Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 17.4. – svátek slaví Rudolf

Laser Screed S-940. Stroj, který „umí“ dokonalou betonovou podlahu

Zveřejněno: 4. 6. 2021

Klasickou betonovou podlahu zná asi každý. Na jednu stranu je levná, na stranu druhou její pokládka není snadná, rovinnost závisí na šikovnosti pracovníků a ne vždy se povede ideálně. Málokdo ví, že i zde může pomoci moderní technika.

Finišer Laser Screed S-940 vyrábí floridská společnost Somero.

Příkladem je stroj Laser Screed S-940, určený pro pokládku betonových podlah a jejich finální nivelaci s laserovou přesností. Ten během jediného pojezdu pomocí srovnávací technologie seřezává betonovou směs na konečnou výšku, vyhlazuje ji a vibruje.

Kromě vyrovnávání betonu je stroj možné také použít pro přípravu podkladu pod betonové desky, kdy přesnou nivelací zajistí podkladní výšku podsypu z písku, jemného stěrku atd.

Na rozdíl od konvenčních metod, jako je pracné srovnávání k vodící liště, přináší Laser Screed spolehlivé a přesné výsledky neměnné kvality. Navíc bez namáhavé fyzické práce, s výraznou úsporou času i nároku na pracovní síly. Jak Laser Screed pracuje si můžete prohlédnout na níže uvedeném videu.

Krátce o stroji

Finišer Laser Screed S-940 je po kolech se pohybující kompaktní stroj (transportní šířka 1,5 m, délka 3,4 m a výška 1,5 m). Vyrábí se s benzinovým motorem Subaru EH65 (22 HP / 16 kW) nebo s naftovou jednotkou Kubota DH 902 Diesel (24,8 HP / 18 kW). Díky kloubové konstrukci podvozku, malým rozměrům a pohonu všech 4 kol poskytuje dobrou manévrovatelnost. Nízká hmotnost (750 kg v případě benzinové verze respektive 805 kg u naftové) zase dovoluje pohyb stroje i po výztužích / kari sítích a zjednodušuje přepravu.

Specifikace finišeru Laser Screed S-940.
Specifikace finišeru Laser Screed S-940.

K určování roviny se využívá paprsek z rotačního laseru, který je zachytáván dvojicí přijímačů umístěných na koncích vyrovnávací lišty. S frekvencí pěti korekcí za sekundu je pak automaticky upravována poloha a sklon hlavy. Nejsou zapotřebí pomocné předem zaměřené plochy nebo odhad výšek mezi referenčními body. Rovinnost je kontrolována laserem, a to průběžně ve všech směrech.

Dosažení minimálních odchylek (rovinná přesnost 3 mm na ploše 100 m²) je samozřejmě též podmíněné kvalitní dodávkou betonu, konstantním lití (nejlépe okolo 125 mm) a přesnou pokládkou prováděnou dobře spolupracujícím týmem.

Kromě Laser Screed S-940 vyrábí Somero i modely jiných velikostí. Zajímavě se jeví například odlehčená verze Mini Screed C, která je díky kompaktním rozměrům a hmotnosti necelých 250 kg vhodná i na menší stavby.

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek