Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Systém BODAS Connect umožní vstoupit strojům do internetu věcí

Zveřejněno: 12. 10. 2021

Společnost Bosch Rexroth má na trhu průmyslové techniky své nezanedbatelné místo. Jedním z jejích významných produktů je také ucelený ekosystém profesionálních digitálních řešení s využitím IoT (Internet of Things) pro mobilní pracovní, stavební nebo zemědělské stroje, nazvaný BODAS Connect. Více o něm v článku.

Bosch Rexroth přichází s řešením umožňujícím vstoupit strojům do světa internetu věcí. (foto KoSSSmoSSS, Shutterstock)

Při vývoji systému BODAS Connect společnost Bosch Rexoth využívá svých dlouholetých zkušeností v oblasti elektroniky a řídicích softwarů pro mobilní stroje. Díky tomu je součástí systému BODAS široké spektrum nejmodernějších chytrých snímačů (například snímače vibrací, zrychlení, tlaku či teploty), pomocí kterých je možné sbírat a následně s využitím softwarové platformy Bosch IoT Suite také efektivně analyzovat a využít data o provozu stroje.

Další hardwarové prvky

Vedle potřebné senzoriky nalezneme v konceptu BODAS Connect také řadu dalších hardwarových prvků, mezi kterými hrají nejdůležitější roli „jednotky připojení” (Rexroth Connectivity Unit – RCU).

Úkolem RCU je primárně zprostředkovávat komunikaci mezi strojem (elektronickými jednotkami, čidly, kamerami, ovladači apod.) a okolním světem. Díky OS Linux, množství rozhraní (viz níže) a možnosti individuálního vývoje software však lze k jednotce připojit téměř každé elektronické zařízení umožňující výměnu informací.

Rexroth Connectivity Unit (RCU) je pro techniku branou do světa IoT.
Rexroth Connectivity Unit (RCU) je pro techniku branou do světa IoT.

Z hardwarového hlediska jsou RCU malé počítače vybavené procesorem Cortex A8 o frekvenci 800 MHz, operační pamětí 512 MB, úložným prostorem 1 GB a, dle typu, množstvím dalších rozhraní – GNSS, CAN-BUS, RS232, RS485, ethernet, WIFI, 2G/3G/4G modem, Bluetooth atd. Díky odolnosti na úrovni IP67 jsou vhodné i do „drsnějšího” prostředí.

Získání a možnosti využití dat

Velmi široká je také nabídka aplikací pro analýzu a vizualizaci naměřených dat, která jsou přenášena prostřednictvím internetového připojení ze stroje až do počítače v kanceláři. Takto získaná data mohou využít zaměstnanci na nejrůznějších pozicích – od správců vozových parků přes servisní techniky až po konstruktéry. Zmíněné aplikace například umožňují sledovat aktuální polohu stroje včetně pohledu do historie jeho pohybu, monitorovat pomocí telemetrie v reálném čase i v minulosti stav důležitých komponent (napětí baterie, teploty motoru, vstřikovacího a emisního systému, činnost hydraulických okruhů atd.), případně plánovat činnost stroje jak z hlediska časového, tak i prostorového (vymezení času práce stroje a místa jeho pohybu).

Samozřejmostí je rozhraní pro propojení systému BODAS s externími ERP a CRM systémy renomovaných světových výrobců, respektive možnost využití dat ve výpočetních a simulačních softwarech (například Matlab).

BODAS Connect nabízí celou řadu možností. Od mapování, sledování pohybu stroje, náhledu z provozních kamer přes nastavení alarmu až po detailní zobrazení měřených bodů.
BODAS Connect nabízí celou řadu možností. Od mapování, sledování pohybu stroje, náhledu z provozních kamer přes nastavení alarmu až po detailní zobrazení měřených bodů.

Základní sety

Pro jednodušší implementaci systému BODAS Connect byly připraveny celkem tři druhy cenově výhodných univerzálních startovacích setů:

  • BODAS Connect Starter Kit Essential: umožňuje přenos základní sady dat ze stroje.
  • BODAS Connect Starter Kit Compact: umožňuje přenos a analýzu rozšířené sady dat ze stroje.
  • BODAS Connect Starter Kit Professional: umožňuje přenos a kompletní analýzu dat pokrývajících celou škálu subsystémů stroje (například motor, nápravy, rám, podvozek, baterie, hydraulický okruh)

Další informace k systému BODAS Connect se dozvíte na webových stránkách boschrexroth.cz.

Autor: Martin Fichta
Foto: Bosch Rexoth a Shutterstock

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek