Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Dva přídavné hydraulické okruhy u rýpadel Komatsu s prodlouženým dosahem

Zveřejněno: 4. 11. 2021

Pro dvojicí středně těžkých pásových rýpadel Komatsu s typovým označením PC210LC-11 a PC360LC-11 (21 a 36 tun) v konfiguraci s extra dlouhým ramenem (15 a 22 m) jsou nyní v rámci volitelné výbavy k dispozici dva další přídavné hydraulické okruhy. Japonský výrobce tak reaguje na zvýšenou poptávku provozovatelů těchto specifických strojů po větším výběru příslušenství.

Rýpadla Komatsu PC210LC-11 a PC360LC-11 v konfiguraci s extra dlouhým ramenem budou moci být již z výroby vybavena dvojicí přídavných hydraulických okruhů.

Pásová rýpadla s prodlouženým dosahem, kterým se lidově někdy přezdívá „čapí noha”, jsou oblíbené zejména při ekologických pracích jako sanace nebo manipulace s kaly a nebezpečnými látkami.

Více hydraulických okruhů = více možností

Tovární řešení v podobě doinstalace dvou dalších okruhů má pro konečného uživatele několik výhod. Tou největší je samozřejmě rozšíření využití stroje – další dva okruhy znamenají, že na stroj lze instalovat rozmanité příslušenství až do maximální povolené váhy na konci výložníku 1 300 kg (limit pro konfiguraci s prodlouženým dosahem, počítá se včetně montážní desky). Protože jde o tovární řešení, vztahuje se na něj samozřejmě plná záruka. Tovární řešení má však i další výhody – systém je odzkoušený, prověřený a speciálně odladěný pro tyto dva typy rýpadel. Zákazník tak nemusí vymýšlet složité „třetí cesty”, například úpravu hydraulického systému svépomocí.

Samotné hydraulické okruhy od Komatsu vynikají robustností a dlouhou životností. Konstrukčně se jedná o trubky z vysoce odolné oceli s plochými spojkami na konci. V prvním okruhu je integrováno ovládání přídavného příslušenství. Součástí je i příprava na instalaci zpětného hydraulického okruhu (ten je ovšem dostupný pouze u stroje se standardní délkou ramene).

Pro více informací o uvedené výbavě doporučujeme kontaktovat tuzemského dealera strojů KOMATSU, společnost KUHN-BOHEMIA.

Pásové rýpadlo Komatsu PC360LC-11 ve zkratce

Rýpadlo PC360LC-11 demonstruje vedoucí postavení společnosti Komatsu v oblasti technologií šetrných k životnímu prostředí. Stroj, osazený pohonnou jednotkou Komatsu SAA6D114E-6, splňuje emisní směrnici Stage V a to při 5% zvýšení palivové účinnosti v porovnání s předchozí generací. Klíčové z tohoto pohledu je i elektronicky řízené hydraulické čerpadlo s proměnlivým průtokem umožňující plynulé dávkování hydraulického výkonu dle potřeby dané aplikace.

K nízké spotřebě paliva dále napomáhá celá řada faktorů – například automatické a programovatelné vypínání motoru při nečinnosti (od 5 do 60 minut), speciální ECO mód a ECO průvodce, který navádí obsluhu k úspornému provozu skrze piktogramy na velkoplošném barevném displeji v kabině nebo dva módy pro ovládání dvoudílného výložníku. Při náročných výkopových pracích, kdy je naopak potřeba okamžité zvýšení výkonu, je k dispozici funkce PowerMax.

Obsluhu potěší pohodlná kabina se vzduchem odpruženou a vyhřívanou sedačkou s výškově nastavitelnými područkami nebo jednoduché a pohodlné ovládání řady funkcí prostřednictvím dotykového displeje. Například přednastavených pracovních režimů (liší se požadavky na hydraulický výkon stroje), mezi kterými lze rychle přepínat, je k dispozici šest.

Autor: Jan Rybář
Foto: Komatsu Europe
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek