Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Novinky a spousta adrenalinu. To byl JCB DEMO DAY 2022

Zveřejněno: 13. 10. 2022

Na pobočce společnosti TERRAMET v Brně-Modřicích se v pátek 7. října odehrála velká předváděcí akce. Výhradní dealer značky JCB tu ukázal téměř tři desítky nových strojů včetně několika úplných novinek. Doprovodný program orámovaly dovednostní soutěže pro strojníky, vystoupení cheerleaders nebo nezapomenutelná kaskadérská motoshow.

Kaskadér Mirek „Sporťák“ Frey při svém vystoupení

První nedočkavci se začali před areálem pobočky shlukovat už hodinu před oficiálním startem. Za branou, stylově vytvořenou pomocí dvou ramen rýpadel, už čekaly naleštěné stroje, speciální JCB Truck s pódiem a také slavnostní catering, umístěný ve vyklizené velké servisní hale. Na trávníku na volné ploše vedle parkoviště byla testovací plocha, kde si mohli zájemci vybrané stroje vyzkoušet přímo v terénu.

Část plochy s vystavenými stroji JCB
Část plochy s vystavenými stroji JCB

Program DEMO DAY byl rozdělen do dvou bloků – dopoledního a odpoledního. Úvodní slovo patřilo jednateli společnosti TERRAMET, Ing. Petru Kotršálovi, který přivítal také další vzácné hosty, mezi nimiž nechyběl Egon Zwinger, generální ředitel Industrie Holding, a Arthur Schaber, generální ředitel Terra Holding.

Propracovaný doprovodný program se skládal z několika vystoupení. Rozehřívací kolo obstaral sportovní tým mladých dívek Glitter Stars, reprezentující Českou republiku v tzv. cheerleadingu, což je adrenalinový sport zahrnující tanec, skoky, akrobacii, výhozy a stavění lidských pyramid. V podobném duchu pak pokračoval parkourový mužský tým In Motion Academy, který předvedl dechberoucí vystoupení plné salt, přemetů a skoků, a to s využitím vystavených stavebních strojů. Naprostou peckou, obzvláště pro přítomné motoristické fandy, bylo vystoupení motorkářského kaskadéra Mirka „Sporťáka“ Freye. Mistrovská disciplína s názvem stuntriding spočívá v perfektně zvládnuté jízdě po zadním a předním kole v různých pozicích na speciálně upraveném motocyklu doplněné o další akrobatické prvky. Mirek ukázal svou specialitu – stojku na hlavě na jedoucím motocyklu a mnoho dalších kousků, při kterých zůstal rozum stát.

Volná část programu byla věnována prohlídce vystavených strojů. Kdo se nebál výšek, mohl se nechat vynést do 21 metrů na plošině manipulátoru. V poledne pak začala dovednostní soutěž pod dohledem známého strojnického „guru“ Pavla Černého. Soutěžící předvedli svůj um v několik disciplínách na rýpadlo-nakladači.

Zájemci se mohli nechat vynést na plošině manipulátoru.
Zájemci se mohli nechat vynést na plošině manipulátoru.

Samozřejmě že nás zajímali také vystavené stroje, pojďme se tedy na ně podívat blíž. Úplnou novinkou, umístěnou hned na začátku „expozice“, byl speciální kolový manipulátor JCB Pothole Pro, určený na úpravu výtluků a rozsáhlejších oprav povrchů. Stroj s koncepcí 3v1 je osazen nástrojem pro řezání, frézování i úklid, takže při jeho nasazení už není potřeba žádných dalších pracovníků. Druhou výraznou novinkou bylo pásové rýpadlo JCB 245XR (25 284 kg). Tento nový přírůstek do modelové řady rýpadel X se chlubí o 40 % kratší zadní částí v porovnání s „konvenčním“ modelem 220X. Díky tomu je vzdálenost od osy otoče k zadní části protizávaží pouhých 1 720 mm, což umožňuje rýpadlu pracovat i ve stísněných podmínkách.

Autor: Jan Rybář
Foto: Terramet

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek