Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Na co se zaměřit při pořizování smykem řízeného nakladače z pohledu příslušenství

Zveřejněno: 15. 6. 2022

Při nákupu smykem řízeného nakladače je potřeba zohlednit spoustu věcí. Spolu s výběrem značky a modelu přichází na řadu též otázka výbavy a příslušenství pro daný stroj. Pojďme se ve stručnosti podívat na to, co v této věci radí přední výrobci těchto strojů.

Smykem řízený nakladač JCB s jednoramenným výložníkem. (foto JCB)

Nedávno se k nám do redakce dostal zajímavý text zveřejněný na Equipment World1) (equipmentworld.com), který se věnoval výběru smykem řízeného nakladače z pohledu příslušenství. Jeho část s tipy od předních výrobců techniky jsme se rozhodli volně přeložit, doplnit a zpracovat pro vás, naše čtenáře.

K čemu ten smykáč bude

Je všeobecně známo, že smykem řízené nakladače jsou ceněné pro svou všestrannost. Pamatujte ale na to, že budou jen tak všestranné – a cenné – jako jejich příslušenství. Co tedy ke smykáči pořídit?

Produktový manažer a specialista na nakladače Joel Hedlof z Bobcatu vyzdvihuje velkou hodnotu lopat a drapáků na kulatinu. Zároveň však dodává, že, budete-li potřebovat nakladač využít k často žádané manipulaci s paletami, moc parády s nimi neuděláte. Naštěstí dnešní stále se rozrůstající nabídka příslušenství je opravdu široká, takže si na své přijdou i ti, kteří chtějí nasadit nakladač k složitějším činnostem. „Například při provádění rekonstrukcí komunikací vám největší užitek přinése silniční fréza nebo zametací stroj,” dodává Hedlof.

Nabídka fréz značky Bobcat pokrývá řezné šířky od 35 do 120 cm. (foto Bobcat)
Nabídka fréz značky Bobcat pokrývá řezné šířky od 35 do 120 cm. (foto Bobcat)

S množstvím příslušenství ke smykem řízeným nakladačům, které se mimo jiné stále rozrůstá, přichází častokrát otázka, zda investovat do dalšího nového zařízení? Zkrátka jak předem určit, že vám zamýšlený nákup zvýší zisk? John Dotto, specialista na aplikace a školení, Wacker Neuson, k tomu říká, že nástavec by měl splňovat minimálně jednu z následujících dvou podmínek; ideálně obě, pokud je to možné.

Za prvé by vám přídavné zařízení mělo zlepšit efektivitu práce, kterou děláte. Za druhé by příslušenství mělo zvýšit produktivitu, tedy umožnit v rámci zakázky vykonávat více činností a tím pádem můžete i více fakturovat. Dotto zde zdůrazňuje rozdíl mezi produktivitou a efektivitou: Nasazení více pracovních sil zvyšuje produktivitu, ale zvyšuje též související náklady. Zlepšete účinnost nakladače a zvýšíte produktivitu bez dalších průběžných nákladů.

Kevin Coleman, produktový specialista Cat, zmiňuje zajímavé možnosti související s údržbou zeleně a zahradními pracemi. První z nich představuje rýhovač, druhý pak systém pro zavlažování. Dále přidává obecný poznatek. „Uvědomte si, že míra využití příslušenství není vždy vysoká,” říká Coleman a tuto myšlenku dále rozvíjí: „Například sněhové frézy budou většinu roku stát bez využití. Stále však poskytují hodnotu tím, že otevírají možnosti příjmu v zimním období, kdy existuje jen málo jiných příležitostí k práci.” Zkrátka je lepší nechat příslušenství na odklízení sněhu 3/4 roku stát, než mít svůj nakladač přes zimu nevyužitý v garáži.

Smykem řízený nakladač Novotný B961 s adaptérem Kovaco, jehož součástí je kartáč, vysavač a skrápěcí zařízení s nádržkou na vodu a tryskami. (foto Milan Jedlička)
Smykem řízený nakladač Novotný B961 s adaptérem Kovaco, jehož součástí je kartáč, vysavač a skrápěcí zařízení s nádržkou na vodu a tryskami. (foto Milan Jedlička)

V současné době zaznamenávají silný nárůst prodejů mulčovače, říká Ethan Clowes, produktový manažer pro smykem řízené nakladače a rýpadlo-nakladače JCB. Jejich tradiční aplikace, spočívající v mýcení ploch případně v přípravě pozemků pro stavby, přitom zůstává silná. Stále častěji se však mulčovače též používají pro péči o vegetaci v místech, kde bylo zakázáno vypalování. „Bubnové mulčovače jsou dražší, ale produkují jemnější mulč. Naopak diskové mulčovače jsou levnější, získání jemného mulče u nich však zabere více času,” říká k mulčovačům Buck Storlie z Caterpillaru.

Samotné příslušenství je samozřejmě nutné vybírat nejenom dle požadovaného nasazení, ale i s ohledem na smykem řízený nakladač. Zde pomohou místní prodejci, kteří nejlépe vědí, co je na trhu k dispozici, od kterých výrobců, k čemu je nejdostupnější servis a co zkrátka nejlépe funguje. Poznamenejme ještě, že někteří výrobci smykem řízených nakladačů nabízejí svá vlastní OEM příslušenství, která buď sami vyrábějí, nebo si jej nechávají pod svoji značkou zhotovit. Jiní výrobu doplňků přenechají ostatním a poskytují součinnost pro zajištění kompatibility. Obě varianty dávají smysl.

Kompaktní pásový nakladač Cat 259D s mulčovačem Cat BR272.. (foto Caterpillar)
Kompaktní pásový nakladač Cat 259D s mulčovačem Cat BR272.. (foto Caterpillar)

Technologie na nakladači

Pokud budete přídavná zařízení často měnit, je dobré místo mechanického rychloupínače sáhnout po pokročilejší hydraulické variantě, která umožňuje výměnu bez opuštění kabiny. K pohodlnému ovládání široké škály příslušenství pamatujte též na odpovídající rozhraní. Vhodnou volbou může být například k tomu speciálně určený multifunkční joystick, přídavný/větší displej atd. Tato výbava je častokrát opět „příplatková”.

Na závěr zmiňme ještě jednu věc. A to, že klíčem k úspěchu je nejen efektivita, ale i bezpečný provoz. Myslete na práci za šera respektive zhoršené viditelnosti, kdy je potřeba na některá příslušenství dobře vidět – zde pomůže kvalitní LED osvětlení. K dobrému přehledu o situaci kolem stroje se hodí i zadní (širokoúhlá) kamera promítající situaci na monitor v kabině.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: viz popisky

1) Článek s názvem „Here’s What to Look for When Buying a New Skid Steer“.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek