Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Cummins připraven na emisní normu STAGE V na výstavě BAUMA

Zveřejněno: 12. 4. 2016

Cummins Inc. (na newyorské burze NYSE vedena pod zkratkou CMI) představí na výstavě BAUMA (Mnichov 11.–17. dubna 2016) nastupující generaci super čistých motorů, které splňují emisní limity požadované EU normou Stage V, které vstupují v platnost v roce 2019 a vztahují se na stavební a důlní stroje a na zařízení pro manipulaci s materiálem.

Celá široká výkonová řada motorů s výkony od 55 kW do 300 kW bude s rezervou splňovat požadavky STUPNĚ V (emise blížící se 0) a přináší rovněž výkon a krouticí moment zvýšený až o 10 %.

Zvýšené požadavky kladené na motory normou STAGE V byly splněny díky inovativnímu přístupu k řešení procesu spalování, průtoku vzduchu a systému vstřikování paliva. Tím firma Cummins plně využila potenciál 4válcových motorů QSF 3.8 a QSB 4.5 a 6válcových motorů QSB 6.7 a QSL 9 bez nutnosti zvýšení zdvihového objemu motorů.

Dle vyjádřeni p. Hugh Foldena, výkonného ředitele, Cummins Off-Highway Business (zařízení mimo silníční dopravu), využívá Cummins příležitost zavedení normy STAGE V v roce 2019 k tomu, aby nově nastavil užitné a pracovní charakteristiky motorů podle potřeb zákazníků, zejména s ohledem na snadnější instalaci, jednodušší servis a vyšší výkonové parametry. V tomto procesu Cummins významně pozvedl úroveň pro celé dané odvětví průmyslu.

Jednodílný modul

Motory splňující normu STAGE V budou dodávány jako ucelený systém s tzv. Jednodílným Modulem (Single ModuleTM) pro snížení emisí, který byl nově vyvinut divizí Cummins Emission Solution (Cummins – řešení emisí) tak, aby vyhovoval omezeným prostorovým možnostem, které jsou k dispozici u nově vyvíjených zařízení. Proto má Jednodílný Modul o 50 % nižší nároky na prostor a zároveň je o 30 % lehčí v porovnání s existujícím zařízením, které splňovalo emisní normy STAGE IV / Tier 4 Final.

Tato vysoká efektivita Jednodílného Modulu je dosažena spojením vysoce účinného filtru pevných částic (PM), který pracuje s 99% účinností a redukováním kysličníků dusíku (NOx) na extrémně nízké hodnoty.

Systém DPF-SCR pro snižování emisí

Vysoce výkonný motor Cummins QSG 12, který nabízí pro pohon zařízení až 382 kW, a motor QSX 15 s maximálním výkonem 503 kW jsou již připraveny splnit normu STAGE V tím, že jsou vybaveny filtrem pevných částic (Diesel Particulate Filter) a selektivní katalytickou redukcí (Selective Catalytic Reduction) – tedy systémem DPF-SCR pro snižování emisí, použitým již pro normu STAGE IV/ Tier4 Final. Pro tyto velké, vysokovýkonné motory poskytuje Cummins DPF-SCR již osvědčené řešení nabízející výrobcům, kteří motory Cummins již používají, plynulý přechod na požadavky definované normou STAGE V v roce 2019.

Významné zvýšení maximálního výkonu, které bylo dosaženo v době platnosti norem STAGE 4/ Tier4 final u motorů QSG 12 a QSX 15, bude zachováno i při splnění normy STAGE V, aniž by došlo ke změnám stávající konstrukce motorů.

Kompletní výrobní řada nové generace motorů Cummins, splňující požadavky emisní normy STAGE V, bude představena během zahajovacího dne výstavy BAUMA v hale 4, stánek 325.

Autor: Lukáš Škoda
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek