Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno: 15. 5. 2024

Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve Stavební technice jsme měli díky českému zastoupení, společnosti TERRAMET, tu čest být mezi pozvanými, a proto vám teď můžeme přinést aktuální informace z první ruky. Mezi představenými stroji nechybělo dosud největší pásové rýpadlo tohoto tradičního výrobce – JCB370X v hmotnostní kategorii 35-40 tun, nebo nové faceliftované modely rýpadlo nakladačů.

Model JCB 370X navazuje na styl a design, který se poprvé objevil u menších rýpadel JCB řady X.

Mezinárodní předváděcí akce výrobce JCB jsou vždy na špičkové profesionální úrovni. Pozvaní hosté mají ten nejlepší servis, a pokud jste pravověrnými fanoušky jejich strojů, nebudete vědět, kam dříve s očima. Dvoudenní program zahrnoval prohlídku školicího centra, slavnostní komentovanou přehlídku novinek a na závěr nemohla chybět praktická ukázka spolu s živou show v domovském předváděcím lomu Kevin Quarry. V něm se postupně představily všechny prezentované novinky.

Kdo si počká, ten se dočká…

A je to tady. Modelem 370X vstupuje výrobce JCB naplno do segmentu těžkých rýpadel v kategorii 40 tun. Rýpadlo, které je největší letošní novinkou výrobce, koncepčně vychází z populární X-kové řady a v České republice by se mělo objevit zhruba v polovině letošního roku.

Nové rýpadlo JCB JCB 370X. Foto: JCB
Nové rýpadlo JCB JCB 370X. Foto: JCB

Teď ale zpátky ke stroji. JCB370X je výsledkem několikaletého vývoje, na jehož konci je podle šéfkonstruktérů pracovní stroj, který nepotřebuje žádné kompromisy. JCB 370X je poháněn nejnovějším vznětovým motorem Cummins L9, který je certifikován pro platné emisní normy EU Stage V a EPA Tier 4 Final. Tento šestiválcový motor o objemu 8,9 litru se může pochlubit 14% nárůstem výkonu oproti odcházejícímu modelu JS370, přičemž 240 kW (322 k) je k dispozici již při 1 700 ot/min. Motor poskytuje tento maximální výkon ve sníženém rozsahu provozních otáček, aby se zvýšila úspora paliva a snížila celková hladina hluku.

Podřízeno výkonu. Ve všech směrech

Nejnovější generace dvojitého hydraulického čerpadla Kawasaki pracuje se zvýšeným tlakem 350 barů, který se v režimu Powerboost zvyšuje až na 380 barů. V kombinaci s rozvaděčem nejnovější generace a hydraulicky ovládaným chladicím ventilátorem s funkcí zpětného chodu přispívá k nejvyšší účinnosti ve své třídě. Model 370X je podle oficiálních údajů výrobce schopen přemístit až o 4,5 tuny materiálu na litr paliva a až o 86 tun za hodinu více než konkurenti v testech.

Všechny hlavní součásti rýpadla byly navrženy s ohledem na zlepšení výkonu a produktivity. Lepší stabilitu poskytne těžší protizávaží a díky speciálním profilům na podvozkové části si stroj poradí i s vysokým zatížením. Mezi dalšími vylepšeními stojí za zmínku nové hydraulické hadice (větší průměr), nebo přepracované čepy na výložníku a násadě s litinovým uložením pro delší životnost.

Model 370X je podle oficiálních údajů výrobce schopen přemístit až o 4,5 tuny materiálu na litr paliva.
Model 370X je podle oficiálních údajů výrobce schopen přemístit až o 4,5 tuny materiálu na litr paliva.

Model 370X se dodává s výložníkem o délce 6,45 m a s možností volby násady o délce 2,63 m, 3,23 m a 4,03 m. Volitelně dodávané těžké násady mají ochranu a výztuhy pro náročné aplikace v lomech. Průměry čepu lžíce byly zvětšeny a stroj může být vybaven novým rychloupínačem JCB se dvěma čepy, aby bylo možné použít příslušenství s 90mm nebo 100mm průměrem čepů. K dispozici jsou také nové lžíce o objemu 2,1 m³ XHD a 2,43 m³ XHD, navíc bude JCB nabízet nové hydraulické kladiva HM330T speciálně konstruovaná pro model 370X.

Novinky u rýpadlo-nakladačů

Kromě největšího pásového rýpadla se návštěvníkům v lomu JCB předvedly také modernizované rýpadlo-nakladače JCB 3CX, 4CX a 5CX. Tato oblíbená modelová řada, která slaví 70 let od začátku výroby, má nyní několik nových prvků pro zvýšení efektivity práce a pro ještě pohodlnější ovládání. Traktorbagry mají nově například systém Dual-Drive, který umožňuje měnit směr jízdy bez nutnosti otáčení sedadla strojníka. To se dobře hodí například při čištění příkopů, při opravě výtluků nebo bouracích pracích.

V Anglii se novinářům představily i faceliftované rýpadlo-nakladače. Na fotografii model JCB 3CX.
V Anglii se novinářům představily i faceliftované rýpadlo-nakladače. Na fotografii model JCB 3CX.

Výrobce do faceliftovaných strojů zabudoval také jednu novinku, která se mu osvědčila u kolových nakladačů a tím je multifunkční páka (6 funkcí v 1) pro ovládání nakladače. Řízení stroje se ovládá samostatně druhou pákou a to včetně pojezdu vpřed a vzad. Nové ovládací páky by měly výrazně zjednodušit práci se strojem. Rýpadlo-nakladače dostaly do vínku ještě například 8 výkonných LED světlometů, přípravu pro 2D nivelaci, funkci Return to Grade (automatický návrat lžíce do roviny) a řadu užitečných volitelných prvků (například dvojici kamer pro práci s paletizačními vidlemi, nebo 20palcová kola u modelů 3CX a 3CX Plus.) Více o těchto strojích se dozvíte v samostatném článku, který během roku zveřejníme.

V oblasti nízkoemisních strojů ukázal výrobce nový třítunový elektrický dampr JCB3TE se stranovým vyklápěním. Dampr je určený primárně pro evropský a severoamerický trh, má lithium-iontovou baterii, dvojici elektromotorů (pro pohon všech kol a pro hydraulické čerpadlo) a na jedno nabití by měl zvládnout běžnou 8hodinovou pracovní směnu.

Autor: Jan Rybář
Foto: Milan Jedlička
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Bobcat na Demo Days 2024 prezentoval více než 90 novinek

Zveřejněno 24.7. Jak se již stalo dobrým zvykem, ani letos zástupci redakce Stavební techniky na akci Bobcat Demo Days, určené pro zákazníky, obchodní partnery a novináře, nechyběli. Na testovacím polygonu, hned vedle výrobního závodu v Dobříši, čekala příchozí… celý příspěvek

Nové materiály zvyšují užitnou hodnotu výrobků RENOMAG

Zveřejněno 22.7. Lžíce, lopaty a další přídavná zařízení jsou alfou a omegou produktivity každého pracovního stroje. Je spočítáno, že správným výběrem materiálu a technologického způsobu jeho zpracování může provozovatel stroje ušetřit s příslušenstvím RENOMAG… celý příspěvek

Spolehlivé světlo pro profesionály

Zveřejněno 19.7. Nebojte se pracovat i po setmění! Kvalitní přídavná dálková a pracovní světla OSRAM LEDriving® zajistí perfektní osvětlení i v těch nejhorších světelných podmínkách, takže se práce nemusí zastavit ani v nočních hodinách. celý příspěvek