Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Jeřábnická firma si k 30. výročí nadělila 18 nových mobilních autojeřábů

Zveřejněno: 22. 2. 2022

Celkem 18 nových mobilních autojeřábů Liebherr posílí a částečně nahradí stávající flotilu jeřábů ve společnosti Hanyš – Jeřábnické práce, s.r.o. Mezi nově pořízenými stroji jsou zastoupeny mobilní jeřáby řady LTM, kompaktní model LTC 1050-3.1., pásový jeřáb LTR 1060 nebo obří příhradový model LG 1750 s úctyhodnou nosností 750 tun. Nechybí ani horké novinky, například mobilní jeřáb LIEBHERR LTM 1120-4.1 představený na veletrhu Conexpo 2020 v Las Vegas.

Slavnostní předání jednoho z autojeřábů Liebherr. Zleva Thomas Fiesel (Liebherr-Werk Ehingen GmbH), Alena Hanyšová, Rostislav Hanyš, Milan Hanyš, Jitka Hanyšová a Karel Kladiva (KLIMEX CZ).

Část techniky byla dodána závěrem minulého roku, zbytek zakázky bude realizován v tomto roce, kdy společnost Hanyš oslaví 30 let působení na českém, potažmo československém trhu. S více než stovkou jeřábů a s dvaceti pobočkami u nás i na Slovensku patří tato firma k největším poskytovatelům jeřábnických prací ve středoevropském regionu. Začátky firmy, zabývající se též přepravou nadrozměrných nákladů, přitom byly skromné. A jak vzpomíná zakladatel Rostislav Hanyš, podnik vyrostl na tehdy masově rozšířené technice, jako byly autojeřáby AD 20 a AD 28 na podvozku Tatra nebo na populárním autojeřábu Coles 64 T.

Sázka na prémiovou techniku

Prvním strojem Liebherr ve firmě Hanyš byl terénní autojeřáb s typovým označením LTM 1070/1, který si v devadesátých letech vyhlédl majitel na dvoře tuzemského dealera. Poškozený stroj prošel u prodejce „generálkou” a stal se prvním zástupcem německého výrobce u firmy Hanyš. Tak se zrodila spolupráce trvající dnes více než 27 let. „Brzy jsem pochopil, že Liebherr je v oblasti kolových a pásových autojeřábů světovou jedničkou a že pokud chci v tomto náročném byznysu uspět, potřebuji k tomu techniku od těch nejlepších,” říká Rostislav Hanyš a dodává: „Dnes máme v garážích a na dvoře většinu jeřábů právě od tohoto výrobce.

O KLIMEX CZ, spol. s r. o.

Činností této společnosti, která byla založena již v roce 1991, je autorizovaný servis a výhradní zastoupení výrobce mobilních jeřábů LIEBHERR Werk Ehingen GmbH v Česku. Firma působí po celé republice: centrála sídlí v Mělníku-Mlazicích a pro zákazníky z Moravy byla otevřena pobočka v Přerově. V nabídce KLIMEX CZ jsou jak nové, tak použité mobilní jeřáby.

Osvědčená technika i naprosté novinky

Ve společnosti Hanyš se nebojí investovat ani do těch nejnovějších technologií, takže mezi osmnáctkou nových strojů najdeme hned několik zajímavých modelů a novinek.

Řada mobilních jeřábů LTM je v zakázce zastoupena dvounápravovým strojem LIEBHERR LTM 1030-2.1 (nosnost 30 tun), který patří v dané kategorii k celosvětovým bestsellerům. Vybaven je hydropneumatickým systémem pérování Niveaumatik, a proto se dobře hodí i do středně těžkého terénu. Obsluha má možnost řídit každou nápravu zvlášť, čímž se dále zvyšují manévrovací schopnosti stroje. Jeřáb je osazen čtyřdílným teleskopickým výložníkem s maximálním výsuvem 30 metrů, který může být navíc osazen přídavným nástavcem prodlužujícím jeho dosah až o 15 metrů. Z řada LTM budou v rámci objednávky dodány také modely LIEBHERR LTM 1055-3.2 (nosnost 55 tun) a LIEBHERR LTM 1070-4.2 (nosnost 70 tun).

V kategorii kompaktních jeřábů stojí za zmínku LIEBHERR LTC 1050-3.1, což je třínápravový jeřáb s malými rozměry a nízkým poloměrem otáčení, který je ideálním pomocníkem pro manipulaci s břemeny v omezených prostorech, jako jsou například průmyslové haly.

Flotilu dále rozšíří teleskopický pásový jeřáb LIEBHERR LTR 1060, který se mezi provozovateli těší velmi dobré pověsti. Díky své konstrukci v sobě spojuje výhody teleskopického a pásového jeřábu. Robustní pásový podvozek je zárukou stability a snadné ovladatelnosti v terénu; mezi další výhody tohoto stroje patří kratší doba nastavení, jednodušší přeprava a variabilita systému výložníku.

LIEBHERR LTR 1060 v sobě spojuje výhody teleskopického a pásového jeřábu.
LIEBHERR LTR 1060 v sobě spojuje výhody teleskopického a pásového jeřábu.

Největším přírůstkem do flotily firmy Hanyš je mobilní příhradový jeřáb LG 1750. Kolos na osmi nápravách má maximální nosnost 750 tun a maximální výšku zdvihu 193 metrů. Ve společnosti doplní starší a menší mobilní příhradový jeřáb LG 1550.

Mobilní příhradový jeřáb LG 1750. Kolos na osmi nápravách má maximální nosnost 750 tun a maximální výšku zdvihu 193 metrů.
Mobilní příhradový jeřáb LG 1750. Kolos na osmi nápravách má maximální nosnost 750 tun a maximální výšku zdvihu 193 metrů.

Jak jsme již zmínili, mezi nově dodávanými stroji je i několik naprostých novinek. Jednou z nich je například mobilní jeřáb LIEBHERR LTM 1120-4.1, který se veřejnosti poprvé představil na veletrhu Conexpo 2020 v Las Vegas. Charakteristický je mimořádnou silou; ve skutečnosti je to nejvýkonnější čtyřnápravový jeřáb na trhu. Rameno jeřábu je v této třídě nejdelší a při plném zvedání má extrémně vysokou nosnost. To zvyšuje flexibilitu a šetří náklady na dopravu, protože tento stroj si poradí i s takovými zakázkami, které by jinak vyžadovaly nasazení pětinápravového jeřábu.

Autor: Jan Rybář1)
Foto: KLIMEX CZ

1) Přeloženo a upraveno z tiskové zprávy.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek