Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

Transformers od Komatsu: Systém umožní změnit konfiguraci demoličního rýpadla během pár minut

Zveřejněno: 21. 10. 2021

Horká letošní novinka od japonského výrobce Komatsu tentokrát stojí za to. Systém, pojmenovaný jako K100, byl představen na vlajkové lodi v demoliční technice Komatsu – pásovém rýpadle PC490HRD-11. Co si vlastně pod tímto označením představit?

K100 od Komatsu je v podstatě stavebnicí, umožňující dostrojit velké demoliční rýpadlo pro různé druhy práce.

K100 představuje komplexní systém pro rychlou a snadnou výměnu jednotlivých dílů výložníku. Sada obsahuje šest různě velkých násad, kterými lze stroj přizpůsobit aktuální aplikaci. V závislosti na použité násadě se provozní hmotnost rýpadla PC490HRD-11 pohybuje od 62 105 kg do 75 830 kg.

Myšlenka je taková, že s jedním strojem by majitel zvládnul na stavbě jak bourací práce, tak třeba manipulaci se zbytkovým materiálem a úklid. Tím by odpadla potřeba mít u demolice ještě další menší stroj a provozovatel by tak významně ušetřil náklady. Pojďme se ale podívat na některá čísla. Pro maximální dosah stroje 32 metrů lze instalovat demoliční příslušenství o váze do 2 500 kg, pro standardní dosah 28 metrů platí u demoličního příslušenství nosnost 3 350 kg. Pro výkopové práce se lžící a urovnovávání a planýrování v úrovni země se pak nosnost výložníku zvedne až na 5 000 kg.

Výhodou celého systému K100 je, že výměna se odehrává automaticky a ovládá se v kabině rýpadla. Není k ní potřeba žádná hrubá manuální práce, ani plošiny nebo žebříky pro případnou manipulaci ve výškách. Odpadá také manipulace s těžkými hydraulickými hadicemi. Výhody „stavebnicového” systému ocení majitel rovněž při přepravě stroje na podvalu.

Ovládání výměny násad je integrováno do standardního HMI panelu (Human Machine Interface). Na tomto monitoru s vysoce kontrastním podsvícením je obsluha naváděna pomocí názorných animací, pomáhají rovněž naisntalované kamery, přenášející obraz z okolí stroje.

Autor: Jan Rybář
Foto: Komatsu
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Bobcat na Demo Days 2024 prezentoval více než 90 novinek

Zveřejněno 24.7. Jak se již stalo dobrým zvykem, ani letos zástupci redakce Stavební techniky na akci Bobcat Demo Days, určené pro zákazníky, obchodní partnery a novináře, nechyběli. Na testovacím polygonu, hned vedle výrobního závodu v Dobříši, čekala příchozí… celý příspěvek

Nové materiály zvyšují užitnou hodnotu výrobků RENOMAG

Zveřejněno 22.7. Lžíce, lopaty a další přídavná zařízení jsou alfou a omegou produktivity každého pracovního stroje. Je spočítáno, že správným výběrem materiálu a technologického způsobu jeho zpracování může provozovatel stroje ušetřit s příslušenstvím RENOMAG… celý příspěvek

Spolehlivé světlo pro profesionály

Zveřejněno 19.7. Nebojte se pracovat i po setmění! Kvalitní přídavná dálková a pracovní světla OSRAM LEDriving® zajistí perfektní osvětlení i v těch nejhorších světelných podmínkách, takže se práce nemusí zastavit ani v nočních hodinách. celý příspěvek