravdu stane. Spolehlivé odolné elektricky poháněné dampry Komatsu vybavené inovativní technologie autonomní přepravy se již osvědčují těžařům po celém světě. Do dnešních dní pro představu přepravily více než 4 miliardy tun materiálu bez jakékoliv „systémem” zaviněné nehody.

Autonomní dampry Komatsu

FrontRunner, jak Komatsu svoji AHT technologii označuje, staví na konvenčních velkých damprech – většinou na některé generaci modelu 930E. Jedná se o autonomní provoz, v rámci kterého vozidla fungují zcela samostatně, bez jakéhokoliv „ručního" řízení na dálku. Obrovskou výhodou je i fakt, že dampry mohou pracovat bez prostojů 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Kromě vyšší produktivity a spolehlivosti se ukazují též jako bezpečnější.

Každý autonomní vůz je vybaven přesným GPS, systémem detekce překážek využívajícího radar a laser a bezdrátovým komunikačním systémem. Řídicí systém pak obsahuje podrobnou mapu oblasti prostoru, a to včetně silnic, těžebních prostorů, tankovacích a údržbových ploch.

Požadované trasy – ať už jde o přepravu nadloží nebo o přepravu rudy – jsou každému z damprů přiřazovány centrálně. Strojníci v rýpadlech (případně v nakladačích) zajišťujících nakládku mohou autonomní vozidla sledovat a úkolovat pomocí dotykových obrazovek, které zobrazují polohu, směr pohybu a rychlost všech vozidel. Jakmile se autonomní vůz přiblíží, určí obsluha nakládacího stroje správné místo nakládky a „řekne" dampru, kdy se může přiblížit. Když je potvrzeno dokončení nakládky, odjede se dampr vyložit. Autonomní technika je zároveň schopna pracovat paralelně s se strojníky řízenými dampry.

V dole Aitik se vytěží 18 milionů tun rudy ročně. Kromě mědi se zde nachází též zlato a stříbro. (foto TZorn, Wikimedia)
V dole Aitik se vytěží 18 milionů tun rudy ročně. Kromě mědi se zde nachází též zlato a stříbro. (foto TZorn, Wikimedia)

Aitik

Důl Aitik se nachází poblíž města Gällivare v severním Švédsku. Je to jeden z největších evropských povrchových měděných dolů, kromě mědi se zde nalézá též menší množství zlata a stříbra. Těžba v dole probíhá od roku 1968, z počátečních cca 2 milionů tun rudy ročně se postupně zvýšila až na současných 18 milionů tun.

Autor: Jiří Hejhálek1)
Foto: viz popisky

1) Z materiálů Komatsu a Boliden AB.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek