Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Užiteční pomocníci: Drtiče a třídiče Red Rhino přicházejí v nové podobě

Zveřejněno: 9. 12. 2021

Firma Vermeer CS s.r.o., působící jako dodavatel stavební a speciální techniky Vermeer, Rockster, Ausa a Garbin, nedávno přišla na tuzemský trh s novinkou v podobě drticí a třídicí techniky Red Rhino. Díky těmto strojům se i menším stavebním firmám nyní nabízí příležitost, jak reagovat na neustále zvyšující se náklady na odstraňování a recyklaci stavebního odpadu. Zkušenosti ze zahraničí ukazují minidrtiče též jako zařízení vhodná pro půjčovny stavebních strojů.

Minidrtič Red Rhino 5000 Plus s vibrační násypkou.

Minidrtiče, tedy malá mobilní variabilní zařízení pro likvidaci stavebního odpadu, na tuzemském trhu doposud chyběly a to i přes to, že ve světě jsou aktuálně stále více populární. Stroje přinášejí svým majitelům značnou finanční úsporu, není nutno vynakládat finanční prostředky na odvoz/přísun materiálu. Ten může být zpracován, nadrcen a použit přímo na stavbě, kde došlo k samotné demolici. Technika osloví především menší stavební firmy a firmy pracující na drobných zakázkách, kde se nevyplatí nasadit velká zařízení k likvidaci stavebního odpadu.

Vyrobeny tak, aby vydržely

Za značkou Red Rhino stojí stejnojmenná anglická společnost Red Rhino Crushers Ltd se sídlem v Granthamu. Výrobce má aktuálně v nabídce 7 modelových řad drtičů s hmotností od cca 0,9 do 12,1 tuny, které jsou poháněny (dle typu) hydraulicky, elektricky nebo pomocí vlastní pohonné jednotky. Dále v sortimentu nalezneme třícestný třídič a haldovací dopravník. Dva konkrétní modely si pro lepší představu rozeberme blíže.

Minidrtič Red Rhino 5000 Plus s vibrační násypkou

Red Rhino 5000 Plus si poradí s betonem a jeho prefabrikáty, zdivem, bloky, dlažbou i kamenivem (od vápence po křemenné kompozice). Výstupní výkon je závislý na vstupním materiálu, nastavení čelistí, způsobu vkládání materiálu, nakládacím zařízení a zručnosti obsluhy. Obvykle bývá dosaženo výkonu od 15 do 30 tun za hodinu.

Tabulka: Minidrtič Red Rhino 5000 Plus
Tabulka: Minidrtič Red Rhino 5000 Plus

Minidrtič je vybaven výkonnou pohonnou jednotkou (splňující aktuální emisní normy) a pogumovaným pásovým podvozkem. Má vznětový motor a hydraulické čerpadlo, které zajišťuje zdroj energie pro podvozek i drticí jednotku. Ovládání funkcí stroje je hydraulické, pro pojezdové funkce lze použít buď kabelové nebo dálkové ovládání.

Srdcem stroje je úsporný vodou chlazený motor Kubota o výkonu 18,5 kW (25 HP). Nádrž na naftu má objem 30 litrů, spotřeba činí cca 6 litrů za hodinu provozu. Servisní intervaly jsou vždy po 250 motohodinách. Obsluha je jednoduchá a všechny funkce jsou přehledně značeny.

Srdcem stroje Red Rhino 5000 Plus je úsporný vodou chlazený motor Kubota o výkonu 18,5 kW (25 HP).
Srdcem stroje Red Rhino 5000 Plus je úsporný vodou chlazený motor Kubota o výkonu 18,5 kW (25 HP).

Odprašování je ve standardní výbavě, funguje na bázi zkrápění vodní mlhou při napojení na běžné domovní rozvody. Výstupní dopravník je snadno demontovatelný, jednoduchý s profilovaným pásem o vysoké pevnosti a dlouhé životnosti. U modelu 5000 Plus je na vykládací dopravník možné aplikovat separátor jemných částic, navíc i magnetický separátor.

Red Rhino v Česku a na Slovensku

Dodavatelem značky Red Rhino na český a slovenský trh je společnost Vermeer CS s.r.o. Firma zabezpečuje též kompletní mobilní servis, dílenský servis a dodávky dílů na celý sortiment produktů Red Rhino. Více na stránkách www.redrhino.cz.

Třícestný třídič Red Rhino

Novinkou britské společnosti Red Rhino je třícestný třídič Red Rhino. Jde o mobilní třídič na pogumovaném pásovém podvozku s vlastní pohonnou jednotkou s vznětovým motorem Kubota s výkonem 18,5 kW (25 HP). Tento třídič má malé rozměry, hmotnost pouhých 2 850 kg, a lze jej využít jak na třídění sypkého materiálu, tak i sutí, štěpky atd. Výhodou je pak i možnost zapojení do sestavy s drtiči Red Rhino.

Tabulka: Třícestný třídič Red Rhino
Tabulka: Třícestný třídič Red Rhino
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek