Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Zelená roura na hladině? Pozor, může to být komín od podvodního buldozeru

Zveřejněno: 1. 2. 2023

Je tomu již téměř rok, co bylo v Praze u Štvanického ostrova rušno. Na probíhající stavbě Štvanické lávky (viz naše reportáž o manipulátoru JCB) tu byl na nesplavné části Vltavy nasazen speciální podvodní buldozer Komatsu D 155 W. Tento úctyhodný stroj bývá používán při úpravách říčních toků, při opevňovacích pracích na březích, zkrátka všude tam, kde jsou klasické suchozemské dozery nebo bagry nepoužitelné. Pojďme si o něm říci více.

Podvodní buldozer Komatsu D 155 W.

Pomocí obojživelného buldozeru jsme srovnávali dno v místech, kde bude stát nová lávka. Potřebovali jsme mít všude hloubku minimálně dva metry, abychom se tam mohli dostat s lodí a pontony,” vysvětluje Ing. Michal Kunc, který je projektovým manažerem společnosti Skanska (divize Inženýrské stavitelství).

Zelené podvodní monstrum váží 43,5 tuny, je dlouhé 10 metrů, široké 4 metry a ovládá se ze břehu pákovým ovladačem. Ponořit se umí do hloubky až 7 metrů. Ovládání stroje pod vodou vyžaduje od strojníka velké zkušenosti, na mašině nejsou žádné „real-time” sledovací nástroje a spolehnout se tak musí pouze na výkresy a na svůj cit.

Na zádi dozeru je rozrývač, vpředu je uzavíratelná radlice o objemu 3,8 m³.
Na zádi dozeru je rozrývač, vpředu je uzavíratelná radlice o objemu 3,8 m³.

Pákovým ovladačem se ovládá pojezd (dopředu-dozadu, doprava-doleva, plyn), brzdění, polohování a zavírání radlice (řekneme si o tom níže) a také pojezd přes spojku. Speciálně uložený motor dává výkon 200 kW a pohání pneumaticko-hydraulický systém stroje. Povely do řídicího systému se sbírají přes anténu, umístěnou na vrcholu komínu, který vyčnívá nad hladinu. Komínem je svedeno rovněž výfukové a sací potrubí; je zde také nezbytný signalizační maják.

Pro případ selhání dálkového ovládání stroje je na strojovně umístěn malý ovládací panel, pomocí kterého může potápěč dopravit stroj na břeh. Na zádi dozeru je rozrývač, vpředu je uzavíratelná radlice o objemu 3,8 m³. Obojí je hydraulicky ovládáno. Po naplnění radlice se přiklopí ochranný štít, který brání rozplavení natěženého materiálu proudící vodou, a buldozer se vydá ke břehu, kde předá materiál suchozemskému bagru nebo ho vyveze na tzv. deponii, a ihned odjíždí zpět do řeky.

Stroj je schopný vyjet až na břeh, ale snižuje se tím efektivnost a výrazně se zvyšují náklady (chlazení je řešeno pomocí výměníku „voda-voda”, při práci na souši se musí otevřít naplno poklopy, aby se stroj neuvařil). Ideální je transport materiálu do 150 m, pokud je vzdálenost větší, vytvářejí se tzv. mezideponie, o které se pak postarají pojízdné pontony se suchozemskými bagry.

Podvodní buldozer je šikovný pomocník, nicméně daní za práci pod hladinou je složitá údržba. V České republice jsou dle nám dostupných informací pouze 3 kusy (budeme rádi za upřesnění).

Autor: Jan Rybář
Foto: Skanska a.s.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek