Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Traktorbagr na vodík dostal v Británii zelenou. Může na silnice

Zveřejněno: 8. 3. 2023

Britská vláda udělila zvláštní výjimku, umožňující výrobci stavebních strojů JCB testovat a používat na britských silnicích svůj rypadlo-nakladač poháněný vodíkem. Ten je první svého druhu na světě a nabízí průkopnické řešení, které pomáhá snižovat emise na staveništích.

Ministr technologií a dekarbonizace Jesse Norman u rýpadlo-nakladače JCB poháněného vodíkovým spalovacím motorem.

Prototyp rýpadlo-nakladače JCB na vodíkový pohon je důležitým prvním krokem v úsilí stavebního průmyslu o dekarbonizaci v odvětví, které je ‚těžko dekarbonizovatelné‘. Stroje na vodíkové spalování mohou hrát zásadní roli při snižování emisí uhlíku v prostředí, kde jiné druhy čisté energie nemusí být nejpraktičtější nebo nejúčinnější,” uvedl k udělení výjimky Alexander Jesse Norman, ministr pro dekarbonizaci a technologie.

JCB v tiskové zprávě dále dodává, že ministr Norman má v plánu navštívit sídlo společnosti JCB v Rocesteru v hrabství Staffordshire, aby na vlastní oči uviděl, jak traktorbagr vyjíždí na silnici poblíž továrny, kde byl vyroben. Prohlédne si i jeden z vodíkových spalovacích motorů JCB, které jsou výsledkem investičního projektu společnosti JCB v hodnotě 100 milionů liber, jehož cílem je navázat na jejich inovativní britské inženýrství a vyvinout nové pohonné jednotky s nižšími emisemi.

Jsem rád, že ministr pro dekarbonizaci bude na vlastní oči svědkem první jízdy bagru poháněného vodíkem na otevřené silnici. Je mi jasné, že po této návštěvě ocení potenciál vodíkových spalovacích motorů, které pomohou rychleji dosáhnout cílů čisté nulové spotřeby a zároveň vytvoří nová pracovní místa a přispějí k širšímu ekonomickému přínosu pro stavebnictví,” dodal k návštěvě předseda společnosti JCB lord Bamford.

Cesta k vodíkovému motoru

Proces snižování emisí byl u společnosti JCB nastartován již před čtvrt stoletím. A pro představu jen nejnovější dieselové motory navržené v souladu s evropskými předpisy Stage V ve srovnání s rokem 1999 přinesly 97% snížení emisí NOx a 98% snížení emisí pevných částic.

Kromě tradičních spalovacích motorů na naftu se v posledních letech JCB věnuje nejen elektrickým (bateriovým) strojům, ale i technice využívající jako palivo vodík. První vlaštovkou bylo uvedení prototypu 20tunového pásového rýpadla poháněného pomocí vodíkového palivového článku (palivový článek vyrábí z vodíku elektrickou energii, která putuje do elektromotorů). Stroj s typovým označením 220X prošel sérií náročných zkoušek v ostrém provozu.

V praxi se ukázalo, že palivové články jsou pro stavební a zemědělskou techniku příliš drahé, hodně komplikované a nedostatečně robustní. Inženýři JCB proto zkonstruovali vodíkový motor, který dodá stejný výkon, stejný točivý moment a poskytuje stejnou účinnost, jakou se pyšní dnešní naftové pohonné jednoty. Díky využití technologie a komponentů prověřených u dieselových motorů je velká pravděpodobnost, že se i vodíkové motory ve stavební a zemědělské technice osvědčí. Je to zkrátka technologie, jež je nákladově efektivní, robustní, spolehlivá a dobře známá.

Vodíkové motory JCB v současné době kromě zmíněného prototypu rýpadlo-nakladače najdeme též v testovacím teleskopickém manipulátory Loadall. Britská firma nedávno navíc představila mobilní vodíkový tankovací zásobník pro dopravu paliva do strojů, který je možné přepravovat buď na korbě upraveného traktoru Fastrac, nebo na přívěsu.

 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek