Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Renovovaný JD24. Odkaz na 50 let výroby smykem řízených nakladačů John Deere

Zveřejněno: 11. 5. 2020

Společnost John Deere si v roce 2020 připomíná padesáté výročí výroby smykem řízených nakladačů. V rámci oslav jubilea ukázala renovovaný historický kousek JD24 na výstavě CONEXPO-CON/AGG 2020 v Las Vegas v Nevadě. Kompaktní a obratný model JD24 byl poprvé představen v roce 1970 a od té doby našel uplatnění napříč obory jako je stavebnictví, krajinářství nebo zemědělství.

Renovovaný model JD24 se představil na výstavě CONEXPO-CON/AGG 2020 v rámci 50. výročí výroby smykem řízených nakladačů John Deere

Toto výročí znamená půlstoletí inovací a spolupráce mezi společností John Deere a našimi zákazníky,” řekl Gregg Zupancic, produktový marketingový manažer John Deere Construction & Forestry a pokračoval: „Jsme nadšeni, že si můžeme připomenout tento mezník a představit renovovaný model mezi mnoha ostatními pokrokovými technologiemi na výstavě CONEXPO-CON/AGG 2020. Nakonec by naše produktová řada smykem řízených nakladačů nebyla taková, jaká je dnes, bez zákazníků a techniků, kteří navrhli a vyrobili tento stroj před 50 lety.” „Mít příležitost renovovat model JD24 je mimořádným okamžikem v historii značky,” řekl Brian Holst, manažer marketingu John Deere a dodal: „Představili jsme renovovaný model JD24, který našim zákazníkům ukázal, kde začala naše výroba smykem řízených nakladačů, a jak jsme za posledních 50 let dosáhli technologického pokroku.

V rámci oslav padesátého výročí dostanou všichni zákazníci, kteří si objednají nový smykem řízený nakladač vyrobený v období od 1. března do 31. prosince 2020, speciální štítek umístěný na stroji. Kromě toho bude k dispozici v továrním obchodě model nakladače ve zlaté barvě.

Malý nakladač s velkým potenciálem

V roce 1970 představila společnost Deere svůj první smykem řízený nakladač – model JD24, poté, co si všimla, že na trhu se stavebními stroji existuje relativně nový produkt, který má silný prodejní potenciál. Smykem řízené nakladače se postupem let staly čím dál víc populární. Prvenství v tomto segmentu ale společnosti Deere nepatří. První smykem řízený nakladač se objevil na trhu kolem roku 1960 od výrobce Melroe, později Bobcat.

JD24 se může pochlubit výkonem 37 koňských sil. Nakladač disponuje pohonem všech kol a řízením, které propůjčuje dokonalou manévrovatelnost – stroj se otočí téměř na místě a v rozsahu 360 stupňů. Největší uplatnění tak nalezl v provozu ve stísněných prostorech. JD24 je široký 1 651 milimetrů, váží 2 154,6 kilogramů a pojezdová rychlost činí 11 kilometrů za hodinu. Hydraulický systém v případě potřeby poskytoval přibližně 68 l/min. Dnes již historický nakladač se stále vyznačuje elegantním a nízkoprofilovým designem pro lepší viditelnost a rovnoměrné rozložení hmotnosti, díky tomu mohli operátoři bez problémů zvedat těžká břemena a pohybovat se na různých typech povrchů.

JD24 na dobových propagačních materiálech
JD24 na dobových propagačních materiálech

Během padesáti let se produktová řada smykem řízených nakladačů John Deere značně rozrostla. Prvně začínala s již zmiňovaným modelem JD24 v roce 1970, později přibyl druhý nakladač určený pro průmyslové využití – model 14. O pět let později přišly na trh modely 70/170 určené do zemědělského provozu. V roce 1979 následovaly modely 60/90/125, v roce 1987 přišla řada 75, v roce 1994 řada 75 II, v roce 1998 řada 200 a v roce 2001 řada 200 II.

V první polovině nového tisíciletí byly představeny nové smykem řízené a kompaktní pásové nakladače. V roce 2009 přišla modelová řada kolových a pásových modelů D. V roce 2013, 2016 a 2018 následovaly různé inovace. Po přesunu výroby v roce 2002 se smykem řízené nakladače vyrábí v Srdci Ameriky v Dubuque ve státě Iowě. Během loňského roku z výrobních linek v Iowe sjelo 15 000 kusů strojů. Kromě zmíněných nakladačů se tam vyrábí i ostatní stavební a lesní technika s logem John Deere.

Současný vývoj

Na výstavě se kromě renovovaného modelu JD24 představil také pásový model 333G vybavený nejmodernější technologií řízení SmartGrade a funkcí DozerMode, která umožní nakladači pracovat jako pásový dozer. K těmto typům nakladačů je k dispozici přes patnáct druhů originálního příslušenství – od kleští, lopat, přes radlice, kartáče až po podkop. Nejmodernější smykem řízené nakladače disponují systémy pro zkrácení cyklů nakládání, prodloužení životnosti stroje a automatizací opakujících se úloh.

Autor: Milan Jedlička
Foto: John Deere
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek