Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Korba dumperu Messersi byla nahrazena speciálním robotem

Zveřejněno: 9. 1. 2023

Parta expertů a nadšenců okolo 3D tisku se rozhodla rozčeřit vody ve stavebnictví a pustila se do prozkoumávání možností, jak využít tiskové 3D technologie při tisku betonu. Jednou z rolí v příběhu sehrává také společnost NorWit, s.r.o. z Poděbrad, která do projektu poskytla minidumper Messersi TC230. Kompaktní pásový stroj pro tyto účely prošel přestavbou a místo korby na něj byl nainstalovaný speciální robot. Stroj aktuálně pracuje v 3D tiskové farmě betonu ICE Coral ve Žďáru nad Sázavou, patřící pod inovativní společnost ICE Industrial Services a.s., na betonových tiscích.

Zahájení tisku z betonu znamená umístit minidumper do požadované polohy a zapatkovat ho.

Málokdo ví, že v 3D tisku, podobně třeba jako v nanotechnologiích, patří Česká republika ke světové špičce. Ano, určitě zde zatím nevznikají monstrózní a finančně náročná díla, ale v oblasti inovací to s námi není vůbec špatné. Naopak. Příběh společnosti ICE Industrial Services je toho důkazem. „Když jsme se rozhodovali vytvořit inovační divizi, nápadů, jakým směrem se vydat, bylo více. Nakonec to vyhrálo stavebnictví, protože to je obor, kde je hodně mechanizace a málo automatizace,” vzpomíná na začátky Jiří Vambera, který je mentorem 3D tisku v divizi ICE Coral. Právě automatizace stavebnictví je základním nosným tématem jeho týmu. Při 3D tisku betonu se může opřít o sdílený tým 80 programátorů a 30 konstruktérů.

Proč zrovna minidumper?

Klíčové v tomto oboru je propojit chemii (přípravu směsí pro tisk podle jejich účelu) a použité technologie (techniku, software). Základem pro 3D tisk je robot s šestiosým ramenem, který má ovšem při rozměrnějších výtiscích jednu podstatnou nevýhodu: omezený dosah. „Chceme-li v budoucnu tisknout domy a větší venkovní objekty, musíme robota posadit na nějakou stabilní a mobilní platformu,” vysvětluje Jiří Vambera. Minidumper Messersi z portfolia firmy NorWit se ukázal jako ideální řešení. Má vysokou nosnost (musí unést nejen robota, ale i hadice naplněné betonovou směsí), stabilní pásový podvozek pro rychlé přesuny v místě tisku a výkonnou hydrauliku. Důležité bylo také nízké těžiště stroje, a to vzhledem k celkové váze a předpokládanému nasazení v náročnějším terénu.

Messersi TC230 při tisku. Do budoucna bude v zadní části u sedačky nainstalovaný rozvaděč a kontroler robota.
Messersi TC230 při tisku. Do budoucna bude v zadní části u sedačky nainstalovaný rozvaděč a kontroler robota.

Výchozí předpoklady stroje

Dumper Messersi TC 230 z vrcholné řady All Terrain je primárně určen pro přepravu sypkých hmot v náročném terénu. Standardně je dodáván s otočnou korbou (180°) o objemu 1 170 litrů a samonakládací lopatou. Nosnost podvozku činí 2 300 kg, což je mimochodem jedna z nejlepších hodnot v této třídě. I proto se v ICE Coral rozhodli pro tento typ.

Pohon obstarává naftový motor Kubota. Podle specifických potřeb zákazníka lze klasickou korbu nahradit i jinými nástavbami (míchačka, vysokotlaké mycí zařízení, elektrocentrála apod.) a stroj je možné dovybavit dalším továrním příslušenstvím (hydraulickou rukou, vysokozdvižným systémem apod.). Nástavby jsou řešeny jako modulární systém, takže je lze snadno vyměňovat a upravovat. Co se týče koncepce stroje, oproti menším řadám tady už najdeme sedačku pro obsluhu, sklápěcí ochranný rám, nebo pásový podvozek s výkyvnými kladkami. Dumper se ovládá pákami s pilotními ventily, má dvě rychlosti pojezdu a dvojčinný hydraulický výstup.

V době návštěvy pracoval robot na vytvoření betonové skulptury, určené na prestižní výstavu Designblok v Praze.
V době návštěvy pracoval robot na vytvoření betonové skulptury, určené na prestižní výstavu Designblok v Praze.

Minidumper se mění k nepoznání

Pro potřeby 3D tisku nejprve v dílnách NorWitu minidumper zbavili korby a samonakládací lžíce. Pak byl tento „naháč” převez do Žďáru nad Sázavou a začala přestavba, nyní už v režii ICE Coral. Na místo korby byla namontována speciální nástavba pro uložení robota a také hydraulicky výsuvné stabilizační patky. K manipulaci s nimi je využíván původní hydraulický systém stroje; v zadní části byl domontován ovládací pult s pákami. Samotné přišroubování robota, osazení dress-packem – tedy systémem hadic, kudy proudí beton – a celkové vyvážení pak zabralo technikům ještě pár dní.

Důležité je zejména ukotvení hadic, které se nesmí při pohybu robotické ruky nikde skřípnout, protože by se to projevilo na šířce stopy litého betonu. Úpravy stroje pro účely 3D tisku betonu kontinuálně pokračují s tím, jak se mění používané materiály a typy aplikací. V rámci dalšího zdokonalování plánují na dumper v nejbližší době instalovat ještě kontroler robota a rozvaděč. Oba komponenty by měly být umístěny u sedačky řidiče.

Detail na pákový mechanismus, sloužící k ovládání stabilizačních podpěr. Pro jejich ovládání se využívá hydraulické čerpadlo stroje.
Detail na pákový mechanismus, sloužící k ovládání stabilizačních podpěr. Pro jejich ovládání se využívá hydraulické čerpadlo stroje.

Společnost NorWit jako dodavatel strojů Messersi vychází 3D tiskařům vstříc. Vzhledem k dalším plánovaným dodávkám bylo domluveno, že stroje budou pro potřeby tiskařů upravovány přímo v továrně výrobce. V NorWitu jsou pak připraveni poskytnout takto upravené technice plnou servisní a poprodejní podporu. „Je obdivuhodné, jak se tu parta sympatických chytrých lidí snaží změnit budoucnost ve stavebnictví. Jejich nadšení pro inovace je mi osobně blízké a jsem rád, že budeme alespoň takto vzdáleně, jako dodavatelé techniky, propojeni,” komentuje vznikající spolupráci Pavel Rakušan, jednatel společnosti NorWit.

V roce 2012 se rozhodli 4 lidé, že založí firmu na průmyslovou automatizaci. Firmu, která bude postavená na jiných principech, než je hierarchické řízení shora dolů. Firmu, která bude rychlá, flexibilní, profesionální a bude postavená na hodnotách. V roce 2018 se ICE Industrial Services stal součástí MTX Group, což vedlo k dalšímu rozvoji firmy. Portfolio služeb se rozšířilo o konstrukci linek a strojů a díky tomu tým ICE začal dodávat komplexní řešení automatizace a robotizace. Dnes je ICE Industrial Services jednou z nejrychleji rostoucích společností v tomto oboru s cílem mít ten nejlepší automatizační tým v Evropě. ICE je firmou, která chce uspět nejen díky expertíze a profesionalitě, ale i díky přístupu k managementu a firemní kultuře postavené na hodnotách, a tím inspirovat ostatní firmy.

Možnosti 3D tisku ve stavebnictví

V 3D tisku betonu může ležet klíč ke zvýšení produktivity ve stavebnictví. Aplikováním těchto automatizovaných technologií do praxe by se časem mohl vyřešit nejpalčivější problém stavebních firem, kterým je nedostatek kvalifikovaného personálu. 3D tisk betonu bude možné využít na stavbě domů, průmyslových nebo armádních objektů, na stavbě betonových komponentů a celků, doplňků zahrad a parků, v umění a podobně. Co se týče tisku celých domů, asi nejdále jsou v tomto směru v Saudské Arábii, kde vznikl dosud největší natištěný dům o podlahové ploše 640 m2. Už dnes se pro 3D tisk testují také jiné materiály než jen beton. Jsou to například směsi na bázi LC3, geopolymery, jílovité hlíny nebo beton s konopnou štěpkou. Uvidíme, jaký vývoj budoucnost přinese. Každopádně v jedné české líhni 3D tisku betonu ve Žďáru nad Sázavou budou u toho také stroje od NorWit.

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek