Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Nový Actros si upevnil pozici nejrozšířenějšího nákladního vozu

Zveřejněno: 20. 5. 2022

Výroční setkání zástupců médií s vedením společnosti Mercedes-Benz Trucks Česká republika s.r.o. mělo tentokrát slavnostní charakter. Vedení společnosti oznámilo novinářům, že po dvacáté v řadě drží Mercedes-Benz Trucks v České republice prvenství v prodeji nákladních automobilů nad 6 tun.

Žádaná alternativa Actros F s novým typem kabiny s nízkým motorovým tunelem.

Akce se uskutečnila 22. 2. 2022 v sídle společnosti ve Stodůlkách a jejím cílem byla kromě přátelského setkání a diskusí na aktuální témata, prezentace výsledků roku 2021, výhled do roku 2022 a prohlídka firemního areálu. Mimo tuzemských událostí byla zmíněna i jedna významná zahraniční – 1. 12. 2021 totiž došlo k zásadnímu rozdělení u mateřské společnosti Daimler AG na společnost Daimler Truck AG (nákladní vozidla a autobusy) a Mercedes-Benz Group AG (osobní a dodávková vozidla). Po 95 letech od vzniku společnosti Daimler-Benz AG a značky Mercedes-Benz v roce 1926 tak každý segment zastupuje zcela nezávislá firma.

Bohatá nabídka produktů a služeb

V novém areálu ve Stodůlkách zajišťuje společnost M-B Trucks prodej a servis nákladních vozů Mercedes-Benz a Fuso. K dispozici má mobilní pneuservis, servisní vozidlo Service24h, myčku nákladních vozidel a další nezbytná dílenská a garážová zařízení. Dále uskutečňuje cejchování tachografů, měření emisí či servis TollCollect mýto. V areálu je i pobočka Mercedes-Benz Praha s.r.o. zajišťující prodej a servis osobních a dodávkových vozidel.

Ve stavebnictví oblíbený, nyní inovovaný Fuso Canter.
Ve stavebnictví oblíbený, nyní inovovaný Fuso Canter.

Jednička v ČR i Evropě

V hmotnostní kategorii nad 6 tun bylo v roce 2021 v ČR nově registrováno celkem 8 270 nákladních automobilů a z toho 1 520 vozidel Mercedes-Benz. Mercedes-Benz tím dosáhl podíl na trhu 18,4 %.

Jedním z argumentů pro nákup vozidel značky Mercedes-Benz je bohatá nabídka doprovodných služeb. Telematické služby pod hlavičkou FleetBoard a Uptime patří k hojně využívaným. Uptime pracuje s informacemi o technickém stavu vozidla v reálném čase a umožňuje včasné plánování servisu a údržby tak, aby prostoje vozidla byly co nejmenší.

Službou Uptime je v ČR vybaven průměrně každý třetí nový Actros a celkem ji už zákazníci využívají v přibližně 1 500 vozidlech. A zůstaneme-li u tohoto modelu, tak vězte, že poslední generací uvedenou v roce 2019, která je plná technických novinek, si Mercedes-Ben upevnil svou pozici nejrozšířenějšího nákladního vozu v ČR i na evropských silnicích vůbec.

Historie Mercedes-Benz Trucks Česká republika s.r.o.

  • 1. 1. 2018 – rozdělení Mercedes-Benz ČR a vznik Mercedes-Benz Trucks ČR,
  • 2019 až 2020 – výstavba nové administrativní budovy v Praze-Stodůlkách,
  • 4/2020 – stěhování MB Trucks ČR do Stodůlek,
  • 4/2021 – převzetí přímého prodeje a servisu nákladních vozů od pražského prodejního zastoupení Mercedes-Benz Praha,
  • 9/2021 – uvedení do provozu výrazného rozšíření servisu nákladních vozů Praha-Stodůlky.

Mercedes a elektromobilita

Skutečnost, že Mercedes sází na elektromobilitu, dokazují nejnovější produkty: eActros 300 a eActros 400 (číselné označení typů odkazuje na přibližnou kapacitu akumulátorů v kWh, které jsou na vozidle osazeny). Třebaže v oblasti stavebních strojů nebude elektromobilita dlouho patřit k nejvyhledávanějším ekologickým pohonům, rádi jsme uvítali zastavení na odstavné ploše u dobíjecího centra společnosti Siemens, které bylo v den setkání otevřeno.

Nabíječka pro nákladní vozidla Siemens Sicharge D o výkonu 300 kW.
Nabíječka pro nákladní vozidla Siemens Sicharge D o výkonu 300 kW.

Jde o první dobíjecí centrum specializované pro nákladní vozy v České republice. Vše je tedy připraveno na uvedení elektricky poháněných nákladních vozidel Mercedes-Benz eActros, eEconic a Fuso eCanter na český trh.

Autor: Vlastislav Tůma
Foto: MBT ČR a Siemens
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek