Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Nová mini-rýpadla Komatsu PC17R-5 a PC20R-5 zamířila do Čech

Zveřejněno: 2. 5. 2023

V segmentu malých strojů představil japonský výrobce Komatsu na loňské Baumě dvě novinky – mini-rýpadla PC17R-5 PC20R-5. Oba stroje s konvenční zádí se mohou pochlubit řadou řešení, která jsou běžná spíše u strojů vyšších hmotnostních kategorií. Prostřednictvím výhradního dealera značky Komatsu v ČR, společnosti KUHN - BOHEMIA a.s. , jsou tyto novinky již dostupné také na tuzemském trhu.

Potenciál nových mini-rýpadel Komatsu je díky jejich bohaté výbavě skutečně velký.

Provozní hmotnost rýpadel PC17R-5 je 1 755 až 1 835 kg a u PC20R-5 se pohybuje v rozmezí 1 985–2 040 kg. Na stroje mohou být nasazeny lžice o objemu od 0,02 do 0,03 m³. Dvojice mini-rýpadel má klasický design, prostornou kabinu s rozměrnými skly (obzvlášť dobře vypadá to čelní) a gumové pásy s novým designem. Společná pro oba modely je také pohonná jednotka: tříválec Komatsu 3D67E-2 nabídne jmenovitý výkon 11,8 kW, krouticí moment 44 Nm a hlavně splní nejnovější evropskou směrnici pro emise (EU Stage V).

Výrobce slibuje mimořádnou hospodárnost a tichý chod. Výborné výkony nabídne také hydraulický systém – v tomto případě osvědčená kombinace hydraulického čerpadla s proměnlivým průtokem a uzavřeného systému pro snímání zátěže (CLSS = „Closed-centre Load Sensing System). Uvedené řešení se osvědčilo u velkých strojů Komatsu a i zde umožňuje strojníkovi provádět souběžně více operací najednou, a to rychle a bez výkonových ztrát.

Zvláštní pozornost věnovali v konstrukčním týmu Komatsu celkovému vyladění strojů. Ty jsou vyrobeny s ohledem na náročného evropského zákazníka: proběhlo například k zesílení rámu strojů, přepracováno bylo zadní protizávaží, gumové pásy a samozřejmě kabina. U většího z modelů došlo ke zvýšení kopací síly, a to díky horní obrácené montáži válce výložníku. Toto řešení je také praktické, protože při nakládání na korbu automobilu je válec chráněn proti poškození. Pojďme se ale podívat na jednotlivé vlastnosti podrobněji.

Mini-rýpadlo Komatsu PC17R-5 při zemních pracích.
Mini-rýpadlo Komatsu PC17R-5 při zemních pracích.

Výbava a nové konstrukční prvky

Z hlediska komfortu posádky je pomyslná laťka u dvojice nových mini-rýpadel posunuta zase o kus dopředu. Dobře odhlučněná kabina má díky silnějším gumovým pásům i lepší tlumení vibrací, takže strojník, pohodlně usazený v polohovatelné sedačce Grammer, nepocítí únavu ani při dlouhých monotónních pracovních směnách. Nástup do kabiny skrze široké dveře usnadní dvojice masivních madel. Uvnitř je dle dostupných fotografií a videa dostatek místa i pro velké strojníky.

Pro vyšší bezpečnost jsou rýpadla vybavena dvojitým zámkem rychloupínače a sekundárním vypínačem motoru; nový je také indikátor zapnutí bezpečnostního pásu. Rýpadla mohou mít na přání instalovanou čtveřici LED světlometů nové generace, které osvítí celou plochu kolem stroje (tři jsou na střeše kabiny, jeden je pak umístěný chytře v úrovní očí přímo na výložníku). Pro snadnější manipulaci při transportu jsou na střeše kabiny a ve spodní části nástavby masivní uvazovací oka. Menší z modelů (PC17R-5) má navíc tu výhodu, že jej lze spolu se dvěma standardními lžicemi převážet na klasickém malém 2,5tunovém přívěsu za osobním automobilem.

Menší z mini-rýpadel – PC17R-5- lze snadno převážet také na klasickém vleku za osobním automobilem.
Menší z mini-rýpadel – PC17R-5- lze snadno převážet také na klasickém vleku za osobním automobilem.

Vyšší univerzálnost

Nová mini-rýpadla dostala do vínku mnoho standardních a volitelných prvků, díky kterým lze tyto stroje využívat v různých aplikacích, a tím podstatně zkrátit investiční návratnost. Samozřejmostí je hydraulicky roztažitelný podvozek včetně sklopné radlice, kterou lze přizpůsobit rozchodu pásů. Přídavný hydraulický okruh (1–2) dovoluje instalovat celou škálu příslušenství jako jsou například lžice s klapačkou, hydraulická kladiva nebo vrtací zařízení.

Díky masivní konstrukci se nová mini-rýpadla Komatsu hodí i pro práci s hydraulickým kladivem.
Díky masivní konstrukci se nová mini-rýpadla Komatsu hodí i pro práci s hydraulickým kladivem.

Konvenční nezkrácená záď rýpadel strojům propůjčuje vyšší stabilitu a také větší nosnost při zvedání břemen. U model PC20R-5 nabízí výrobce jako volitelnou výbavu montáž powertiltu Lehnhoff včetně 3. přídavného hydraulického okruhu (powertilt) a samostatného 4. přídavného okruhu (rychloupínač). Powertilt v sobě kombinuje výhody rychloupínání a naklápěcího motoru s otáčením na obě strany a velkým pracovním rozsahem 2× 90°. Hydraulické vedení je instalováno na horní straně výložníku, takže je lépe chráněno proti případnému poškození. Pomocí powertiltu šikovný strojník hravě zvládne jemné srovnávání lžicí, jiné tvarovací terénní práce, ale díky masivní konstrukci též zastane i práci s kladivem. Volitelně lze mini-rýpadla dovybavit proporcionálním ovládáním příslušenství.

Při srovnávání terénu radličkou přijde vhod systém automatického pojezdu. Režim řazení se volí přepínačem v kabině, k dispozici je buď dvourychlostní automatický režim, nebo fixovaný jednorychlostní.

Uživatelsky přívětivý servis

U nových mini-rýpadel myslel výrobce i na zkrácení servisních prostojů a maximální jednoduchost údržby. K místům denní údržby včetně chladičů se dostanete pomocí dvojice odklápěcích krytů. Při náročnějších servisních úkonech lze snadno demontovat kryt v podlaze, přičemž k většině komponentů dosáhnete ze země. Také palivová nádrž je dobře přístupná ze země. K nižším provozním nákladům dále přispívá velký palivový filtr a palivový předfiltr se separátorem vody, který spolehlivě ochrání motor. Potěší i pouzdra z vysoce odolného materiálu nebo prodloužené servisní intervaly pro výměnu provozních náplní.

Komatsu PC20R-5 má předpoklady stát se bestsellerem v dané kategorii.
Komatsu PC20R-5 má předpoklady stát se bestsellerem v dané kategorii.

Nová mini-rýpadla lze objednat u společnosti KUHN-BOHEMIA, která k nim poskytuje komplexní poprodejní služby. Na přání lze stroje vybavit systémem vzdáleného přístupu KOMTRAX™, celou řadou volitelných prvků a množstvím příslušenství. V případě jakýchkoli dotazů ke strojům nebo možnostem konfigurace se lze obrátit na níže uvedené kontakty.

Autor: Jan Rybář
Foto: Komatsu

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek