Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

TERRAMET a značka JCB bilancují a připravují se na další rok

Zveřejněno: 29. 12. 2023

Společnost TERRAMET, která je oficiálním prodejcem stavebních strojů a manipulační techniky JCB, má za sebou náročný rok, ve kterém představila několik produktových novinek a prodejních akcí a ve spolupráci s britským výrobcem plánuje další zajímavé akce a novinky pro období příští. Pro přípravu tohoto článku jsme oslovili Pavla Soldána, manažera prodeje společnosti TERRAMET, který má relevantní informace nejen co se týče produktových novinek, ale také nastupujících trendů.

JCB je nejen výrobcem stavebních strojů, ale také významným producentem manipulační techniky.

V roce 2023 se společnosti TERRAMET daří zvýšit tržní podíl v konkurenčně velmi nabité kategorii mini a midi rýpadel, tedy strojů v hmotnostech od 1 do 10 tun. Historicky byla v této kategorii značka JCB v České republice velmi úspěšná, ale v posledních třech letech v tomto segmentu ztrácela. Poslední generace těchto kompaktních strojů přišla na trh před čtyřmi lety a přinesla řadu konstrukčních vylepšení spočívajících zejména v co největším komfortu a bezpečí obsluhy stroje, počínaje pohodlnější prostornou kabinou s velkými displeji a konče lepšími dosahy a jednodušším intuitivním řízením. Společnost TERRAMET přicházela v průběhu letošního roku s různými akčními nabídkami a kampaněmi. Nedílnou součástí nabízených produktů jsou různé formy zvýhodněného financování.

Budoucnost rýpadlo-nakladačů

Odhlédneme-li od těchto promo akcí zpátky ke strojům, pak nás samozřejmě zajímalo, jak si vedly rýpadlo-nakladače JCB. V tomto segmentu se TERRAMET dlouhodobě drží na pozici lídra, nicméně v absolutních prodejích došlo v letošním roce k poklesu, který kopíruje celkovou situaci na trhu s těmito stroji. Legendární „traktobagr” od JCB letos oslavil již 70 let od svého vzniku a po celou tu dobu byl odbornou veřejností a uživateli vnímán jako etalon všestrannosti a spolehlivosti. Je to univerzální stroj, který zvládne různé druhy činností a poptávka po něm určitě nezmizí. Výrobce proto pokračuje v dalších jeho vylepšeních. TERRAMET věří, že letošní pokles poptávky je z části způsoben celkovou nejistotou na trhu, kdy řada zejména menších firem a soukromníků odložila své investice do nové techniky, nicméně je zřejmé, že sílí rovněž poptávka po inovativních strojích s užší specializací jako je například letos představená novinka JCB Pothole Pro. Jedná se o specializovaný a v mnoha směrech unikátní stroj na opravu výtluků ve vozovce a celkovou údržbu silnic a jejich okolí, který má velký potenciál zejména pro střediska Správ a údržeb silnic (SÚS), technické služby, obce a města, jakož i pro menší soukromé firmy zabývající se opravami a údržbou silnic.

Pothole Pro v sobě integruje tři druhy příslušenství pro efektivní opravy výtluků, a sice 600 mm frézu, která frézuje asfaltový či betonový povrch až do hloubky 17 cm, řezací nástroj na zarovnání okrajů a zametač včetně 0,3m³ lžíce pro odstranění odfrézovaného materiálu. Pro potlačení prašnosti je navíc stroj vybaven zkrápěním. Víceúčelové upínání naklápěcí a rotační hlavy pak umožňuje nejen bezkonkurenční manévrovatelnost, ale také upnutí dalšího příslušenství pro údržbu okolí silnic. Samotný stroj je postaven na platformě 12titunového kolového rýpadla Hydradig – typického představitele univerzálního nosiče příslušenství.

Hydradig Pothole Pro je určený k opravě výtluků. Foto: TERRAMET
Hydradig Pothole Pro je určený k opravě výtluků. Foto: TERRAMET

Výhled do roku 2024 a dál

Kdo měl tu čest seznámit se se zázemím výrobce JCB, dá mi jistě za pravdu, že existuje jen málo společností, které o svém produktu přemýšlí do takového detailu a s takovým vizionářským přístupem. Co tedy lze od značky JCB očekávat v roce 2024? Rozšíří segment pásových rýpadel ve vyšší hmotnostní kategorii v rámci úspěšné řady X series, jejímž společným jmenovatelem je kromě výkonu také maximální komfort pro obsluhu, moderní zpracování a bezpečnost. Od příštího roku se na český trh vrací smykem řízené nakladače JCB. Jejich typickým znakem je jedno nakládací rameno, díky kterému má strojník do kabiny lepší a bezpečnější přístup z boku. Obměněná řada mini-rýpadel bude v příštím roce doplněna o kategorii 2,5 tun, a to jak s konvenčním přesahem zádě, tak ve zkrácené verzi.

JCB je nejen výrobcem stavebních strojů, ale také významným producentem manipulační techniky. TERRAMET se v roce 2024 bude zaměřovat na společnosti z oblasti průmyslu a nakládání s odpady, kterým umí nabídnout široké spektrum teleskopických manipulátorů včetně 360° otočného manipulátoru s dosahem až 26 m a nosností až 5,5 t. Významnou kategorií, nejen pro průmyslové a odpadářské firmy, jsou kolové nakladače včetně verzí s teleskopickým ramenem.

V oblasti trvale udržitelného rozvoje jde JCB dvojí cestou. U menších kompaktnějších strojů sází podobně jako většina výrobců na elektřinu (v každé řadě je minimálně jeden elektro-model), u větších strojů ale poněkud netradičně na vodík, a to nikoli v podobě vodíkových článků, ale technologií čistého spalování vodíku. V současnosti již JCB představilo několik „vodíkových” strojů, jako například pásové rýpadlo 220X, teleskopický-manipulátor, rýpadlo-nakladač a traktor Fastrack s nástavbou pro přepravu zkapalněného vodíku.

U větších strojů JCB sází na technologii čistého spalování vodíku.
U větších strojů JCB sází na technologii čistého spalování vodíku.

Nabídka komplexních služeb

Na co se v dalších letech bude soustředit společnost TERRAMET nám vysvětlil manažer prodeje společnosti Pavel Soldán. „Zaměříme se na individuální přístup k zákazníkovi s komplexní nabídkou služeb včetně servisu, náhradních dílů, prodloužené záruky, možnosti zápůjčky strojů a financování ušitého na míru. Pro naše zákazníky to mimo jiné znamená, že budou mít přesný přehled o celkových nákladech na pořízenou techniku i její návratnosti a mohou se plně soustředit na svůj byznys včetně jeho dalšího rozvoje.

Na závěr jsme se Pavla Soldána zeptali, jak se vyvíjejí očekávání a požadavky zákazníků. Podle něj je pořád důležitá pořizovací cena stroje, nicméně do povědomí se stále více dostávají celkové náklady na provoz, v angličtině TCO (Total Costs of Ownership). Patří sem nejen náklady spojené s pořízením stroje, ale také úroky z financování, náklady na údržbu a servis, a celková produktivita stroje.o

Autor: Jan Rybář1)
Foto: JCB

1) Připraveno ve spolupráci s Pavlem Soldánem, Sales Managerem, TERRAMET, spol. s r.o.

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek