Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Mechanizace Vermeer ve firmě zabývající se komplexní péčí o stromy a zeleň

Zveřejněno: 10. 4. 2022

Adam Svoboda pracuje ve firmě Svoboda Pro Stromy, která se věnuje poskytování komplexních služeb v oblasti péče o stromy a zeleň více než 15 let. Řadu pracovních činností se snaží mechanizovat, a proto se rozhodl pro pořízení speciální techniky rodinného výrobce Vermeer, konkrétně smykového nakladače S925TX, pásové pařezové frézy SC30TX a štěpkovače BC200XL.

Smykový nakladač Vermeer S925TX, jehož velikost odpovídá zhruba velikosti samojízdné sekačky na trávu.

Svoboda Pro Stromy je – stejně jako stromy samotné – rostoucí společností. Její hlavní činností je zejména zajišťování rychlé komplexní služby v oblasti péče o stromy jako je kácení stromů, rizikové kácení stromů, prořezy stromů, ošetření památných a přestárlých stromů, ale i odborný posudek stromů a jejich případné bezpečnostní vazby. Firma se dále věnuje údržbě a realizaci zahrad, sekání travnatých ploch, stříhání živých plotů, tvarování keřů, výsadbě rostlin a stromů, výškovým pracím a jiným podobným službám.

Rychlost, kvalita a spolehlivost. To je to o co tu teď běží,” říká majitel firmy Svoboda Pro Stromy pan Adam Svoboda k investici do strojů, které nyní jeho zaměstnancům usnadňují práci. „Byli byste překvapeni, kolik firem v tomto oboru stále ještě vykonává obrovské množství práce ručně. Lidé například tahají větve přes celé pracoviště, kde je vkládají do štěpkovače. V naší firmě na to však používáme smykový nakladač Vermeer. Je to velký pomocník, který nám ušetří spoustu manuální práce,” říká Svoboda.

Smykový nakladač Vermeer S925TX

Jde o všestranný pásový stroj – nosič nářadí, jehož velikost odpovídá zhruba velikosti samojízdné sekačky na trávu. Pracovníci jej využívají k přemísťování klád a větví, vytahování kořenů a k nakládce dřevin do štěpkovače. „Bez příslušenství má nakladač délku pouhé dva metry a šířku jeden metr, takže s ním můžete zajet téměř kamkoli a projet s ním i úzkými místy. I přes své menší rozměry má široké pásy, které stroji zabraňují zapadnutí v měkké půdě, a zajišťují optimální trakci a rozložení hmotnosti bez poškození již například realizovaných zahrad,” uvádí Svoboda.

Pracovníci nakladač využívají například k přemísťování klád a větví.
Pracovníci nakladač využívají například k přemísťování klád a větví.

Díky své kompaktnosti je nakladač Vermeer S925TX opravdu zdatným pracantem. „V našem oboru hraje velkou roli poměr výkonu ke hmotnosti. Čím je stroj výkonnější, tím víc práce vykoná a zvýší naši produktivitu. Větší výkon ale obvykle znamená větší stroj, a čím větší váš stroj je, tím větší problémy máte s přístupem, dostupností a manévrováním atd.,” dodává majitel. Vermeer S925TX v provedení se zážehovým motorem o výkonu 40 koní a pracovní hydraulikou s průtokem 58,7 litru je dokonalá kombinace poměru výkonu a hmotnosti. Zároveň je při použití stabilní, což je pro Svobodu obzvláště důležitá vlastnost. Je potřeba se přizpůsobit všem půdním podmínkám, a to i v náročném terénu. Vystouplé kořeny, suť, kamení a hluboké jámy či výškové rozdíly terénu jsou velmi běžné. Model S925TX je proto díky svému nízko položenému těžišti, vysoké světlé výšce a gumovým pásům tím pravým strojem.

Důvody, pro které se firma rozhodla některé pracovní činnosti mechanizovat, nejsou jen ekonomické, ale i bezpečnostní. Za použití smykového nakladače k nakládce dřevin do drtiče je totiž přítomnému pracovníkovi umožněno stát v dostatečné vzdálenosti od štěpkovače. Šikovnou funkcí stroje je také automatická deaktivace pohonu a pojezdu v okamžiku, kdy obsluha sestoupí z jeho plošiny. Díky plošině také pracovník vždy vidí na to, co přesně provádí za manipulační činnost.

Pařezová fréza Vermeer SC30TX

Dalším firemním strojem je pařezová fréza Vermeer SC30TX využívaná v případech, kdy je jinak zapotřebí strom zcela odstranit i s kořeny. Ta velmi urychluje práci: „Vytažení pařezu je náročné a zdlouhavé. S pařezovou frézou ale není nutné pařez vytahovat. Odfrézujeme jej až pod úroveň země, poté jámu zavezeme hlínou a vše zarovnáme. Zabere to jen zlomek času a vzniká při tom mnohem méně odpadu. Vykopanou zeminu posbíráme smykovým nakladačem a jsme hotovi,” vysvětluje Svoboda.

S pařezovou frézou není nutné pařez vytahovat. Stačí jej odfrézovat pod úroveň terénu a zavézt hlínou.
S pařezovou frézou není nutné pařez vytahovat. Stačí jej odfrézovat pod úroveň terénu a zavézt hlínou.

Štěpkovač Vermeer BC200XL

Nedílnou součástí procesu likvidace dřevin ve firmě je rovněž vysoce výkonný štěpkovač Vermeer BC200XL. „Chtěli jsme něco velkého, s mechanickým podávacím systémem, abychom maximalizovali množství větví, které můžeme během krátké doby zpracovat,” uvádí Svoboda. Štěpkovač je osazen benzínovým motorem Kubota o výkonu 57 koní a vstupním otvorem 20×30 cm.

Štěpku z tvrdého dřeva firma Svoboda Pro Stromy dále využívá pro svou činnost v oblasti realizace zahrad, zatímco méně kvalitní hmota je spálena v elektrárnách.

 Štěpkovač Vermeer BC200XL je osazen benzínovým motorem Kubota o výkonu 57 koní.
Štěpkovač Vermeer BC200XL je osazen benzínovým motorem Kubota o výkonu 57 koní.

Odolná technika

Spolehlivost je při rozhodování o tom, jaký stroj pořídit, pro firmu Svoboda Pro Stromy zásadní. „Měli jsme již řadu strojů Vermeer a vždy nám přišly velmi odolné. Všechny stroje však potřebují údržbu a u všech se čas od času vyskytnou problémy. Nejdůležitější je tedy to, jak snadný je jejich servis a jak dlouhou dobu musíte čekat na náhradní díly. Menší servisní práce si zajišťujeme sami a jedna z věcí, která se nám na všech našich strojích Vermeer líbí, je to, jak jsou chytře navrženy. Servisní místa po sejmutí krytů jsou snadno přístupná pro samotnou údržbu,” uvádí Svoboda.

U větších servisních zásahů, jako je například výměna provozních kapalin nebo výměna mechanicky opotřebitelných dílů, využívá firma Svoboda Pro Stromy služeb odborníků. „Velkou výhodou společnosti Vermeer je to, že její prodejce Vermeer CS s.r.o. má na skladě všechny běžné náhradní díly. I když je nutné nějaký díl objednat ze skladu náhradních dílu Vermeer v Holandsku či z USA, dorazí obvykle během několika dnů,” uvádí Svoboda současně s tím, že přístup společnosti Vermeer v rámci prodejní podpory byl jedním z klíčových faktorů při nákupu strojů Vermeer.

— kontakty —

Vermeer CS s.r.o.

Křeslická 1507/2, 101 00 Praha 10-Vršovice

E: info@vermeer-kifour.cz   T: +420 585 207 500   WWW: https://www.vermeer.cz

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek