Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Rýpadlo s beranidlem: Vytahovat štětovnici ze zámku vyžaduje od strojníka pevnou ruku a dobré oko

Zveřejněno: 4. 1. 2021

Pryč je doba, kdy si stavební firmy udělaly veškerou práci na zakázce jednou „univerzální“ lžicí nebo jedním hydraulickým kladivem. Příkladem je pásové rýpadlo JCB JS330 osazené 3,5tunovým vysokofrekvenčním bezrezonančním beranidlem Movax SG45-V. Právě tuto kombinaci jsme mohli nedávno vidět při rekonstrukci mostu na komunikaci mezi Litomyšlí a Skutčí.

JCB JS330 s hydraulickým systémem s funkcí Tool Select si s vysokofrekvenčním beranidlem Movax SG45-V dobře rozumí.

V dnešním článku se podíváme k jednomu z mostů. Nachází se na komunikaci mezi Litomyšlí a Skutčí, kde probíhají rekonstrukční práce pod taktovkou zmínění firmy MADOS MT s.r.o.. Hlavní roli při bourání mostu a čištění koryta říčky Desná sehrálo pásové rýpadlo JCB JS330 osazené 3,5tunovým vysokofrekvenčním bezrezonančním beranidlem Movax SG45-V. Nové rýpadlo s provozní hmotností 33 tuny s tímto typem příslušenství je na české poměry poměrně rarita, jak nám před reportáží potvrdil dovozce JCB do ČR.

Úzká silnice, spojující dvě východočeská města, je v deštivém říjnovém ránu uzavřená, nicméně vozem se dá v pohodě dostat k místu nasazení stroje. „Normálně je to potok, ale když přijdou povodně, umí být Desná dost divoká,” říká na uvítanou jeden z pracovníků, vycházející z unimobuňky se zázemím. V místech, kde začínal most, je odbagrovaná silnice a na mazlavé hlíně v tichosti pracuje nová JS330ka JCB. Žlutý, od pohledu zánovní stroj, dobře ladí s masivním beranidlem v červené barvě.

Nízko položená kabina spolu s děleným předním sklem (70/30) se podepisují pod výbornou viditelnost všemi směry. Nejprve je štětovnice pomocí masivního spodního svěrače beranidla uchycena, díky vysokofrekvenčním kmitům dojde k narušení jejího ukotvení v zemi a následně se povytáhne nahoru.
Nízko položená kabina spolu s děleným předním sklem (70/30) se podepisují pod výbornou viditelnost všemi směry. Nejprve je štětovnice pomocí masivního spodního svěrače beranidla uchycena, díky vysokofrekvenčním kmitům dojde k narušení jejího ukotvení v zemi a následně se povytáhne nahoru.

Nevšední dvojice siláků

Vysokofrekvenční beranidlo s antivibrační úpravou je skutečně pořádný kus „železa”. Původně jej firma plánovala pořídit k menšímu rýpadlu JCB 220X, ale ukázalo se, že kvůli nárokům na hydrauliku a hmotnost stroje bude vhodnější variantou pořídit těžší mašinu. „Podobné beranidlo používal náš subdodavatel na stavbě protipovodňových opatření v Žamberku,” popisuje první zkušenost stavbyvedoucí Matěj Šeda. „Jednalo se o dost specifickou zakázku uprostřed zástavby, kde jsme museli hodně hlídat vibrace a hluk, protože od výkopu k domu to bylo jen několik metrů. Vysokofrekvenční beranidlo se osvědčilo a hlavně jsme viděli, že v kombinaci se silnou mašinou má pro naši společnost velkou přidanou hodnotu a zaručí nám další posun v naší stavební činnosti,” dodává k rozhodnutí pořídit tuto technologii Matěj Šeda.

Rýpadlo s beranidlem dost urychlí práci. Dříve se musela kolem pracně odbagrovávat zemina, dneska si to chytím a vytáhnu sám s jednou mašinou,” doplňuje strojník, slézající z pohodlí příjemně vyhřáté kabiny, aby zkontroloval stav a průběh práce. „Výhody této kombinace se projeví hlavně na velkých prostranstvích, při práci na krátko nebo někde v úzkých uličkách to vzhledem k váze beranidla hází,” dodává. Jinak ale chválí dokonalou souhru stroje s 3,5tunovým příslušenstvím, pomocí kterého lze přitom odvádět velmi jemnou, až hodinářskou práci. Tady konkrétně je rýpadlo používáno k vytahování štětovnic, což jsou ocelové profily o tloušťce přibližně 10 mm, které jsou do sebe pevně spojeny pomocí zámků a takto utvořená stěna pak slouží pro zajištění vodního toku (nebo při jiných zakázkách třeba jako dočasné zajištění stavební jámy).

Vibrace jsou někdy víc než hrubá síla

Jak taková práce s beranidlem vypadá můžeme záhy posoudit na vlastní oči. Nejprve je uchycena štětovnice pomocí masivního svěrače beranidla, díky vysokofrekvenčním kmitům pak dojde k jejímu uvolnění v zemi a následně se povytáhne nahoru. Pak si štětovnici strojník přehodí do bočních kleští a může s ní libovolně manipulovat. Na trhu přitom existuje několik typů beranidel, které používají k zatloukání či vytahování prvků trochu odlišné technologie. Buď se jedná o klasické „beranění” (nárazová beranidla) nebo, jako v tomto případě, o vibrační technologii. Vytahovat štětovnici ze zámku nicméně vyžaduje od strojníka pevnou ruku a dobré oko. Jakmile není tažena kolmo vzhůru, zámky se do sebe zaklesnou a díky neúprosné fyzice pak může být vytažení štětovnice problém. Strojníkovi proto při práci s beranidlem asistuje speciální sklonoměr, který snímá polohu beranidla a náklon se pak zobrazuje na dodatečně namontovaném displeji v kabině, umístěném v pravém zorném poli obsluhy. Podle strojníka je ale stejně nutné si občas ukázat a nespoléhat se pouze na monitor displeje. Beranidlo se ovládá pomocí speciálně upraveného joysticku, který je na rozdíl od standardního provedení dovybaven ještě tlačítky na ovládání vibrací, rotace a rozevírání a zavírání nůžek. Velkou výhodou při práci s beranidlem jsou pokročilé hydraulické rozvody s funkcí Tool Select, kterými je rýpadlo JCB vybaveno. V podstatě se jedná o systém, který umí rozpoznat používané příslušenství a pak podle toho automaticky dává potřebný hydraulický tlak. „Je to naprostá špička v hydraulice, kterou lze od JCB dostat,” komentuje tuto funkci strojník.

Detailní pohled na beranidlo zespodu
Detailní pohled na beranidlo zespodu

JS330 je výkladní skříní JCB

Rýpadlo JCB JS330 je nejnovějším přírůstkem tradičního britského výrobce ve flotile MADOS MT. Na tuto značku ale tady spoléhají dlouhodobě, kromě JCB JS330 provozují ještě menší již zmíněnou 220Xku. Posádka z MADOSu o ní mluví jako o silné a robustní mašině, na které si rovněž cení prostornou kabinu s dobrým výhledem. Pojďme nyní pozornost přesunout k samotnému stroji. JCB JS330 je v rámci této kategorie vlajkovou lodí výrobce. 33 tunám oceli propůjčuje život šestiválcový motor MTU 7.7., dávající maximum výkonu 210 kW a splňující emise Tier4F. Díky kombinaci motoru a chytré elektroniky SMART Control má obsluha k dispozici maximum točivého momentu už při nízkých otáčkách. Účinnost při práci zajišťuje vysokovýkonný hydraulický systém s elektronicky ovládaným hlavním čerpadlem, které pracuje nezávisle na otáčkách motoru a dokáže poskytnout dostatečný výkon i při volnoběhu. Že to při tankování paliva rozjasní tvář nejednoho majitele stroje asi není třeba rozvádět.

Pro provoz v těžkých podmínkách přijde vhod svařená konstrukce rámu ve tvaru „X” s ochranným krytem mechanismu otoče a pojezdových motorů. O příslušnosti k elitě napovídá také seznam výrobců jednotlivých komponentů jako jsou Berco (podvozek), Kawasaki (hydraulická čerpadla) či Kayaba (bloky ventilů). Předpokládané nasazení stoje v obtížných podmínkách přimělo výrobce instalovat vícestupňový systém filtrace paliva. Skládá se z odlučovače vody a třífázové filtrace (10 + 2 + 2 mikronové filtry), takže uchránit motor před nejrůznějšími znečišťujícími látkami v palivu není pro JCB problém.

Technické parametry JCB JS330
Technické parametry JCB JS330

Závěrem

JCB JS330 je spolehlivý pracant, předurčený k široké škále nasazení jak v pozemním stavitelství, tak při těžbě a úpravě nerostů. Inovativní a výkonná hydraulika umožňuje nasazovat i těžké příslušenství s potřebou vysokého hydraulického výkonu. Kombinace JCB JS330 LC a vysokofrekvenčního bezrezonančního beranidla Movax SG45-V se majiteli vyplácí od prvního nastartování. Svou práci odvede rychleji, s menšími požadavky na lidi i techniku, bezpečněji a velmi přesně. Rekonstrukce mostu u Litomyšle byla poslední zakázkou roku 2020, na které se ukázalo nové JCB v kombinaci s beranidlem, nicméně v nadcházejícím období bude tato „dvojice” určitě ve velké permanenci.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek