Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Těžba žuly: V čem má Epiroc náskok a proč se v DEMTEC service dveře netrhnou?

Zveřejněno: 8. 10. 2021

S redakcí jsme se zajeli podívat na Českomoravskou vrchovinu, konkrétně do lomů Královec a Vícenice, kde působí jeden z dlouholetých zákazníků DEMTEC service s.r.o., autorizovaného distributora a servisního partnera světoznámého výrobce Epiroc. Zajímaly nás zkušenosti s hydraulickými kladivy a poloautomatickou vrtací soupravou Epiroc SmartROC T40.

Vrtací souprava Epiroc SmartROC T40 v kamenolomu Vícenice

Na obou místech, která navštívíme, zajišťuje těžbu kamene pro známou stavební firmu COLAS CZ společnost SSE Explo Česká republika. Doménou této firmy je těžba hornin a vše s tím spjaté. V SSE se zabývají trhacími a vrtacími pracemi, na klíč jsou schopni provést těžbu horniny od A do Z.

Hydraulická kladiva Epiroc

V pohádkově vypadajícím lomu Královec panuje poměrně klid. Na jedné z etáží nacházíme dvě postarší pásová rýpadla (Cat a Komatsu), určena k těžbě žuly. Pojďme ale na slíbené závěsné kladivo Epiroc HB 2000, které je upnuté na japonském rýpadle. Pro upřesnění pojmů – kladivo má na sobě ještě starší označení Atlas Copco, což je bývalý název současného Epirocu (produkty Atlas Copco se přejmenovaly na Epiroc v roce 2018 – poznámka redakce). V řadě HB se jedná o nejmenší kladivo s provozní hmotností dvě tuny. Jak říká jeden z jednatelů DEMTECu, Andrej Fučík, u nás se jedná o nejrozšířenější typ kladiva určeného pro druhotné rozpojování hornin.

V Královci je kladivo v provozu více než čytři roky a i podle strojníka, Františka Danemarka, až na běžnou údržbu nemuseli řešit žádnou zásadní věc. „Občas se dělají pouzdra, nebo necháváme v Demtecu vyvařit obal. Samozřejmě nám k němu dodávají veškerý spotřební materiál,” svěřuje se svými zkušenostmi František Danemarek. „Po těch dvaceti letech, co s nimi děláme, musím říci, že kvalita servisu a domluva je na známku 1A,” dodává s úsměvem zkušený strojník.

Epiroc je mezi hydraulickými kladivy prémiovou značkou. Mají řadu patentovaných konstrukčních prvků pro delší životnost.
Epiroc je mezi hydraulickými kladivy prémiovou značkou. Mají řadu patentovaných konstrukčních prvků pro delší životnost.

V kamenolomu Královec jsou kladiva Epiroc používána denně a dostávají, jak se říká, pořádně zabrat. Náročný provoz jim díky jejich konstrukci nevadí. Na detaily se ptáme opět obsluhy. Kladivo HB 2000 je například už ve standardu vybaveno automatickým mazáním (většina výrobců toto nabízí jako volitelnou výbavu). Jak říká František Danemarek, maže to pořád. Množství vazelíny se dá regulovat pomocí štelovacího šroubu; podle toho, v jakém materiálu se zrovna pracuje. V případě poruchy „automatiky” je vně vyvedena maznice, na kterou se nasadí mazací lis a kladivo se namaže ručně. Automatické mazání je ale spolehlivé. Za 12 let, co tu tato kladiva mají, se ještě automatika nepokazila. Specialitou bouracích kladiv Epiroc je také patentovaný systém Dust Protector. Ten zabraňuje pronikání abrazivních částic do spodního dílu kladiva, tím šetří provozní náklady na údržbu a prodlužuje životnost kladiva. Základem Dust Protectoru je soustava kroužků a manžet ve spodní části kladiva. Jeden kroužek je plovoucí a opisuje pohyb oškrtu. Uvnitř se nachází ještě plastogumová manžeta, jež aktivně vytlačuje ven znečištěnou vazelínu. To je podstatný rozdíl od mnoha jiných hydraulických kladiv, jejichž systém ochrany proti prachu je pouze pasivní (většinou v podobě drážky, vyplněné pěnovkou). Při používání kladiva bez Dust Protectoru vzniká brusná pasta (prach smíchaný s vazelínou). Ta zanáší a znečišťuje pohyblivý mechanismus kladiva, což vede ke ztrátě výkonnosti a zkrácení životnosti kladiva.

O společnosti DEMTEC service

DEMTEC service s.r.o. z Blešna u Hradce Králové je zavedenou „adresou“ na hydraulické příslušenství pro recyklace, demolice i zemní práce. Společnost je autorizovaným distributorem a servisním partnerem světoznámého výrobce Epiroc (Atlas Copco), která byla založena na základě rozhodnutí společnosti Epiroc provádět servisní služby demoliční techniky prostřednictvím externího zastoupení. Za vznikem DEMTEC service s.r.o. stojí pět bývalých dlouholetých zaměstnanců společnosti Epiroc, kteří se rozhodli pokračovat v kvalitním a profesionálním servisu demoliční techniky. Její hlavní činností jsou opravy a prodej hydraulického příslušenství: bouracích kladiv, demoličních nůžek, vydrcovacích nůžek, skalních fréz, sortýrovacích drapáků, drtících lopat a podobně.

Kromě toho, že kladiva Epiroc řady HB jsou v podstatě bezúdržbová, jejich majitelé ocení také klidný chod a minimální vibrace přenášené do kabiny. Významný podíl na tom má systém VibroSilenced Plus s nekovovým zavěšením úderového mechanismu ve zcela utěsněné skříni. K nízkým vibracím rovněž přispívá automatický rekuperační systém (využívá energii reakce pístu). Mezi ochranné prvky kladiva Epiroc HB 2000 patří integrovaný tlakový vypínací ventil (Power Adapt), zamezující přetížení.

Pro optimální výkon kladiva je k dispozici systém AutoControl. Tato funkce umí automaticky detekovat tvrdost materiálu a při provozu upravovat délku zdvihu pístu. Zajišťuje optimální rovnováhu mezi úderovou energií a frekvencí úderů za účelem zajištění maximálního úderového výkonu. AutoControl snižuje množství síly použité v případě úderů naprázdno a reguluje rekuperaci energie. Za zmínku stojí také patentovaný Systém inteligentní ochrany (IPS), který za provozu automaticky upraví chování při spouštění a vypínání a zajistí snadné polohování s maximální ochranou proti úderům bez zatížení.

Vrtací souprava Epiroc SmartROC T40

Z lomu Královec se přemísťujeme do nedalekých Vícenic, kde se nachází vrtací souprava Epiroc SmartROC T40. Vrtací soupravy Epiroc předchází v branži velmi dobrá pověst, zejména co se týče nízkých provozních nákladů. Model SmartROC T40 je vybaven několika chytrými elektronickými funkcemi, které pomáhají optimalizovat jeho provoz a také přispívají ke snadné obsluze. Je to například tzv. Rig Control System, který umí upravit otáčky motoru a výkon kompresoru podle aktuální potřeby vrtání a současně řídit provoz jednotlivých hydraulických komponentů tak, aby se uspořilo co nejvíce energie.

Epiroc SmartROC T40

  • Samočistící pásy ve skalním provedení
  • Dvourychlostní hydraulický pojezd
  • Osvědčené šroubové kompresory Atlas Copco
  • Hydraulicky ovládaná skalní vrtačka
  • Karuselový systém výměny tyčí
  • Sběrač a pre-separátor prachu
  • Zdvojený buben hydraulických hadic

Obsluze pomáhá také dálkový ovladač, který se pomocí popruhů zavěsí na krk. Jeho výhodu ostatně oceňuje i strojník Luboš Knapil, který má čest tento skvělý stroj obsluhovat: „S dálkovým ovladačem si při vrtání dovolím více. Můžu si stroj kolem dokola obejít a dobře na to vidím. Dálkové ovládání používám hlavně při skrývkách a nebo při transportu.” Uvést vrtačku do přepravní polohy je snadné; ovladačem se sklopí lafeta a natáhne se do dálky na podval.

Dálkové ovládání vrtačky využívá strojník například při skrývkách nebo u nakládky stroje na podval.
Dálkové ovládání vrtačky využívá strojník například při skrývkách nebo u nakládky stroje na podval.

Ačkoli vypadá tato vrtací souprava na první pohled docela složitě, její ovládání je intuitivní a spoustu věcí si tato mašina zvládne ohlídat sama. „Při vrtání to má poloautomat, takže zavrtám první vrt a další tyče už si to tam vloží samo,” komentuje běžnou práci se soupravou Luboš Knapil. Součástí stroje je také integrovaná bruska, zavěšená zvenčí u sloupku kabiny. Vrtací korunky, nebo-li vrtáky, se při práci v lomech tupí, a proto patří jejich broušení k běžné rutině. Co se týče další údržby, pomáhá systém chytrého automatického mazání, nicméně některé části jako spodní nebo horní kladky je nutné občas namazat ručně. Jednou za čas také strojník zkontroluje stav hydraulických hadic a utažení některých šroubů, které by se mohly vlivem vibrací povolit.

Epiroc SmartROC T40 – Technické údaje
Epiroc SmartROC T40 – Technické údaje

Vrtačka je při provozu dobře odhlučněná. Kabina je totiž vybavena speciálním tlumicím materiálem, který dokonale těsní zvuky i vibrace. Uvnitř samozřejmě vládne elektronika; na velkém barevném displeji na pravém sloupku v kabině jsou přehledně zobrazeny důležité provozní údaje; další monitor přenáší obraz ze zadní a bočních kamer. Na dalším sloupku po pravé straně visí manuální náklonoměr, který obsluhu upozorní na případný nebezpečný náklon.

Epiroc SmartROC T40 má v kabině centrální ovládací monitor a nad ním monitor kamer. Na sloupku je vidět speciální náklonoměr.
Epiroc SmartROC T40 má v kabině centrální ovládací monitor a nad ním monitor kamer. Na sloupku je vidět speciální náklonoměr.

Pro práci ve tmě vybavil výrobce vrtačku čtyřmi výkonnými LED světlomety na kabině; další jsou pak rozmístěné na rameni. „Když to večer rozsvítíte, připadáte si jak někde na stadionu,” komentuje s úsměvem naddimenzované osvětlení Luboš Knapil. Ten také oceňuje přístup servisního partnera Epiroc Czech Republic s.r.o. „Reagují velmi rychle a když něco zahlásí diagnostika, přijedou to zkontrolovat a opravit. Někdy se stačí napojit vzdáleně,” dodává na závěr Luboš Knapil.

Výrobce Epiroc ve zkratce

Epiroc je přední světový poskytovatel řešení pro oblasti důlního průmyslu a stavebnictví. Zabývá se vývojem a prodejem inovativních produktů těžební a důlní techniky a hydraulické demoliční techniky. Poskytuje také prvotřídní servis a řešení pro automatizaci a interoperabilitu. Společnost sídlí ve Stockholmu, má 14 000 zaměstnanců, kteří spolupracují se zákazníky ve více než 150 zemích světa. V ČR značku zastupuje Epiroc Czech Republic s.r.o., e-mail: info.cz@epiroc.com, tel.: +420 234 713 900.

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek