Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Solidnost a špičkové japonské minibagry Takeuchi. To je zlínská firma VLW

Zveřejněno: 2. 3. 2020

Mini – a midibagry Takeuchi jsou ve své třídě fenoménem. Úzká specializace pouze na tyto kategorie strojů s pohotovostní hmotností od 1 do 16 tun dovoluje japonskému výrobci použít inovativní technická řešení často dříve než jejich konkurence, a proto je značka Takeuchi vnímána jako určitý vzor, jak by to správně mělo vypadat.

Výhoda rýpadel Takeuchi jsou prodloužené hloubkové dosahy. Spolu s bohatou standardní výbavou a vysoko-výkonnou hydraulikou nejčastější argumenty, proč zákazníci vyberou tuto značku. Na fotografi i rýpadlo TB2150 R, tedy v provedení s kompaktní zádí

Na značku Takeuchi vsadila také známá zlínská firma VLW, spol. s r. o., která ji do svého portfolia zařadila v roce 2011. Že to byl správný krok, dokládá koneckonců fakt, že v loňském roce prodala firma VLW přibližně stovku rýpadel Takeuchi. Společnost pokrývá oblast severní a jižní Moravy, Vysočiny a Pardubicka. Vedle prodeje strojů rovněž poskytuje odborný servis, dodává náhradní díly nebo je pronajímá. Desítky strojů také firma využívá ve své stavební „divizi”, která se zabývá výkopovými a zemními pracemi a též specializovanými stavebními činnostmi jako jádrové vrtání, řezání železobetonových stěn a stropů nebo řezání betonových ploch.

Společnost VLW je na trhu 25 let a vedle zmíněné techniky Takeuchi dodává svým zákazníkům například elektrické ruční nářadí (Hitachi, Metabo, Narex), elektrocentrály a čerpadla (Honda, Europower, Gesan), topidla a zvlhčovače, diamantovou techniku, kotevní techniku nebo stroje pro zahradnictví. Nedílnou součástí podnikání je společenská odpovědnost: firma VLW se podílí na celé řadě společenských a kulturních aktivit v rámci regionu. Jak nám mezi řádky prozradil zakladatel a jednatel VLW Ing. Radim Hrubý, filozofie firmy odráží starou podnikatelskou školu a jednoduše by se dala vystihnout asi jako: „Slovo se drží a faktury se platí včas.”

Jeden z top modelů v nabídce fi rmy VLW, pásové rýpadlo TB2150 R, a minirýpadlo TB210 R
Jeden z top modelů v nabídce fi rmy VLW, pásové rýpadlo TB2150 R, a minirýpadlo TB210 R

Takeuchi jako symbol vyspělosti

Výlučnost strojů Takeuchi, zejména v oblasti malých a středních rýpadel, je nezpochybnitelná. Zpracováním, použitými materiály, výbavou i výkonem patří mezi špičku v dané kategorii strojů. Ve VLW znají Takeuchi do nejmenšího šroubku; už i proto, že tu s nimi sami v podstatě dennodenně pracují. Dokážou tak zákazníkovi poradit, na jaký typ práce se daný stroj hodí nebo jaké příslušenství by k němu měl zvolit.

V nabídce firmy VLW najde zákazník pásová kompaktní rýpadla (s nulovým přesahem) v hmotnostech od 1 do 16 tun, pásová rýpadla s klasickou zádí od 2 do 16 tun, dále kolové rýpadlo (10,5 tuny), smykem řízené pásové nakladače (3,9 a 6 tun) a pásový transportér (6 tun). V kategorii příslušenství to je pak nepřeberná škála hydraulických kladiv, univerzální nebo demoliční a třídicí drapák a samozřejmě vysoce účinný a v poslední době velice populární Powertilt (naklápění o 180°), případně tiltrotátor (včetně nekonečné rotace 360°).

Takeuchi, to jsou především kvalitní materiály. „Všechny stroje Takeuchi jsou kompletovány výhradně v Japonsku, stejně tak jednotlivé součástky pocházejí od japonských dodavatelů,” říká o prodávaných strojích Ing. Daniel Vogel, oblastní manažer VLW pro Takeuchi. Velká péče je u Japonců věnována hydraulickému systému: v žebříčku hydraulických výkonů zaujímají bagry Takeuchi místa nejpřednější. U Takeuchi využívají osvědčená mechanicky řízená hydraulická čerpadla s nezávislým řízením hydraulických průtoků (nejčastěji v kombinaci 2× pístová + 2× zubová čerpadla). Čtyři přídavné hydraulické okruhy ve standardu jsou k dispozici od 2,5tunového modelu TB 225, takže bagry lze pohodlně nastrojit různými přídavnými zařízeními, což z nich dělá velmi efektivní stroje na vydělávání peněz. Jak potvrzuje Daniel Vogel, čtyři hydraulické okruhy v základu ocení strojníci zejména při využití Powertiltu v kombinaci s hydraulickým rychloupínačem (rychloupínač je standardně montován od typu TB 215R – 1,7 tuny). Nezávislé hydraulické okruhy umožňují strojníkovi ovládat bez ztráty výkonu a vzájemného ovlivnění až tři funkce najednou, což v praxi znamená plynulejší a rychlejší práci. K pohodlné práci dále přispívá proporciální ovládání přídavných okruhů a také celá řada chytrých funkcí, jako je například manuální nastavování průtoků a tlaků v přídavné hydraulice (k dispozici od modelu TB 230).

Na vysoké produktivitě strojů Takeuchi se nepodílí jen zmíněná sofistikovaná hydraulika, ale celá řada dalších konstrukčních zlepšováků. „Takeuchi ví, co přesně má udělat pro komfort obsluhy. Ergonomii mají výborně zvládnutou, stejně jako třeba přístup ke všem servisním místům,” vysvětluje Ing. Marek Vičánek, druhý z oblastních manažerů VLW pro Takeuchi, a dodává: „Najdeme tu také celou řadu bezpečnostních prvků, jako je například speciální ochranný kryt na střechu, zadní kamera, nebo zámky pístnic výložníku a násady.” Příkladný je důraz na robustnost a odolnost strojů – tak například otočný kozlík není svařenec, ale je vyroben z jednoho kusu masivního odlitku, stejně tak pásové podvozky mají například zdvojené rolny. Zkrátka a dobře – na každém detailu je vidět, že Takeuchi prostě na materiálech nešetří. „Cokoli by si snad strojník mohl v bagru přát, má to tam,” říká na závěr Marek Vičánek s úsměvem.

Ovládání pojezdu je u Takeuchi hydraulické; skrze zubové hydraulické čerpadlo
Ovládání pojezdu je u Takeuchi hydraulické; skrze zubové hydraulické čerpadlo

Takeuchi obsluhu hýčká

Koupíte-li si limuzínu třeba od Mercedesu, pak ve výbavě najdete takové prvky, o kterých by se vám jinde ani nesnilo. Podobně se to má se stroji Takeuchi. Klimatizace, vzduchem odpružená a vyhřívaná sedačka s ergonomickým tvarem, vyspělá řídicí jednotka GPS–HFM (Huppenkothen Fleet Management), bezpečnostní kamery, ochranné prvky, účinné LED světlomety poslední generace, ale už třeba již zmíněné čtyři hydraulické okruhy či hydraulický rychloupínač – to vše dohromady tvoří kompaktní výbavovou sestavu, která předurčuje Takeuchi k nekompromisním výkonům. Zajímavostí také je, že všechny dostupné modelové řady byly modernizovány v posledních třech letech, což znamená, že koupíte-li si Takeuchi, určitě si domů nedovezete žádnou tzv. výběhovou řadu.

Takeuchi uvnitř – to je prostor, pohodlí a plná výbava
Takeuchi uvnitř – to je prostor, pohodlí a plná výbava

Jaké stroje „táhnou”

Poprosili jsme zástupce firmy VLW, aby čtenářům v bodech představili vybrané jednotlivé modely a řady, prodávané v ČR. Připomínáme, že strojům Takeuchi se budeme díky laskavému přístupu firmy VLW tento rok věnovat podrobněji, a to v podobě recenzí a reportážních článků z provozu.

Pásové minibagry (1–2,5 tuny)

Nejmenší stroje v nabídce nesou označení TB 210R, TB 215R, TB 216 a TB 225. Univerzální využití díky roztažitelnému podvozku. Modely „R” s kompaktní zádí se dobře hodí do úzkých výkopů nebo pro práci uvnitř budov. Zajímavý je stroj TB 225, což je úplná novinka roku 2019, a také TB 210R s ovládáním pomocí plnohodnotných joysticků, což je v této kategorii neobvyklé.

Pásové nakladače

Hydraulicky ovládané pásové nakladače TL 8 (4 tuny) a TL 12 V2 (6 tun) vynikají vyššími zdvihacími výkony. Druhý hydraulický okruh s High Flow průtokem ve standardu.

Pásové rýpadlo TB 290

Multifunkční výkonný pracovní stroj, a to nejen pro výkopové a zemní práce. Často dodávaný i ve výbavě pro demoliční práce. Má dvě masivní pístnice pod hlavním výložníkem a v dané kategorii vyniká nadstandardní nosností při jeřábování.

Pásová rýpadla TB 2150<0x000A>a 2150 R (16 tun)

Velkou výhodou je dodávaná kubíková lžíce a nadstandardní výbava, zahrnující například systém Knickmatic (boční posuv, který usnadňuje práci například podél zdí). Zákazník si také může zvolit také provedení s gumovými pásy.

Speciální řada pásových rýpadel FR

Díky patentovanému offsetovému systému uchycení výložníku (STS – side to side) mají bagry Takeuchi (TB 138FR, TB 153FR a TB 280FR) nejmenší poloměry otáčení na obě strany. Tento systém umožňuje otáčení celé nástavby s plnou lopatou o 360° s nepatrným přesahem šířky podvozku. Díky offsetu mají stroje řady FR stejné hloubkové dosahy jako stroje s přesahem, a to bez potřeby přídavných závaží.

Od loňského roku sídlí firma VLW v nových prostorách ve Zlíně-Malenovicích. Moderní showroom a celkové zázemí se rozkládá na 11 000 m².

— kontakty —

VLW, spol. s r. o.

Žleby 95, 763 02 Zlín 4

E: vogel@vlw.cz   T: +420 577 112 450   WWW: http://www.bagrytakeuchi.cz/

Autor: Jan Rybář
Foto: VLW, Takeuchi
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek