Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Digitalizace firem: Inovativní český software Adam zprůhlední firemní procesy

Zveřejněno: 20. 12. 2021

Na letošní předváděcí akci Marokánka nás zaujala prezentace české firmy C H Complex System s.r.o., která tu představila chytrého digitálního „asistenta“ s názvem Adam. Tento software, vyvinutý ve vlastním vývojovém středisku na Moravě, řeší komplexně digitalizaci firemních procesů, čímž zvyšuje efektivitu a konkurenceschopnost firem na trhu.

Plně automatizované, bezobslužné pracoviště zvládá veškerou agendu klasického „vrátného“.

Zlomek toho, co všechno systém Adam dokáže, tu prezentovali například na vjezdové bráně do lomů, pískoven a expedičních pracovišť. Toto plně automatizované, bezobslužné pracoviště zvládá veškerou agendu klasického „vrátného”, tedy například identifikaci osob, vozidel a strojů a přidává k tomu ještě další výhody pro provozovatele, jako je například detekce alkoholu u příchozích zaměstnanců nebo měření tělesné teploty (dnes aktuální téma). Adam je ve všech směrech produktem 21. století, takže samozřejmostí je centralizace dat na cloudu a uživatelská aplikace, pomocí které získává uživatel přístup k veškerým datům na svém telefonu, tabletu či stolním počítači. Řešení vjezdů do areálu je ovšem pouze zlomkem toho, co systém umí. Pojďme si o něm říci ve zkratce něco více.

Agenda kolem osob a techniky

Software je koncipovaný jako stavebnicový systém, skládající se z 13 modulů. V rámci každého z nich řeší software příslušnou agendu. Tak například již zmíněná automatická vrátnice spadá do modulu Lidé. Výčet toho, co všechno v této oblasti Adam umí, je rozsáhlý. Patří sem identifikace zaměstnanců (kartou, mobilem, otiskem prstu, rozpoznáním obličeje), komplexní řešení docházky, test na alkohol, nebo školení BOZP. Systém také umožňuje lidem přihlašovat se v terénu, nebo mít přístup ke všem vydaným předpisům a směrnicím.

V těžebních provozech může nalézt uplatnění také modul Kamery, který umožňuje sledování pracoviště kamerami s rozšířenými funkcemi, jako jsou střežení objektů, rozpoznávání SPZ a napojení na další ovládané prvky (různé závory, vrátnice). Systém umí rovněž pořizovat časosběrné fotografie a hlídat stroje a zařízení v areálu.

Obecné výhody softwaru Adam

  • Práce v režimu 24/7/365.
  • Vzdálený on-line přístup odkudkoli na světě.
  • Ekonomika a organizace celé firmy.
  • Dálkové ovládání vstupů, vjezdů nebo světel.
  • Monitoring strojů a zařízení.
  • Bezpečné cloudové úložiště.
  • Software funguje na většině dostupných zařízení.

Další moduly

Z dalších modulů, které mohou být v softwaru integrovány, zmiňme ještě tyto: Sklad, Vozidla, Pohonné hmoty (PHM). Modul Sklad, ve spolupráci s dříve zmíněným modulem Lidé, umí například evidovat zápůjčky a sledovat nářadí a stroje, identifikovat předměty pomocí QR kódů, nebo zorganizovat předání nářadí / strojů mezi zaměstnanci. Dále hlídá vytíženost konkrétního nářadí / stroje; dohlíží na skladové zásoby veškerých pohonných hmot a provozních kapalin (AdBlue apod.). Další rozšířené funkce jsou k dispozici v modulu PHM. Ty například zaznamenání konkrétního místa, kde došlo k výdeji PHM nebo autorizace osoby, která má oprávnění tankovat. Systém umí vynutit a tím pádem sledovat stav km či motohodin daného vozidla / stroje.

Efektivní správu vozového parku nebo celých strojových flotil má na starost modul Vozidla. Lze tu sledovat aktuální polohu strojů, zaznamenávat příjezdy a odjezdy, identifikovat řidiče (kartou nebo mobilem); dále řeší výkaz práce stroje / vozidla a poskytuje veškeré statistiky z provozu.

Modulární řešení softwaru Adam má oproti jednotlivým, například továrním řešením, jednu velkou výhodu. Dá se přesně postavit na míru podle potřeb konkrétního zákazníka. Další nesporným benefitem je, že nabízí skutečně komplexní model digitalizace firmy – od zaměstnanců, přes technické prostředky, pohonné hmoty až třeba po stravování na pracovišti. Vše je tu svedené tzv. „pod jednu střechu”. Ekonomické výhody jsou pro provozovatele softwaru nezanedbatelné. Adam umí maximálně zprůhlednit vnitro firemní procesy, najít úspory nebo efektivně vyřešit problém s chybějícími lidmi na trhu práce.

Software Adam má schopnost pracovat na hardwaru, který již daná společnost provozuje, případně firma C H Complex System dodá zařízení, jako například stále oblíbenější mobilní čerpací stanice, které propojí se softwarem Adam a tím se stává zařízení chytrým.

Data, která Adam shromáždí, jsou bezpečně uložena na vzdáleném disku a lze je, včetně statistik, snadno exportovat do požadovaných formátů. Neocenitelnou výhodou tohoto řešení je fakt, že provozovatel má v každém okamžiku informace o tom, co se u něj na pracovišti děje.

Autor: Jan Rybář
Foto: C H Complex System

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek