Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Novinky Komatsu ve Smart Construction a stroje s inteligentním řízením (iCM)

Zveřejněno: 7. 7. 2020

Digitální éra ve stavebnictví je tady. Japonský výrobce stavebních strojů Komatsu nedávno představil spolu se svými partnery plán zavádění dalších stavebních kamenů tzv. „chytré stavby“ neboli Smart Construction. Nové služby pro evropské zákazníky budou stát na osmi zbrusu nových softwarových aplikacích a čtveřici technologií z oblasti tzv. „Internetu věcí“ 1) („IoT – Internet of Things“).

Díky speciální mobilní aplikaci bude možné porovnávat skutečný stav zakázky s plánem

Otevřený projekt, za kterým stojí kromě Komatsu Europe také firmy jako je Marubeni-Komatsu Limited, Schlüter Baumaschinen GmbH a Scantruck A/S, nabídne zákazníkům doposud nevídané možnosti sdílení a využití dat na jedné společné, bezpečné a spolehlivé platformě. Po pilotním testování v zemích jako je Velká Británie, Německo, Francie a Dánsko budou novinky v projektu Smart Construction spuštěny také v ostatních evropských státech včetně České republiky. Než si podrobněji popíšeme základní pilíře nových služeb, tak jak je ve svých materiálech představuje Komatsu, pojďme se trochu blíže podívat, co že to vlastně to Smart Construction znamená...

Za zlomek času, který by na zemi potřebovali geodeti, zpracují zaměření stavby speciální
drony
Za zlomek času, který by na zemi potřebovali geodeti, zpracují zaměření stavby speciální drony

Projekt „chytré stavby” (Smart Constructions – dále jen SC) odstartoval v roce 2015 v Japonsku, které v té době čelilo nedostatku lidí ve stavebnictví. Od počátku byl zaměřen na zvýšení efektivity a zkracování dodacích lhůt stavebních firem a v podstatě měl být odpovědí na celkově neutěšenou situaci v této branži. Počet firem, zapojených do Smart Constructions, velmi záhy překročil magickou číslovku 10 000 a kromě Japonska se rozšířil také do Ameriky a vybraných evropských států. Rychlost, s jakou si SC razil cestu k jinak poněkud konzervativním zákazníkům, potvrdil pověstný tah Japonců na branku co se týče zavádění nových technologií. SC byl totiž od počátku zamýšlen jako uživatelsky přívětivý projekt, který přinese firmám a podnikatelům ve stavebnictví celou řadu výhod. SC poskytuje veškerá data k tomu, aby daná firma mohla velice jednoduše identifikovat tzv. „černé díry”, kde jim utíkají peníze, aby mohla nastavit lépe interní rozhodovací procesy a také aby mohla lépe komunikovat se svými dodavatelskými firmami. Za vnitřnostmi SC nehledejme nějaký klasický korporátní projekt s rigidním manažerským řízením – je to spíše velký start-up, na kterém se podílí více než dvacítka partnerů a stovky předních stavebních firem z celého světa. Na nich se v praxi testovaly nové funkcionality systému, které byly poté zpětně vyhodnocovány a také s nimi konzultovány. Dá se tedy říci, že spoluautorem SC jsou právě i tito zákazníci...

Množství výhod a inovativních řešení

Komatsu shrnulo ve svých materiálech několik základních výhod, které SC svým zákazníkům přinese. Pojďme si ty nejzajímavější z nich ve výčtu představit:

  • Nový design dat: Místo rolí papíru propracované 3D digitální vizualizace s nekonečnými možnostmi zobrazení.
  • Dokonalý přehled o stavu zakázky: Místo hrubých odhadů detailní přehledy o aktuálním stavu zakázky, včetně dat o produktivitě nebo ziskovosti. Možnost sledovat souběžně data z několika projektů.
  • Náklady pod kontrolou: Naučí vás realizovat zakázku s co možná nejmenšími provozními náklady.
  • Podpora na dálku: SC počítá se vzdálenou podporou. Už žádné prostoje a čekání: stroje jsou propojené s centrálním dashboardem. Data se do strojů nahrají na dálku, stejně tak strojníci mohou na dálku komunikovat se vzdálenou technickou podporou.
  • Aplikace s rozšířenou realitou: Díky speciální mobilní aplikaci bude možné porovnávat skutečný stav zakázky s plánem, a to prostřednictvím technologie tzv. „rozšířené reality”2).
  • Podpora starších strojů nebo strojů jiných značek: Moderními 3D systémy lze dovybavit jakýkoli starší stroj, nebo stroj jiného výrobce. SC se tak skutečně komplexním nástrojem, vhodným pro každou společnost.
  • Simulace průběhu stavby: Ještě před tím, než se lžíce bagru poprvé zanoří do půdy, si lze celý průběh stavby nebo daného projektu věrně nasimulovat a získat tak data, která se hodí například pro kalkulace nákladů apod.
  • Drony na vytváření 3D map terénu: Za zlomek času, který by na zemi potřebovali geodeti, zpracují zaměření stavby speciální drony. Tato data jsou pak obratem přetvořena do podoby podrobné terénní 3D mapy.
  • Sledování flotily: Provozní data ze strojů a celých flotil, přehledně strukturovaná do grafů, jsou dostupná kdekoli, na jeden klik v mobilní aplikaci

Systém SC kopíruje zavedené pracovní postupy ve stavebních firmách. Veškerá data jsou navíc zálohována na cloudu a jsou tak kdykoli přístupná, takže projektant či stavbyvedoucí může z jednoho místa spravovat bezpečně a pohodlně více projektů najednou. Data mohou být zpřístupněna všem subjektům, například subdodavatelům projektových částí, což napomáhá lepší komunikaci a snižuje možné „třecí plochy” mezi jednotlivými dodavateli. Obavy z postupné digitální transformace mohou rozptýlit školení konzultanti, kteří zákazníka provedou jednotlivými kroky systému SC od A do Z. Další kroky, které Komatsu v projektu SC učinilo, vedou k tzv. horizontální digitalizaci, tedy pokrývají všechny obory a činnosti firmy. To je zásadním rozdílem proti stávající verzi SC, která řešila pouze stavbu a procesy s ní spojené (tzv. vertikální digitalizace). Úplnému propojení všech činností napomáhají také inteligentní řídicí systémy ve strojích Komatsu (iCM – Intelligent Control Machine). Co je nového na tomto poli, se budeme věnovat ve druhé části článku...

Technologie iCM 2.0 je k dispozici u nových středně těžkých pásových rýpadlech řady PC290LCi-11 a PC290NLCi-11
Technologie iCM 2.0 je k dispozici u nových středně těžkých pásových rýpadlech řady PC290LCi-11 a PC290NLCi-11

iCM na nových pásových rýpadlech a dozerech

Nová generace inteligentního řízení strojů Komatsu iCM s označením 2.0 sjíždí z linek v nových středně těžkých pásových rýpadlech řady PC290LCi-11 a PC290NLCi-11. Chytrá elektronika umí podle materiálů výrobce z rýpadel dostat maximum výkonu, to vše při zachování maximální bezpečnosti obsluhy. V testovacím provozu se potvrdilo také to, že nová iCM podstatně zkrátí pracovní cykly, a to i u středně zkušené obsluhy. Které funkce jsou tedy u těchto rýpadel integrovány do základu? Předně je to funkce automatického naklápění lžíce. Podle předem zadaného modelu automaticky naklápí lžíci; při svahování navíc umí udržet hranu lžíce tak, aby přesně kopírovala daný povrch. Výsledkem je, že práce se strojem je rychlejší a přesnější (obsluha to tzv. „nepřekopne”) a s vyšším faktorem plnění lžíce. Výše zmíněné typy rýpadel jsou v současnosti jediné na trhu, které mají v sobě integrovanou tuto polo-automatickou funkci.

Pro finální úpravu a kvalitní uhlazení terénu je pak určena funkce Bucket Angle Hold, což znamená, že lžíce je zafixována do stanoveného úhlu a strojník pouze ovládá přitahování výložníku. Velmi praktická věc, která urychlí závěrečné planýrování. V naklápěcím mechanismu lžíce jsou instalovány speciální senzory, snímající zdvih a přesnou aktuální polohu lžíce.

Součástí nové generace iCM 2.0 je také vylepšený ovládací monitor (PH700), který je tenčí, má kontrastnější podsvícení a nabízí pokročilé touch-pad ovládání. Strojník si tak může zobrazované grafy otáčet, zaostřovat, přepínat mezi jednotlivými obrazovkami – to vše jednoduše pouze dvěma prsty.

Další novinkou iCM 2.0 je více frekvenční přijímač satelitních dat, tzv. Multi GNSS, umožňující přijímat data skrze nejznámější technologie jako je GPS, GLONASS, Galileo či BeiDou. Výhodu je takřka stoprocentní datové pokrytí bez ohledu na lokalitu, kde je práce prováděna, čímž je zajištěna maximální spolehlivost.

Systém chytrého řízení strojů iMC generace 2.0 představuje komplexní továrně montované řešení, s praktickým využitím ve všech myslitelných aplikacích. Před ostrým spuštěním na trh byl testován v reálném provozu u vybraných zákazníků a je ověřen více než milionem reálných motohodin. Díky komplexní podpoře lokálních dealerů Komatsu získává zákazník jistotu, že nabízené systémy bude umět naplno využívat ve svůj prospěch.

Hydrostaticky poháněný dozer D71PXi-24 s iCM 2.0 v expozici Komatsu na ConExpo v Las Vegas
Hydrostaticky poháněný dozer D71PXi-24 s iCM 2.0 v expozici Komatsu na ConExpo v Las Vegas

Hydrostaticky poháněný dozer D71PXi-24 s iCM 2.0 na ConExpo

Na nedávno skončeném veletrhu ConExpo v Las Vegas se Komatsu pochlubilo svým největším a nejnovějším hydrostaticky poháněným dozerem D71PXi-24 s iCM 2.0. Velmi užitečnou funkcí se ukazuje být proaktivní kontrola dozeru, což je v podstatě stoprocentní automatika, která zvládne sama hrnout, rovnat a planýrovat ve stejné kvalitě, s jakou by práci zvládl zkušený strojník. Systém dokáže rozpoznávat terén zpod pásů a přenesená data pak mohou posloužit k plánování dalšího postupu. Oproti předchozí dozerové generaci iCM je tato novinka až o 60 % produktivnější.

Také automatická kontrola zdvihu radlice slibuje v praxi výborné výsledky. Na základě dat ze senzorů se radlice při hrnutí automaticky zvedá tak, aby se zemina mohla rozprostřít do požadované roviny. Funkce zaručuje dokonalé zhutnění terénu s konzistentními vrstvami. Při hrnutí zvláště těžké zeminy přijde obsluze vhod automatické vyrovnávání čepele radlice. Dozer se tak nesmýká a udržuje konstantní zvolenou dráhu. Potřeba zásahu obsluhy se tímto snížila až o 80 %. Poslední funkcí, známou už z předchozí generace iCM, je tzv. Quick Surface Design. Stisknutím jednoho tlačítka dozer dočasně upraví plochu do roviny a připraví si ji tak k finálnímu urovnání. Vizualizaci funkcí shrnuje přiložené video.

¹) Internet věcí je v informatice označení pro síť fyzických zařízení, vozidel a dalších zařízení, která jsou vybavena elektronikou, softwarem, senzory, pohyblivými částmi a síťovou konektivitou, která umožňuje těmto zařízením se propojit a vyměňovat si data. (zdroj: Wikipedia)

²) Rozšířená realita je označení používané pro reálný obraz světa doplněný počítačem vytvořenými objekty. Jinak řečeno jde o zobrazení reality a následné přidání digitálních prvků. (zdroj: Wikipedia)

Autor: Jan Rybář
Foto: KOMATSU
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek