Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Speciální datum pro speciální událost: Noční demolice mostu na D1 u Humpolce

Zveřejněno: 25. 3. 2020

Píše se 29. únor 2020 a před početnou flotilou těžkých strojů stojí důležitý úkol. Má se během několika hodin zbourat další most přes dálnici D1. Vše musí šlapat, neboť termíny jsou jasně dány. Podaří se?

Samotná demolice mostu začala v 20.00 hodin, ale přípravy probíhaly už od rána

Před deseti lety to zrekonstruovali za evropský peníze a teď to bouraj,” kroutí hlavou starší pán s holemi, který se stejně jako další obyvatelé Humpolce přišel podívat na večerní demoliční akci. Rekonstrukce mostu, která stála 22 milionů, zahrnovala i zpevnění říms. O to těžší bude nyní most zbourat.

Dodavatelská firma má s prováděním obdobných akcí bohaté zkušenosti, zaměstnává zručné strojníky a do akce vyslala více než dostatek strojů. Největší z nich, 50tunové demoliční rypadlo Liebherr R944C V s výměnným ramenem, výklopnou kabinou a nůžkami Epiroc CC 3700, sedlá Radek Nedoma. Bourání dálničních mostů je jeho každoroční chleba.

Společně se svými promrzlými kolegy je na stavbě už od rána, aby bylo všechno připravené tak, že se ve 20.00 budou moci rypadla zahryznout do mostu. Pod mostem je navezen polštář chránící povrch komunikace, z mostu je demontované zábradlí, doprava je odkloněna, rypadla sjíždějí po vybudované rampě dolů na dálnici.

Pod most nejdříve vjíždí 33tunové pásové rypadlo R936 LC s nůžkami Atlas Copco, následovaný je 30tunovým R924 Compact s kladivem téhož producenta bouracího příslušenství. Oba stroje následně podjíždějí pod mostem na severní návětrnou stranu. Dnes fouká hodně a jakmile se začne bourat, půjde veškerý prach právě na tato dvě rypadla.

Jižní stranu mostu obslouží rypadla hned tři – Radkův Liebherr R944C V s nůžkami Epiroc CC 3700, 33tunový R934C LC s nůžkami Atlas Copco CC2500 a další, zcela nový 33tunový R936 LC s kladivem Atlas Copco. Kromě nich budou dole k dispozici ještě dvě pomocná (náhradní) rypadla se lžícemi – pásová R926 a kolová A904.

O osmé hodině večerní

Rypadla zvedají svá ramena směrem k mostu a přesně ve 20.00 se zakusují do betonové konstrukce. Celé to působí organizovaně a profesionálně. Před půl devátou vítají pracovníci zhotovitele premiéra České republiky Andreje Babiše a přesně ve 20.33 padá západní strana mostu k zemi. Poslalo ji tam největší rypadlo Radka Nedomy.

Rypadla pokračují v demolici a vydrcená železná armatura putuje do připraveného kontejneru firmy AVE, která zajišťuje recyklace. „Na druhé straně jsou chudáci, nic nevidí,” pronáší Vítězslav Doležal, zástupce firmy Dolver, na adresu dvou svých rypadel zahalených v prachovém dýmu. Plánuje, že ve tři hodiny ráno bude hotovo a začnou odvážet betonovou suť. Aby toho nebylo málo, o 17 kilometrů blíže Praze demoluje jeho firma ještě jeden most, ale ten je starý a jde to lehce.

Vše muselo šlapat, aby byly dodrženy termíny, a jsme rádi, že naše tohoto cíle velkou měrou napomohly,” uvedl k zakázce Jan Kadubec.

Autor: Ondřej Hájek
Foto: Ondřej Hájek
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek