Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Konstrukce a použití portálových jeřábů aneb když vysokozdvižný vozík nestačí

Zveřejněno: 2. 11. 2021

V některých provozech manipulační techniku supluje pouze pár zaměstnanců s vysokozdvižným vozíkem, což je sice řešení funkční, ale nepříliš efektivní. Lepší variantu představuje manipulační technika v podobě jeřábu, která sice také vyžaduje vyškolené zaměstnance, ti se však v pracovní době mohou věnovat i další činnosti.

Portálový jeřáb je v porovnání s mostovým o něco variabilnější. (ilustrační foto)

Manipulační technika v provozu je často ožehavé téma. Občas, pokud se jedná o zařízení do výbušného prostředí, i doslova.

Mostové jeřáby

V provozovnách, kde dochází k manipulaci s větším objemem materiálu, nejčastěji firmám šetří čas i finance mostové jeřáby, které jsou poměrně univerzální, snadné na ovládání i údržbu a v provozu zabírají minimum prostoru. Mostové jeřáby si lze nechat u naší společnosti Adamec Crane Systems vyrobit a dodat na míru, například s úpravou do výbušného prostředí. Existují však provozy, do kterých není umístění mostového portálu možné či vhodné. V takových případech můžeme přesun materiálu řešit jeřábem portálovým.

Portálové jeřáby od ACS

Pokud váš provoz neumožňuje zabudování jeřábové dráhy pro mostový jeřáb, nabízí se řešení v podobě portálového jeřábu, který je vhodný nejen do vnitřních, ale i venkovních provozů a rozsáhlejších skladových prostor. Vlastnosti mostových a portálových jeřábů se příliš neliší, portálový je však o něco variabilnější a vhodnější do různorodějších prostředí.

Hlavním z rozdílů mezi mostovým a portálovým jeřábem je výšková úroveň mezi pojezdovou plochou kladkostroje a kolejnicí jeřábové dráhy. Zjednodušeně řečeno, portálový jeřáb má „nožičky“.

Ve společnosti ACS portálové jeřáby vyrábíme vždy na míru podle konkrétních potřeb zákazníka. Zajistíme vše od prvotního návrhu až po montáž.

Konstrukce portálového jeřábu

Kolejnice portálového jeřábu se nachází v úrovni země. Samotná konstrukce se skládá z mostu a dvou stojin, které jsou s ním pevně spojené. Jeřáb tak připomíná portál – odtud jeho název. Pohon jeřábu řídí měnič frekvence s nastavitelným režimem rozběhu a brzdění. Tímto způsobem je zásadně omezený kyv břemene, díky čemuž je manipulace s břemenem za všech okolností plynulá a bezpečná. Ovládání portálového jeřábu i jeho údržba jsou stejně snadné jako u jeřábu mostového.

Řešení na míru do jakéhokoliv prostředí

Portálové jeřáby na míru od společnosti Adamec Crane Systems oceníte v téměř jakémkoliv prostředí. Více informací na níže uvedených kontaktech.

Autor: Adamec Crane Systems
Foto: Adamec Crane Systems

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek