Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Průkopníci mezi stavební technikou. Hydraulické rýpadlo Cat letos slaví 50 let

Zveřejněno: 21. 7. 2022

Když přimhouříte oči, nerozeznáte ho od současných pravnoučat. A to je co říct, protože první hydraulické rýpadlo z produkce Caterpillar, Cat 225, právě slaví padesát let. Pojďme si tento stroj, který se oficiálně představil světu v roce 1972, krátce připomenout.

Rýpadlo Cat 225 bylo uvedeno na trh v roce 1972.

Práce na konstrukci hydraulického rýpadla a na výběru jeho pohonné jednotky začaly v tajnosti během roku 1968. Jelikož Caterpillar chtěl přijít až s vyladěným strojem, který převeze konkurenci1) , dal si na vývoji záležet a zbytečně nepospíchal. Testování prototypu tak začalo až o dva roky později v Arizoně a teprve za další dva roky, v roce 1972, bylo rýpadlo oficiálně uvedeno na trh.

Stroj se začal vyrábět souběžně na třech místech, a to ve Spojených státech, v Brazílii a v Belgii. Veřejnosti se poprvé ukázal během odvážného představení, které spojovalo balet s akrobacií a demonstrovalo všechny přednosti nového stroje.

Cat 225 s dvoudílným výložníkem.
Cat 225 s dvoudílným výložníkem.

Motor a hydraulika

Srdcem rýpadla, které dostalo označení Cat 225, je vznětový osmiválcový motor Caterpillar model 3208 s přímým vstřikováním paliva disponující výkonem 125 koní. Tato pohonná jednotka, odvozená z řady motorů pro nákladní automobily 1160, byla původně vyvinuta pro společnost Ford Motor Co. a hojně používána v její řadě vozidel „Louisville”. Motor se vyznačoval výborným poměrem hmotnosti ku výkonu a dvouokruhovými písty. Kromě rýpadel Cat 225 byl používán též pro skrejpry Caterpillar 613.

Pohon pracovních funkcí rýpadla zajišťovalo regulovatelné dvoudílné hydraulické čerpadlo s průtokem cca 250 l/min. Zákazníci si mohli zvolit mezi jednodílným zakřiveným výložníkem a dvoudílnou tzv. „evropskou” variantou. K dispozici byla též řada různě dlouhých násad, které Caterpillar zpočátku označoval jako „tyče” (sticks). První stroje nedisponovaly přídavnými hydraulickými okruhy pro příslušenství, jako jsou kladiva nebo rotátory. S příchodem dalších verzí to však bylo rychle napraveno.

Druhé dvojsekční čerpadlo pohánělo dvourychlostí pojezd, který umožňoval, aby se 225ka řítila rychlostí přibližně dva a půl kilometru za hodinu. S pojezdem se pojí i další zajímavost. Lamelové brzdy rýpadla Cat 225 byly umístěny uvnitř hydromotorů, přičemž se automaticky aktivovaly v momentě zařazení neutrálu, případně po vypnutí motoru. Tento bezpečnostní prvek oceňovala řada strojníků.

Celá sestava motoru, čerpadel doplněná o hromadu potrubí byla umístěna v typické hranaté karoserii. Přístup do motorového prostoru zajišťovala šestice dvířek – dvakrát dvě po stranách a dvě vzadu – spolu s odklopitelnými vrchními částmi kapoty.

Standardní lžíce modelu 225 pojmula jeden metr krychlový.
Standardní lžíce modelu 225 pojmula jeden metr krychlový.

Kabina

Když už zmiňujeme obsluhu, tak o tu bylo perfektně postaráno. Kabina s dobrým výhledem totiž byla nejenom velmi prostorná a odhlučněná, ale myslelo se i na ovládací prvky. Ty byly „po ruce” a snadno se s nimi manipulovalo. Zprvu jednoduché pracoviště strojníka prošlo po čtyřech letech modernizací. Novější modely dostaly více ukazatelů provozních dat a kvůli lepšímu přehledu proběhla i revize přístrojové desky.

Strojníci vyzdvihovali bezpečnostní prvky, například lamelové brzdy. Ty se aktivovaly automaticky v momentě, kdy byly ovladače na neutrál nebo se vypnul motor. Kabinu si strojníci chválili kvůli prostornosti, dobrému výhledu a ne zvyklému tichu. Po čtyřech letech byly předělány ovládací joysticky a čelní sklo, které se nyní dalo zcela otevřít.

Kromě prosklení dveří byla všechna okna prvních modelů vyrobena z „lexanu", průhledného plastu, do nějž Caterpillar vkládal velké naděje – odolnost měl jak tvrzené sklo, ale byl lehčí a levnější. Lexan však nesplnil očekávání, poměrně snadno se poškrábal a byl obzvláště náchylný na UV záření, které způsobilo jeho rychlé „žloutnutí”. Nikoho proto asi nepřekvapí, že rýpadla vybavená Lexanem se nevyráběla příliš dlouho a společnost Caterpillar se brzy vrátila k tvrzenému bezpečnostnímu sklu.

Odkaz do současnosti

Cat 225 se v různých úpravách vyráběl až do roku 1990, tedy skoro dvacet let, kdy byl nahrazen modelem Cat E240. Toto první hydraulické rýpadlo z dílny Caterpillar položilo základy pro konstrukční model, jehož odkaz vidíme i v současných strojích. Přejeme mu vše nejlepší!

Autor: Jiří Hejhálek2)
Foto: Caterpillar

1) Mnozí američtí konkurenti, zejména firmy Koehring, Link-Belt a Warner & Swasey, měli hydraulická rýpadla na trhu již řadu let. Hrozbu pro Caterpillar začínala představovat i technika dovážená ze zahraničí, zejména z Japonska. Jmenovitě například Hitachi, Kato a Komatsu.

2) Čerpáno z materiálů Caterpillar a článku zveřejněném v Contractor Magazine.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek