Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Pásové rýpadlo SANY SY305C bylo uvedeno na český trh. Co na něj říkají strojníci

Zveřejněno: 6. 2. 2022

O tom, jak komplexní je nabídka SANY v České republice, se mohli přesvědčit návštěvníci předváděcí akce, která se odehrála v září v Berouně. Na ní bylo také oficiálně představeno těžké pásové rýpadlo SANY SY305C (32 tun), které míří na český trh. Novinku si dnes představíme podrobněji jak z pohledu technických parametrů, tak i očima zkušeného strojníka.

U modelu SANY SY305C sází výrobce na nový povedený design.

Pásové rýpadlo SANY SY305C bylo na akci magnetem a v rukou zkušeného strojníka Martina Sandnera se během dne málokdy zastavilo. Ale i ostatní hosté měli možnost si stroj vyzkoušet, například při nakládce sklápěčů TATRA a Iveco, přičemž i z jejich postřehů jsme tento článek sestavili. Nejprve se ale pojďme podívat na technická data, fakta a naše dojmy.

Ve všech směrech připraven na evropského zákazníka

SANY, patřící mezi top 5 světových výrobců stavební techniky, na pásových rýpadlech v posledních letech dost zapracoval. Dokládá to i úctyhodné číslo 320 000 prodaných exemplářů za posledních deset let. Velký posun v jejich kvalitě je i díky tomu, že až 7 % z celkového obratu firmy je zpátky reinvestováno do vývoje a inovací. Dnešní stroje SANY ne že už si nezadají se stroji tradičních světových výrobců, ale v mnoha ohledech je i předčí. SANY SY305C bylo vyrobeno jako taková výkladní skříň výrobce. Podle slov jednatelky společnosti CARACAL MACHINES tu byly uplatněny všechny aktuálně dostupné „upgrady”, takže stroj dokonale splňuje současné požadavky na stavební techniku (a to nejen ty emisní).

Rychlé představení rýpadla

Nízko posazený stroj s širokými pásy působí robustně a už na dálku poznáte, že je určený na tu nejhrubší práci. Ideálním „revírem” pro novou 305ku jsou pískovny, kamenolomy, ale své místo najde rovněž třeba při demolicích. Základem je výkonný šestiválcový motor Cummins QSL-9 s výkonem 209 kW, vybavený SCR technologií a filtrem pevných částic (DPF) a splňující emisní normu EU Stage V. Zajímavostí aktuálních motorů Cummins je, že výrobce u nové emisní normy zcela zrušil systém zpětného odvodu spalin EGR a tím dosáhl enormního zvýšení výkonu i efektivity za nižší spotřeby. Rapidně se také změnil zástavbový prostor. Motor je schovaný pod nově navrženou plochou nástavbou, která umožňuje perfektní výhled z kabiny. Snadný přístup do motorového prostoru usnadňuje plošina s protiskluzovým povrchem a bezpečnostními madly.

Pohled do motorového prostoru z údržbové plošiny na nástavbě.
Pohled do motorového prostoru z údržbové plošiny na nástavbě.

Hydraulický systém vyrobila společnost KPM Kawasaki. V základu má rýpadlo tři hydraulické okruhy a přípravu na rychlo-upínač. Jedná se o tzv. „inteligentní” hydrauliku, kdy si uživatel může naprogramovat pracovní tlaky a průtoky dle potřeb hydraulického příslušenství. U každé kategorie příslušenství lze individuálně nastavit a do paměti uložit tlak a průtok až pro 5 pracovních nástrojů. Děje se tak pomocí nového 10palcového, dotykového LED displeje. Ten nabízí kontrastní podsvícení, intuitivní menu (kompletně v češtině) nebo několik zobrazovacích režimů včetně přenosu obrazu z kamer (boční a zadní). Jak jsme měli možnost vyzkoušet, tak displej působí opravdu „high-tech”.

Menu na dotykovém displeji je kompletně v češtině. Na obrazovce lze zobrazit v několika režimech obraz z kamer.
Menu na dotykovém displeji je kompletně v češtině. Na obrazovce lze zobrazit v několika režimech obraz z kamer.

SANY do stroje implementoval také další užitečné funkce. Na joysticku najdeme například tlačítko pro přepínání hydraulického ventilu z režimů „kladivo” do režimu „drapák” anebo funkci okamžitého zvýšení výkonu. Ve standardu je u SANY SY305C například vyhřívaná sedačka nebo LED světlomety. Celá sedačková konzole je nově odpružená včetně joysticků tak, aby při pracovních otřesech stroje strojníkovi neklouzaly joysticky v ruce.

Pásové rýpadlo SANY SY305C – Technické parametry
Pásové rýpadlo SANY SY305C – Technické parametry

První ohlasy: Jednoduchost a síla

Podle ohlasů strojníků, kteří měli možnost si pásové rýpadlo vyzkoušet, bude výhodou masivní provedení ramene a čepů, vyztužení násady, stabilní podvozek a velký hydraulický výkon. Stroj je podle nich jinak velmi jednoduchý, není přeplácaný zbytečnou elektronikou a je dobře řešen z hlediska přístupnosti jednotlivých komponentů a údržby. Veškeré filtry jsou snadno dostupné ze země; výrobce navíc vsadil na osvědčenou koncepci patronových filtrů, které se pouze vyšroubují a vytáhnou a nejsou nikde schované v nepraktických plastových pouzdrech jako je tomu u některých konkurenčních strojů. Oceňujeme také drobné detaily, na kterých je vidět, jak SANY nad svými výrobky přemýšlí. Například měrka motorového oleje je vyvedena v tubusu tak, aby byla přístupná z bočního krytu vedle hydraulického čerpadla; strojník nemusí nikam šplhat a pohodlně zkontroluje stav oleje při denní údržbě. Rovněž elektrický systém stroje je hned po ruce (baterie, pojistková skříň, nouzový vypínač) a nevyžaduje při údržbě a kontrole nějakou přílišnou námahu. „Díky tomu, že ta mašina je opravdu jednoduchá, tak těch komponentů není uvnitř tolik. Takže všude vidíte, všude se dostanete. Podívejte se například na hadičky do hydraulického rozvaděče. Jejich výměnu zvládnete v pohodě ze země,” doplňuje postřeh jeden z přítomných strojníků, který měl možnost si stroj pořádně projít a osahat. Jednoduše řešené jsou i měrky (hydraulická nádrž), škoda, že výrobce nedal podobný vodoznak také na palivovou nádrž. Poněkud poddimenzovaná je nádrž kapaliny do ostřikovače, klidně by snesla i o dva litry více. Údržba stroje je ale jinak řešená precizně, z důrazem na maximální komfort strojníka.

Promyšlenost stroje se projevuje i v údržbě. Všude je dostatek prostoru a přístupové body denní údržby jsou sdružené pod jedním krytem.
Promyšlenost stroje se projevuje i v údržbě. Všude je dostatek prostoru a přístupové body denní údržby jsou sdružené pod jedním krytem.

Kabina je pohodlná a prostorná. Ovládacím prvkům vévodí již zmíněny LED displej. Sedačka má několik režimů nastavení, ideální polohu si na ní najde i opravdu velký strojník. Je tu dostatek ukládacích ploch, za sedačkou je například velká klimatizovaná schránka na jídlo a pití. Na první dojem působí kabina možná až příliš stroze, nicméně po nějaké době stejně zjistíte, že vám v ní nic nechybí. Klimatizace je tradičně u SANY v základní výbavě, pro větší pohodlí strojníka výrobce instaloval rádio s Bluetooth.

Značka SANY byla založena již v roce 1989 ve městě Changsha v Číně. Od roku 2019 se řadí mezi TOP 5 výrobců stavebních strojů na světě. V roce 2008 vznikla centrála SANY v německém Bedburgu, která je nyní plně funkčním moderním závodem o 10 000 m² pro výrobu a servis a zároveň slouží jako sklad náhradních dílů pro Evropu a Afriku.

Přelomovým momentem pro značku se stal rok 2012, kdy SANY dokončilo akvizici Putzmeister do svého portfolia. V roce 2019 pak SANY uzavřelo spolupráci se známým výrobcem motorů Deutz.

Výrobce disponuje 13 výrobními závody po celém světě, z čehož 9 závodů je přímo v Číně. SANY svým zákazníkům ve 43 prodejních centrech distribuuje 10 produktových řad, které čítají více než 300 různých modelů strojů. V České Republice zastupuje značku SANY společnost CARACAL MACHINES s.r.o., a to od roku 2017. Společnost nabízí komplexní zákaznické služby – od prodeje nových a použitých strojů, po servis a prodej náhradních dílů až třeba po financování nebo speciální úpravy na míru.

Ohromí cenou a zárukou

Rýpadlo SANY SY305C je příjemným překvapením. Dalším příjemným zážitkem pro potenciální zákazníky bude jistě i příznivá cena nebo prodloužená servisní záruka 5 let nebo 10 000 motohodin, stejně jako široká nabídka příslušenství, které je možné si ke stroji objednat. Společnost CARACAL MACHINES navíc v případě zájmu zajistí i individuální financování které je podporované továrnou SANY Europe.

Podrobnější „rozborku” stroje jsme svěřili strojníkovi Martinu Sandnerovi, který měl během předváděčky mašinu na povel a měl možnost s ní již několikrát pracovat. Dá se říci, že on je v současnosti tím nejpovolanějším mužem, který může něco o nové SY305C co říci...

Martin Sandner hodnotí novinku od SANY

Nové rýpadlo si v mých očích nevedlo vůbec zle. Na první pohled mne zaujala především robustnost výložníku a násady, dále oceňuji povedený design a stabilní podvozek. I když na můj vkus mohl být klidně i o 150 mm na každé straně širší. Mile mě překvapil příčně uložený motor Cummins o více než dostatečném výkonu 209 kW. Po odklopení motorové kapoty je vidět, že je tu všude dostatek místa na běžnou každodenní kontrolu a také na servis a případné opravy. V pravé zadní části jsou pod kapotou umístěny filtry paliva, motorového oleje, hydraulického oleje a zároveň i měrka motorového oleje. Vše je krásně přístupné ze země. Dále se zde nachází hlavní dvouřadá naklápěcí hydraulická pumpa Kawasaki o výkonu 2 × 280 litrů.

V základní výbavě stroje nechybí LED světlomety a boční a zadní kamera.
V základní výbavě stroje nechybí LED světlomety a boční a zadní kamera.

Na pravé straně také nalezneme nádrž na AdBlue o objemu 85 litrů a externí čerpadlo na PHM pro čerpání paliva ze sudu. Na levé straně stroje je umístěný vzduchový filtr, chladiče stroje, akumulátory a hydraulický servo okruh. Opět musím pochválit velkorysý prostor, který usnadňuje jakoukoli údržbu či servis.

Kabina je zařízena jednoduše, není přeplácaná a poskytuje dostatek komfortu. Nejsou tu žádné luxusní serepetičky, ale opravdu jen to, co potřebujete pro každodenní práci. Základem je pohodlná vyhřívaná sedačka s polohováním a joysticky, které lze nastavit nejen vpřed a vzad, ale také nahoru a dolů. Byl jsem překvapen přehledným 10palcovým multifunkčním displejem v češtině, na kterém se ovládá a nastavuje téměř vše. Výhled ze stroje je fajn a nemohu opomenout dvě integrované kamery, které hlídají záď a pravý bok stroje. Uvítal bych zde roletu na zadní okno a větší prosklení střešního okna. Nechybí tu klimatizace ani autorádio s dnes již povinným USB konektorem.

Asi jste zvědaví, jak to vypadá v provozu. Po nastartování stroje a lehkém ohřátí vyrážím přejet na hromadu a pustit se do ní. Pojezd lze nastavit ve dvou módech, klasicky „želva/zajíc”. Rypadlo reaguje měkce, pojezd je plynulý a i když současně hýbete ramenem, nejsou zde žádné prodlevy v hydraulickém výkonu. Sílu kroutícího momentu pocítíte už při 1 400 otáčkách za minutu, kdy si motor s hydraulikou jen tak příjemně hraje. Při nabírání zeminy s lopatou 1,7 kubíku (zarovnaný objem) jsou reakce plynulé a práce příjemná. Na displeji lze přepínat mezi třemi režimy hydrauliky a v menu můžeme dále upravovat průtoky a tlaky pro různé příslušenství, které lze na rypadle použít (bourací kladivo,demoliční kleště, drapák atd.). Stroj disponuje v základu třemi přídavnými okruhy (vysokotlaký, nízkotlaký a okruh na hydraulický rychloupínač a lekáž). Rychlost a síla hydrauliky je v této tonáži dostačující. Stroj se chová vyváženě i při otáčení s nataženým ramenem a plnou lopatou.

Co říci o SANY SY 305C závěrem? Ten kdo si nepotrpí na kdovíjaký přepych a shání výkonný bagr za slušné peníze, by měl po 305C sáhnout. Je to dělník jak na zemní práce, tak do lomu nebo na demolice. Tím, že stroj není přeplněný chytrou elektronikou, zmenšuje se šance na nepříjemné poruchy a odstávky. Prostě jednoduchá, nezáludná mašina, co se dobře ovládá a funguje v každé situaci. Za mě palec nahoru.

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek