Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Nová mini-rýpadla Komatsu PC18MR-5 a PC26MR-5 přicházejí na český trh

Zveřejněno: 2. 11. 2020

Dvě horké novinky přichystal na podzim japonský výrobce Komatsu pro své zákazníky. Jedná se o zbrusu nové typy mini-rýpadel PC18MR-5 A PC26MR-5, která nahrazují předchozí generaci těchto malých kompaktních strojů (MR-3). Nová mini-rýpadla dostala do vínku rozsáhlou výbavu, typickou spíše pro větší kategorie strojů a několik podstatných vylepšení, směřujících k vyšší produktivitě a k lepšímu poměru „cena-výkon“.

1,9tunové rýpadlo PC18MR-5 s otevřenou kabinou pohání nízko-emisním motor (Stage V) o výkonu 11,4 kW. Stroj může nést lžíce o kapacitě 0,03 až 0,06 m³.

Filozofie výrobce, která se zhmotňuje ve sloganu „Operator First” (v překladu: „Strojník na prvním místě”), se promítla i do této nejmenší řady strojů. Strojníci tu najdou celou řadu užitečných bezpečnostních prvků, chytrou elektroniku i komfortní prostorné pracoviště. Nová mini-rýpadla jsou vyráběna v Itálii a od předchozí generace se odlišují například gumovými pásy s vylepšeným designem a horním umístěním hydraulického válce. Co dál můžeme o nových PC18MR-5 a PC26MR-5 prozradit?

PC18MR-5

Bez sta kil dvoutunové rýpadlo s otevřenou kabinou, poháněné nízko-emisním motorem (Stage V) o výkonu 11,4 kW, může nést lžíce o kapacitě 0,03–0,06 m³. Největší novinkou na PC18MR-5 je umístění hydraulického válce na vrchní straně výložníku. Díky tomuto řešení se mini-rýpadlo chlubí 15% nárůstem produktivity; síla válce při kopání vzrostla dokonce o celých 51 % a dosah lžíce o 3 %. Kromě lepšího pracovního výkonu je takto umístěný válec lépe chráněný proti poškození a znečištění; zezdola namontované válce jsou často první na ráně a v rukou nezkušeného strojníka mohou být snadno poškozeny například při nakládce na korbu nákladního vozidla. Jiná geometrie se také promítla do větších dosahů rýpadla; válec na horní straně výložníku má oproti předchozí generaci o 120 mm vyšší zdvih. Nově byl přidán regenerační hydraulický okruh pro vyšší průtok k hlavnímu válci. Tato vylepšení v oblasti hydrauliky se podílejí na již zmíněné produktivitě: nové rýpadlo může účinně kopat až ve vzdálenosti cca 3,8 metru (zhruba o jeden metr více než jeho předchůdce) a bez omezení dosáhne do hloubky 1,7 metru.

Čím rovněž nová PC18ka překvapí, je obsáhlá volitelná výbava. V Komatsu si dobře uvědomují, že univerzálnost stroje hraje při jeho nákupu stále větší roli, proto najdeme ve volitelné výbavě takové prvky jako přídavný hydraulický okruh (ovládaný proporcionálně na joysticku), hydraulické rychlo-spojky pro snadnou a rychlou výměnu příslušenství a funkci nastavení hydraulického průtoku podle typu používaného příslušenství. Vylepšený design dostaly také nové gumové pásy. Díky perforaci, která zabraňuje usazování bláta a nečistot, je umožněn plynulý pojezd i za ztížených pracovních podmínek. Použití zesílených tlumicích materiálů na podvozku spolu s novými pásy přineslo výrazné snížení vibrací (redukce o více než 50 % při pojezdu).

Také v oblasti bezpečnosti je tu instalováno několik nových prvků: například nouzový vypínač motoru, umístěný v úrovni nohou pod pravou konzolou nebo indikátor zapnutí bezpečnostního pásu. Proti nechtěnému rozjezdu rýpadla výrobce instaloval dvojí jištění – strojník musí nejprve sklopit zajišťovací páku do „pracovní polohy” a pak ještě zmáčknout aktivační spínač, umístěný za ovládacím joystickem.

Co se týče pracoviště strojníka, rozměrově je PC18MR-5 v dané kategorii velkorysé. S šířkou prostoru pro nohy 870 mm a hloubkou 550 mm nenajde v této kategorii konkurenta. K pohodlí přispívá také sedačka se zvýšenou tuhostí v oblasti beder a do ruky skvěle padnoucí ovladače. Ještě jednu výhodu najdeme u nové generace mini-rýpadel: Při nakládání jeřábem stačí k upevnění rýpadla pouze lana, která se připevní na třech místech; není potřeba složitější zavěšení pomocí vyvažovací tyče, jako tomu bylo u předchozí generace MR-3. Tento způsob uchycení je rychlejší a samozřejmě také bezpečnější.

Servis a údržba stroje nepřidělá novým majitelům PC18MR-5 žádnou velkou námahu. Ta tam je doba, kdy se musela sklopit kabina, aby se údržbář dostal ke klíčovým komponentům. Přístup k nim je tady řešen dvojicí do široka otevíratelných kapot; ta boční nabídne přístup k nádrži s chladicí kapalinou a k odlučovači vody, zezadu je pak snadno přístupný palivový a vzduchový filtr spolu s měrkou oleje. Všechny klíčové komponenty jako je baterie, startér, hlavní hydraulický ventil, nebo řemen ventilátoru; to vše je nyní snadno dosažitelné ze země.

Druhá novinka, mini-rýpadlo PC26MR-5, s provozní hmotností 2 550 až 2 780 kg a lžícemi 0,035–0,085 m³, má řadu společných konstrukčních prvků s menším „sourozencem“, ale také řadu nových a odlišných věcí.
Druhá novinka, mini-rýpadlo PC26MR-5, s provozní hmotností 2 550 až 2 780 kg a lžícemi 0,035–0,085 m³, má řadu společných konstrukčních prvků s menším „sourozencem“, ale také řadu nových a odlišných věcí.

PC26MR-5

Druhý stroj, mini-rýpadlo PC26MR-5, s provozní hmotností od 2550 do 2780 kg a lžícemi o objemech 0,035 až 0,085 m³, má řadu společných konstrukčních prvků s menším „sourozencem”, ale také řadu nových a odlišných věcí. Úplně nová je například hnací jednotka (Stage V; 15,4 kW) nebo zleva namontovaný válec pro otáčení výložníku (menší riziko poškození a zároveň menší přesahy při otáčení nástavby). Nová je také přední radlice, která je vyšší o 17 % a která dostala vylepšený zkosený design čepele umožňující efektivně rozhrnovat více materiálu než v případě staršího typu. Co se týče produktivity, výrobce nabízí u této novinky možnost tovární přípravy pro naklápěcí hlavu (tzv. „powertilt”), hydraulické rychlo-spojky (volitelně) a nastavení hydraulického průtoku (standardně spolu s proporcionálním joystickem). Co uživatelé také jistě ocení je váha takto dobře vybaveného rýpadla, která spolu s přívěsem i příslušenstvím nepřesáhne 3,5 tuny.

Příprava pro naklápěcí hlavu

Možnost dovybavit Komatsu PC26MR-5 továrním powertiltrem přináší dosud netušené možnosti v této hmotnostní kategorii strojů. Powertilt od Komatsu nabízí velký pracovní rozsah (180°; 90° na každou stranu) a je dobře řešený z hlediska bezpečnosti. Zakrytovaný motor, spolu se speciálními průchodkami pro hydraulické hadice, chrání celý mechanismus proti poškození. Spolehlivě funguje se všemi typy lžic a dalšího příslušenství.

Zcela samostatnou kapitolu představuje kabina PC26MR-5. Ta dostala nový design; má širší dveře, zvětšený prostor pro nohy (o 37 % více místa než u předchozí generace) a přední okno, sklápěné pomocí jednoduchého pružinového mechanismu. Již předchozí generace MR-3 patřila ke špičce na trhu co se týče velikosti kabiny, nová MR-5 v tomto směru pokračuje ve šlépějích předchůdce.

Autor: Jan Rybář
Foto: Komatsu
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek