Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Dokonale odladěno: TOBROCO-GIANT rozšiřuje sortiment o hutnicí techniku

Zveřejněno: 31. 3. 2022

Holandský výrobce TOBROCO-GIANT, známý především díky svým kompaktním kolovým nakladačům, rozšiřuje své podnikání do dalších segmentů. Díky loňské akvizici společnosti ULBO Machinery se pod značkou GIANT nově nalézá též kompletní sortiment malé hutnicí techniky.

Hutnicí technika GIANT je vyhotovena v, pro značku specifickém, žluto-šedém barevném provedení. Na fotografii reverzní vibrační deska GP3558G.

Akvírovaná společnost ULBO Machinery vyrábí vibrační desky a pěchy ve Zwolle pod značkou SAMAC. Výrazně známější jsou její pěchy, což je dáno především tím, že v tomto segmentu působí po světě jen pár výrobců a naopak v oblasti vibračních desek je konkurence mnohem větší. Dle posledních informací SAMAC ročně vyrobí zhruba 2500 kusů techniky, z nichž 80 % tvoří pěchy. Pod křídly TOBROCO-GIANT je v plánu výrobu navýšit na 10 000 strojů.

Toine Brock, generální ředitel a majitel společnosti TOBROCO-GIANT hovoří o ideálním rozšíření portfolia, které společnosti umožní proniknout do nových segmentů: „Vibrační desky a pěchy perfektně doplňují naše současné modely (nakladačů) GIANT. Ať už se jedná o společnosti zabývající se zemními pracemi, půjčovny, silničáře nebo krajináře, ti všichni obě značky znají,” uvádí Brock. Cílem firmy je do budoucna nabízet komplexní sortiment techniky, aby zákazníci mohli nákup, servis a údržbu veškerých hutnicích strojů řešit společně s kolovými nakladači u téhož dodavatele. „Stejně jako kolové nakladače jsou i vibrační desky a pěchy vyráběné v Holandsku. Jsme na to velmi hrdí," poznamenává k akvizici Brock.

Hutnicí technika je ideálním rozšíření portfolia společnosti TOBROCO-GIANT.
Hutnicí technika je ideálním rozšíření portfolia společnosti TOBROCO-GIANT.

Z výrobních linek již sjela první hutnicí technika v žluto-šedém barevném provedení specifickém pro GIANT, pouze v logu byl kolový nakladač nahrazen hutnicím strojem. Řada se skládá z 24 modelů, které staví na kvalitě provedení, produktivitě a odolnosti. Zákazník si může vybrat z benzínového, naftového nebo elektromotoru značek Honda, Hatz nebo Yanmar. Konkrétně GIANT nabízí čtyři pěchy o hmotnosti 58 až 80 kg, jedenáct jednosměrných vibračních desek (51–180 kg), osm reverzních vibračních desek (180 až 485 kg) a jeden kompaktní vibrátorační válec.

Elektrická vibrační deska

Společnost TOBROCO-GIANT věnuje značné úsilí technologickému vývoji a ani vibrační technika nezůstává stranou. Firma je tak například prvním evropským výrobcem, který získal povolení od společnosti Honda Engines k výrobě elektrické vibrační desky. Model GP1950E, vážící 103 kg, je vybaven elektromotorem Honda GXE2.0H a 72voltovou baterií, kterou lze nabít na 80 % za hodinu. „Uvedení tohoto E-modelu předznamenává příchod kompletní elektrické série, která bude dále zahrnovat pěchovadlo GR740E a reverzibilní vibrační desku GPR5575E,” uvádí za provozovnu ve Zwolle Jan Alwin Ulderink.

Elektrická vibrační deska s akumulátorem vyjmutým do nabíjecí stanice.
Elektrická vibrační deska s akumulátorem vyjmutým do nabíjecí stanice.

Oproti konkurenci bude chtít GIANT u elektrické hutnicí techniky oslovovat zákazníky delší dobou provozu a typickými vlastnostmi „ SAMAC”, jako jsou robustní konstrukce a pracovní rychlost. Společnost klade též důraz na výrobní proces, kdy maximum činností probíhá při převážně počítačem řízené výrobě v centrále ve Zwolle. Výroba a výstupní kontrola ve vlastní režii je nakonec i jedním z klíčových faktorů nutných k zachování kvality výrobků.

Společnost Ulbo Machinery založil v roce 1976 Herman Ulderink, který nejdříve pracoval jako servisní technik vibračních desek a pěchů a později začal pod názvem SAMAC dodávat též nové stroje. V posledních letech za firmou stojí provozní manažer Mark Beens a výkonný ředitel Jan Alwin Ulderink. Pod koncern TOBROCO-GIANT společnost přešla, včetně veškerého výrobního zázemí a personálu, v roce 2021.

Autor: Jiří Hejhálek1)
Foto: TOBROCO-GIANT

1) Z podkladů TOBROCO-GIANT.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek