Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

23. ročník veletrhu Marokánka: Komastu představilo TOP technologie

Zveřejněno: 12. 10. 2021

V kalendáři všech fanoušků stavebních strojů bylo 16. září vyznačeno červenou fixou. Tento den se totiž v lomu Marokánka uskutečnil tradiční „veletrh“ stavební techniky, pořádaný společností KUHN-BOHEMIA, která do České republiky dováží stroje Komatsu.

Pásové rýpadlo Komatsu PC210LCi-11, vybavené poslední generací inteligentního řízení strojů (intelligent Machine Control 2.0)

Stovky hostů z celé republiky se do lomu uprostřed krásných lesů sjížděly už od rána. Komatsu pro ně i letos připravilo pestrý program, ve kterém nechyběly praktické ukázky strojů (samozřejmě s možností vyzkoušení), doprovodný program (ukázky moto-trialu), občerstvení a také expozice zhruba dvou desítek dalších pozvaných partnerů (TRIGA-MF, VMP Stavební stroje, pewag, DEK Stavebniny a spoustu dalších).

Veletrhu byla vyhrazena celá jedna část horní etáže pískovny. Vchod do areálu lemovalo rameno pásového rýpadla Komastu (tzv. „čapí noha”). Akce byla tentokrát zaměřena nejen na samotné stroje (Komatsu představilo téměř kompletní portfolio), ale také na technologie. V tomto směru bylo největším lákadlem nadupané pásové rýpadlo Komatsu PC210LCi-11, vybavené poslední generací inteligentního řízení strojů (intelligent Machine Control 2.0). Co všechno tento sytém umí, je až k neuvěření. Při správném používání strojník uvnitř pouze přihlíží a kontroluje rychlost práce nebo pojezd. Něco málo z toho, co iMC 2.0 obnáší, je níže v rámečku.

Chytrá elektronika umí z rýpadel dostat maximum výkonu, to vše při zachování maximální bezpečnosti obsluhy. V testovacím provozu se potvrdilo také to, že nová iCM podstatně zkrátí pracovní cykly, a to i u středně zkušené obsluhy. Které funkce jsou tedy u těchto rýpadel integrovány do základu?

  • Funkce automatického naklápění lžíce (Auto Tilt Control) – Podle předem zadaného modelu automaticky naklápí lžíci; při svahování navíc umí udržet hranu lžíce tak, aby přesně kopírovala daný povrch. Výsledkem je, že práce se strojem je rychlejší a přesnější a s vyšším faktorem plnění lžíce.
  • Funkce automatického zastavení (Auto Stop Control) – Při výkopových pracích systém drží stanovenou hloubku výkopu. S touto aktivovanou funkcí se nemůže stát, že se strojník tzv. „překopne“.
  • Funkce automatického planýrování (Auto Grade Assist) – Závěrečné srovnávání povrchu ještě nikdy nebylo jednodušší. Strojník v podstatě určuje pouze rychlost planýrování, poloha výložníku a lžíce je automaticky vyrovnávána do požadovaného tvaru.
  • Funkce automatického vyrovnávání úhlu lžíce (Bucket Angle Hold) – Tato funkce je určena pro finální úpravu a kvalitní uhlazení terénu. Lžíce je zafixována do stanoveného úhlu a strojník pouze ovládá přitahování výložníku. V naklápěcím mechanismu lžíce jsou instalovány speciální senzory, snímající zdvih a přesnou aktuální polohu lžíce.

Druhým „magnetem” byl pásový dozer Komatsu 51pXI, osazený nivelačním systémem od společnosti TOPCON. Také tento stroj byl v neustálé permanenci a téměř se nezastavil. Společnost TOPCON tu měla samostatný stánek, kde si mohli návštěvníci prohlédnout, jak moderní nivelační systémy ve spojení se stavebním strojem fungují. Zajímavá byla rovněž prezentace možností využití dronu při monitoringu stavební plochy a vůbec celé představení konceptu SMART CONSTRUCTION („propojená stavba”). Těmto technologiím jednoznačně patří budoucnost v plánování a realizaci staveb.

Dozer Komatsu byl jedním z hlavních lákadel akce.
Dozer Komatsu byl jedním z hlavních lákadel akce.

Mezi dalšími vystavenými stroji si návštěvníci prohlédli pásová mini a midi-rýpadla Komatsu, kolové rýpadlo PW158, kolový nakladač WA475 nebo rýpadlo-nakladač WB93s. Nechyběla ani ukázka hutnicí techniky Ammann.

Z ostatních stánků nás nejvíce zaujala prezentace digitalizačního systému ADAM pro správu areálů a pracovišť. Jedná se o velmi chytrý systém, který si klade za cíl zautomatizovat řadu procesů a který uleví firmám při akutním a aktuálním nedostatku pracovních sil. Na ploše byla představena například plně automatizovaná vrátnice, která se může používat například v lomech, šterkovnách nebo na expedičních pracovištích.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek