Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Jak vypadá denní směna v TB 370. Mít klíček od Takeuchi je snem mnoha strojníků

Zveřejněno: 13. 12. 2022

A znovu tento neodbytný Japonec. Ne, řeč není o zástupci jedné politické strany, ale o rýpadle Takeuchi. Pracovat pro nějakého konkurenčního výrobce, člověk by snad žárlil. V rámci třídy malých a středních rýpadel totiž pravděpodobně nenarazíte na bagristu, který by na těchto strojích našel nějaké výrazné „mouchy“. Naopak – kdo měl tu čest s nimi pracovat, stal se z něj jejich doživotní obdivovatel.

TB 370 ve firmě COMMODUM je v plné výbavě, s třídílným výložníkem a naklápěcím PowerTiltem.

Strojníkovi Adamu Solanskému se splnil sen. Právě on totiž dostal ve firmě COMMODUM na starost pásové rýpadlo TB 370. Celkem tu v současnosti mají čtyři kolové a dva pásové bagry této značky, přičemž všechny stroje obstaral známý dealer Takeuchi, zlínská společnost VLW. Rýpadla japonského výrobce tedy nejsou pro Adama ničím novým, i když v případě TB 370 se řada konstrukčních řešení zase posunula směrem kupředu.

Nadčasový design neubírá na praktičnosti

Za bagrem jsme se vydali do malé obce Blatce na Olomoucku, kde společnost COMMODUM staví kanalizační infrastrukturu. Projekt už je téměř u konce, nyní zbývají pouze dokončovací práce kolem čističky odpadních vod, kam byla kanalizace svedena. V době naší návštěvy pomáhal Adam Solanský s TB 370 usazovat velká kovová vrata. „Mít ty peníze, hned bych si ho koupil domů,” říká na uvítanou sympatický strojník.

Takeuchi TB 370 při dokončovacích pracích kolem čističky odpadních vod.
Takeuchi TB 370 při dokončovacích pracích kolem čističky odpadních vod.

TB 370 je klasický sedmitunový bagr. Bez zbytečných „serepetiček”, zato maximálně funkční a s naddimenzovanou výbavou. Design nese typický rukopis výrobce – nízko posazená kapotáž v červeno-bílém provedení je velmi praktická, obsluha má díky ní perfektní výhled do boku a na záď stroje. Kabina má tenké sloupky, zaujalo nás i rozměrné přední sklo, kterým je krásně vidět dolů do prostoru radlice. Působivě zpracovaná jsou zadní světla, jež mají šípovitý protáhlý tvar a se zadní kapotou opticky tvoří jeden celek. Se světly obecně Takeuchi nešetřil. Výkonné „diody” najdeme klasicky jak na horní rampě, tak třeba na výložníku. Praktické jsou světlomety umístěné zhruba ve výšce pasu a integrované do bočního rámu. Všechna světla v sobě navíc mají další užitečnou funkci: když strojník končí směnu a zhasne motor, světla ještě nějakou dobu svítí. Obsluha tak může mašinu ještě naposledy v klidu zkontrolovat.

Společnost COMMODUM, spol. s r. o., pro vás již více než dvacet let zajišťuje na území České republiky stavební práce v oblasti vodohospodářských staveb a kanalizací, inženýrských staveb a komunikací a pozemního stavitelství. Její další činností je dřevovýroba se zaměřením na celodřevěná schodiště a také obchodní činnost, kterou realizuje prostřednictvím on-line obchodu (prodej schodišť a stavebních materiálů).

Pracovní výkony jako o třídu těžší stroj

Extra přidanou hodnotou tohoto stroje je třídílný lomený výložník. Dosah ramene, stejně jako schopnost stroj úplně „sbalit”, je v této třídě bezkonkurenční. Tuto konstrukci ostatně oceňuje i Adam. Podle něho jsou kompaktní rozměry stroje velkou výhodou na celé řadě staveb a také manipulace s děleným ramenem dovolí strojníkovi mnohem více než stroj s konvenčním řešením výložníku. Dalšími oceňovanými atributy jsou síla a obratnost. „Když to porovnám s jinými bagry, s Takeuchi nemám problém vyjet téměř žádný kopec. Nedávno jsem vykopával přípojku v kopci s velkým sklonem a stroj to zvládl úplně bez problému.” Líbí se mu také funkčnost hydrauliky; stroj má v základu čtyři hydraulické okruhy, přičemž tři jsou proporcionálně řízené.

Výkonné čerpadlo s chytrou elektronikou navíc umí dávkovat výkon tak, aby rýpadlo bylo schopno provádět několik pohybů souběžně. Podle strojníka tak lze s TB 370 popojíždět, otáčet se a pohybovat s ramenem i s naklápěcí hlavou, a to vše plynule, najednou a beze ztráty hydraulického výkonu. „Když potřebujete vytáhnout betonové skruže nebo urvat pařez, nemusíte se bát, s tímto strojem to zvládnete,” hodnotí výkon hydrauliky Adam.

Takeuchi TB 370 – Technické parametry
Takeuchi TB 370 – Technické parametry

Kabina, to je luxus a spousta vychytávek

Když už máme možnost prohlédnout si tuto novinku zblízka, pochopitelně nesmíme vynechat ani pracoviště strojníka. Kabina je dostatečně prostorná, sedadlo Grammer je v této třídě etalonem kvality, zde konkrétně nepostrádá ani výkonné vyhřívání. Na pravém sloupku se nachází barevný LCD monitor, na němž strojník ovládá všechny důležité funkce, jako je nastavování a řízení hydraulických tlaků a průtoků, a dokonce i rádio. K navigaci v menu slouží otočný ovladač (tzv. JOG DIAL) po pravé ruce obsluhy. „Nemusíte se nikam otáčet ani nic hledat, protože všechno máte tady na monitoru,” říká k tomu strojník.

Detail ovládacího panelu po pravé straně. Otočným knoflíkem (JOG DIAL) se obsluha pohybuje v menu na displeji.
Detail ovládacího panelu po pravé straně. Otočným knoflíkem (JOG DIAL) se obsluha pohybuje v menu na displeji.

Perfektní výhled je dán jednak úzkými sloupky, jednak maximálním protažením všech zasklených ploch. Volitelné kamery přenášející obraz z okolí stroje v tomto případě vlastně ani nejsou potřeba. Horní část předního okna se dá jednoduše vyklopit pod střechu nebo zafixovat v libovolné poloze. Jak říká strojník, i on toto řešení často používá, když se potřebuje na stavbě dorozumět se svými kolegy. Pod sedačkou nacházíme praktickou uzamykatelnou kovovou skříňku, která může sloužit například jako schránka na různé dokumenty. Odkládacími plochami se tu nešetří.

Prostor pod sedačkou. Pojistková skříň, nad ní ukládací schránka a na boku bateriový vypínač.
Prostor pod sedačkou. Pojistková skříň, nad ní ukládací schránka a na boku bateriový vypínač.

V kabině jsou držáky nápojů; na rukavice, čistidla a podobné artefakty pak výrobce instaloval praktický box hned vedle motoru (dostupný je po odklopení boční kapoty). Pod víčkem pod motorovou kapotou nám strojník ukazuje samonavíjecí hadici tankovacího čerpadla. To dokáže „natáhnout” do stroje až 25 litrů nafty za minutu a samozřejmě je to praktické a pohodlné: není totiž třeba tahat těžké kanystry do výšky k hrdlu palivové nádrže.

Stroj je vybaven samotankovacím čerpadlem na naftu.
Stroj je vybaven samotankovacím čerpadlem na naftu.

Nenáročný servis a proaktivní přístup dealera

Co se týče servisu, Takeuchi TB 370 si zatím (za rok a půl provozu) vyžádalo pouze běžnou údržbu, jako je výměna filtrů, olejů a dalších provozních kapalin. Intervaly hlídá infotainment, o ostatní se postarají servisní specialisté z VLW. „Komunikace s VLW je výborná, všechno funguje na zavolání. Pokud se blíží třeba výměna filtrů, zavolám do VLW a do druhého dne mi je přivezou,” hodnotí Adam poprodejní služby oficiálního dealera a dodává: „Také, když jsem potřeboval pomoct s nastavením tlaků na displeji, byli schopni poradit mi na dálku.

Dealer strojů Takeuchi pro oblast severní a jižní Moravy, Vysočiny a Pardubicka VLW, spol. s r. o. je na trhu již 26 let. Vedle prodeje strojů poskytuje odborný servis, dodává náhradní díly nebo techniku pronajímá. Desítky strojů firma využívá ve své stavební „divizi“ zabývající se výkopovými a zemními pracemi a specializovanými stavebními činnostmi, jako je jádrové vrtání, řezání železobetonových stěn a stropů nebo řezání betonových ploch. VLW dodává svým zákazníkům i elektrické ruční nářadí (Hitachi, Metabo, Narex), elektrocentrály a čerpadla (Honda, Europower, Gesan), topidla a zvlhčovače, diamantovou techniku, kotevní techniku či zahradnické stroje.

Z hlediska pravidelné údržby stojí za zmínku rovněž sklápěcí kabina. Demontuje se pomocí dvou šroubů a po odklopení máte celý hydraulický systém stroje jako na dlani. Nezáludnost Takeuchi dokládá rovněž Adamova zkušenost, a to když si po prvním měsíci používání dotahoval pásy. Pomocí dvou šroubů a jedné mazničky proběhlo naštelování pásu do předepsaného napnutí zcela bez problému.

Po odklopení kabiny TB 370 se snadno dostanete k hydraulickému systému (rozvaděči).
Po odklopení kabiny TB 370 se snadno dostanete k hydraulickému systému (rozvaděči).

Závěr a zhodnocení

Takeuchi TB 370 je bagrem do náročných podmínek. Díky skvělé hydraulice si poradí i se sofistikovanějším příslušenstvím, třídílný lomený výložník a z továrny montovaná robustní naklápěcí hlava (HUPPTilt PTS 100) zvyšují použitelnost stroje. Pakliže ho do ruky dostane šikovný strojník, který o své práci přemýšlí, dokáže ho hravě proměnit v „továrnu na peníze”. Společnost VLW nabízí k tomuto modelu širokou škálu příslušenství, od hydraulického rychloupínáku (PowerTilt) přes podkopové lžíce ve všech obvyklých rozměrech (30/40/60/80/90), svahovací lžíce, univerzální drapákovou lžíci až po zemní vrták nebo bourací kladivo. O možnostech konfigurace stroje je vhodné poradit se s obchodními zástupci společnosti VLW, kteří mají s Takeuchi dlouholeté zkušenosti.

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek