Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Transformers od Komatsu: Systém umožní změnit konfiguraci demoličního rýpadla během pár minut

Zveřejněno: 21. 10. 2021

Horká letošní novinka od japonského výrobce Komatsu tentokrát stojí za to. Systém, pojmenovaný jako K100, byl představen na vlajkové lodi v demoliční technice Komatsu – pásovém rýpadle PC490HRD-11. Co si vlastně pod tímto označením představit?

K100 od Komatsu je v podstatě stavebnicí, umožňující dostrojit velké demoliční rýpadlo pro různé druhy práce.

K100 představuje komplexní systém pro rychlou a snadnou výměnu jednotlivých dílů výložníku. Sada obsahuje šest různě velkých násad, kterými lze stroj přizpůsobit aktuální aplikaci. V závislosti na použité násadě se provozní hmotnost rýpadla PC490HRD-11 pohybuje od 62 105 kg do 75 830 kg.

Myšlenka je taková, že s jedním strojem by majitel zvládnul na stavbě jak bourací práce, tak třeba manipulaci se zbytkovým materiálem a úklid. Tím by odpadla potřeba mít u demolice ještě další menší stroj a provozovatel by tak významně ušetřil náklady. Pojďme se ale podívat na některá čísla. Pro maximální dosah stroje 32 metrů lze instalovat demoliční příslušenství o váze do 2 500 kg, pro standardní dosah 28 metrů platí u demoličního příslušenství nosnost 3 350 kg. Pro výkopové práce se lžící a urovnovávání a planýrování v úrovni země se pak nosnost výložníku zvedne až na 5 000 kg.

Výhodou celého systému K100 je, že výměna se odehrává automaticky a ovládá se v kabině rýpadla. Není k ní potřeba žádná hrubá manuální práce, ani plošiny nebo žebříky pro případnou manipulaci ve výškách. Odpadá také manipulace s těžkými hydraulickými hadicemi. Výhody „stavebnicového” systému ocení majitel rovněž při přepravě stroje na podvalu.

Ovládání výměny násad je integrováno do standardního HMI panelu (Human Machine Interface). Na tomto monitoru s vysoce kontrastním podsvícením je obsluha naváděna pomocí názorných animací, pomáhají rovněž naisntalované kamery, přenášející obraz z okolí stroje.

Autor: Jan Rybář
Foto: Komatsu
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek