Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Společnost VLW představuje pásové rýpadlo Takeuchi TB370. Novinka, co kompromisy nedělá

Zveřejněno: 1. 11. 2021

Sedmitunové pásové rýpadlo TB370 je jednou z posledních přírůstků výrobce Takeuchi. Tomu se s tímto typem podařilo vyplnit segment oblíbených sedmitunových strojů. Novinku nabízí již zhruba půl roku také dealer stavebních strojů Takeuchi, zlínská firma VLW.

Novinka od Takeuchi – TB370 – už je k objednání u dealera značky, společnosti VLW.

Takeuchi TB370 zachovává všechny atributy příslušející této značce. Zákazníci už si za ty roky zvykli, že mít doma v garáži Takeuchi, je zkrátka terno. Nadupaná výbava v základu, silné motory, naddimenzovaná hydraulika a k tomu vždy nějaký bonus, kterým se červeno-bílý Japonec dostatečně odliší od konkurence. Ne náhodou je u nás hodně stavebních firem, které postavily své flotily výhradně na této značce.

Propracovaná konstrukce

Jak nám potvrdili ve VLW, rýpadlo TB370 je takovým kompaktnějším sourozencem devítituny. Co se týče síly a obratnosti, odvede majiteli dost podobnou práci. Rozdíl je samozřejmě v dosahu a hmotnostech, ve výbavě a hydraulice jsou na tom oba stroje stejně.

Technické parametry kolového rýpadla Takeuchi TB370.
Technické parametry kolového rýpadla Takeuchi TB370.

Nová TB370 sází na robustní podvozek. Ten má délku 2 575 mm a šířku 2 100 mm. Standardně je stroj posazený na gumových pásech, ale jak bývá u Takeuchi zvykem, pásy lze snadno prohodit za ocelové. Tradičně bezchybné je i dílenské zpracování. Uvnitř ani zvenčí nenajdeme žádné levné plasty nebo kryty, kterými se to u hmotnostně podobných strojů často jen hemží. Perfektně zpracovaná je boční kapotáž, která nenarušuje výhled z kabiny a pozvolna sestupuje dolů, takže z předního bočního okna vidí strojník až na pásy. Otevřením široké boční kapoty se obsluha pohodlně dostane k elektroinstalaci a dalším údržbovým bodům. Pod kapotou je ještě jeden menší uzamykatelný kryt, pod kterým se nachází hadice od samotankovacího palivového čerpadla. Ano, i takové praktické drobnosti jsou u Takeuchi v základu.

Další servisní body jako hydraulické komponenty a rozvody jsou přístupné po odklopení kabiny, k čemuž stačí povolení dvou masivních šroubů. Všechny spojky a svazky hadic pod kabinou jsou dobře dosažitelné ze země a jejich případná výměna je rychlá. Zadní zakulacené protizávaží je kvůli lepší stabilitě posunuto až úplně do boků. Vepředu nechybí robustní radlice. Novinkou je u TB370 sestava venkovního osvětlení v podobě pětice výkonných LED světlometů. Dva z nich jsou na střeše, jeden na sestupující kapotáži zepředu, další je zapuštěný do boku stroje a světlomet nechybí ani na vnitřní straně výložníku.

Jednoduše odklopitelná kabina nabídne přístup k hydraulickým rozvodům.
Jednoduše odklopitelná kabina nabídne přístup k hydraulickým rozvodům.

Po vypnutí stroje se světlomety automaticky na určitou dobu zapnou – praktická věc, protože za šera může ještě strojník mašinu ze všech stran zkontrolovat. Stroj je dodáván buď ve variantě s jednodílným (-mono), nebo dvoudílným výložníkem. Posazený je na masivním otočném kozlíku z jednoho odlitku. Hydraulická kapalina je rozváděna pomocí ocelového potrubí a gumových hadic. Druhý, 3. a 4. hydraulický okruh je ve speciálním potrubí sveden až k otočné hlavě, použitím ocelového potrubí namísto gumových hadic chrání výrobce rozvody proti mechanickému poškození. Možná detail, ale i ten dobře ilustruje fakt, jakou práci si v Takeuchi s rýpadlem dali.

Než se podíváme, co čeká strojníka v kabině, nesmíme opomenout pár vět o hydraulickém systému. Takeuchi nabízí v základu čtyři hydraulické okruhy: 1., 2. a 4. s proporcionálním ovládáním, 3. okruh je pro hydraulický rychloupínák. Novinkou je, že v rámci volitelné výbavy je možné stroj dovybavit sadou také pro plnohodnotné proporcionální ovládání 4. okruhu. Pro tento účel je stroj dovybaven speciálním joystickem, který má kromě ovládání okruhů také programovatelná tlačítka (praktická věc, která dělá z Takeuchi dokonalého pracovního univerzála).

VLW, spol. s r.o.

Dealer strojů Takeuchi pro oblast severní a jižní Moravy, Vysočiny a Pardubicka je na trhu již 26 let. Vedle prodeje strojů rovněž poskytuje odborný servis, dodává náhradní díly nebo je pronajímá. Desítky strojů také firma využívá ve své stavební „divizi”, která se zabývá výkopovými a zemními pracemi a též specializovanými stavebními činnostmi jako jádrové vrtání, řezání železobetonových stěn a stropů nebo řezání betonových ploch. Kromě techniky Takeuchi dodává svým zákazníkům například elektrické ruční nářadí (Hitachi, Metabo, Narex), elektrocentrály a čerpadla (Honda, Europower, Gesan), topidla a zvlhčovače, diamantovou techniku, kotevní techniku nebo stroje pro zahradnictví.

Sídlo společnosti se nachází ve Zlíně-Malenovicích, přímo pod hradem. V areálu na ploše 11 000 m² se rozprostírá moderní zázemí včetně showroomu, školicích místností nebo dílny; brzy se rozběhne výstavba další velké servisní haly. Společnost VLW investuje převážnou část zisků zpět do firmy, aby zákazníci dostávali stejný komfort jako například ve Skandinávských zemích nebo v Německu.

Základem výkonné hydrauliky je pístové čerpadlo s variabilním průtokem a systémem pro snímání zátěže (160 l/min / 245 bar); další dvě čerpadla jsou zubová. Stroj má hydrostatický pojezd s dvěma rychlostmi vpřed; vyvine maximální rychlost 4,7 km/h. Stroj má dále automatické odvzdušnění přídavných hydraulických okruhů a hydraulické brzdy pístnic.

Kabina nabízí dostatek prostoru a pohodlí i pro dlouhé pracovní směny.
Kabina nabízí dostatek prostoru a pohodlí i pro dlouhé pracovní směny.

Výborný výhled ze stroje

Kabina nabízí dostatek prostoru a pohodlí i pro dlouhé pracovní směny. Na čem výrobce zapracoval, je výhled ven. Díky již zmíněné zkosené boční kapotě je z pravého okna vidět až dolů na pásy, dobře řešené je také přední okno, které je protaženo až úplně na zem a strojník dobře vidí, co se vepředu odehrává. Výhled vpravo nenarušuje ani 8palcový barevný monitor, který je natočen směrem k obsluze. Procházení a konfigurování položek zobrazovaných na monitoru se odehrává pomocí otočného knoflíku na pravém bočním panelu (jog-dial); toto řešení je převzato ze sféry automotive, kde se dobře osvědčilo. Otáčení knoflíku dává strojníkovi lepší zpětnou vazbu, než pouhé vymačkávání grafických ikon na displeji. Bohatá výbava v základu včetně klimatizace a vzduchem odpružené vyhřívané sedačky u Takeuchi už nepřekvapí.

Závěr

Takeuchi TB370 je po všech směrech povedený stroj. Bohatá výbava, spoustu užitečných vychytávek a vysoký výkon – to jsou atributy této japonské novinky. Pro více informací neváhejte kontaktovat dealera, zlínskou firmu VLW, jejíž zástupci vám rádi poskytnou více informací.

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek