Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Tři stroje v jednom. Teleskopický manipulátor JCB 5.5-21 s otočí brzy dorazí do Čech

Zveřejněno: 20. 4. 2021

Máte rádi neokoukané multifunkční stroje? Tak to jste nalistovali správně. Britský výrobce stavebních a manipulačních strojů JCB se po nějaké době rozhodl rozčeřit vody další novinkou, která bude navíc prostřednictvím oficiálního českého dealera, společnosti TERRAMET, brzy k vidění také u nás. V létě letošního roku se objeví ve flotile předváděcích strojů a k dispozici bude rovněž zákazníkům půjčovny TERRArent.

Z jeřábu si nový manipulátor JCB 5.5-21 vzal dlouhý dosah teleskopického ramene.

Řeč je o kolovém teleskopickém manipulátoru s otočí – JCB 5.5-21. Ten v sobě spojuje vlastnosti jeřábu, teleskopického manipulátoru a mobilní pracovní plošiny.

Jedničkář v nosnosti a zdvihu

Z jeřábu si nový manipulátor JCB 5.5-21 vzal dlouhý dosah teleskopického ramene, které je možné vysunout až do výšky 20,5 metru, a celkovou nosnost 5,5 tuny. Výsledkem je nejlepší zátěžový diagram v této třídě. Zároveň si ale stroj uchovává výborné manévrovací vlastnosti teleskopického manipulátoru. Univerzálnost nového manipulátoru podtrhují tří možné způsoby, kterým jej lze ovládat – klasicky z kabiny, z plošiny nebo dálkovým ovladačem. Všechny způsoby jsou jednoduché a intuitivní. V kabině našel své místo nový sedmi-palcový displej, pomocí něhož lze ovládat většinu funkcí; k dispozici je také několik zobrazovacích režimů.

Když už strojník nemůže, automat mu pomůže

Pojďme se ale podívat na některé použité technologie, možná více napoví o praktičnosti a produktivitě této mašiny. Stisknutím jednoho tlačítka se aktivuje automatické vysunutí a vyrovnání stabilizačních podpěr. U hydrauliky výrobce instaloval několik modů, pomocí kterých si může strojník nastavit rychlost odezvy hydrauliky. Opět velmi užitečná věc, usnadňující ovládání – strojník se soustředí na zdvih a automatika se stará o zbytek. Potichu, zato účinně. Když už jsme u těch „skrytých” technologií, stroj je také vybaven pokročilým a plně programovatelným systémem pro kontrolu zatížení. Strojník si navíc může navolit, v jakém prostoru bude pracovat a definovat si tak bezpečnostní zóny, do kterých už jej automatika dál nepustí.

JCB 5.5-21 – technické parametry
JCB 5.5-21 – technické parametry

Něco málo dalších dat

Manipulátor je poháněn hydrostaticky, ovládání stroje je plynulé a bez ztráty výkonu. Je to také díky účinnému hydraulickému čerpadlu s variabilním průtokem 160 l/min, které zajišťuje vysoký hydraulický výkon pro manipulaci s teleskopickým ramenem, při práci s navijákem nebo při zasouvání či vysouvání stabilizačních podpěr. Plošina je otočná o 360 stupňů, maximální rychlost stroje je 40 km/h.

Pro lepší výhled z kabiny konstrukce teleskopického ramene zeštíhlila; chytře je řešené také uchycení ramene na rám stroje. Přirozený výhled všemi směry napomáhá méně zkušené obsluze získat tolik potřebnou jistotu při manipulaci s objemnými břemeny. Komu je to i tak málo, volitelně lze manipulátor dovybavit sadou kamer, které monitorují okolí.

Z výše uvedeného vyplývá, že nový teleskopický manipulátor od JCB dokáže na každé stavbě v rychlosti a flexibilitě konkurovat mobilnímu jeřábu, a to při nižších provozních nákladech. Potenciál takového „univerzála” je skutečně velký. Uvidíme, jak se mu bude dařit. Pro nedočkavce připomínáme, že novinka bude brzy v prodeji a zapůjčení u českého dealera JCB, společnosti TERRAMET.

 

Nové

Neúnavný pracant Rokbak a první 50tunové rýpadlo LiuGong v Čechách

Zveřejněno 18.3. Sezonu předváděcích akcí pod širým nebem zpravidla na začátku roku zahajuje DEMO TOUR – velká předváděčka v lomu Kalcit v Brně Líšni, kterou společně se svými partnery pořádá prodejce stavebních strojů, společnost Austro Baumaschinen. Mezi letošními… celý příspěvek

Trimble úspěšně dokončil test plně autonomního zemního válce!

Zveřejněno 15.3. Společnost Trimble poprvé přímo na stavbě otestovala plně autonomní zemní válec, čímž učinila další důležitý krok k naplnění vize autonomní mobility. Standardní platforma Trimble Earthworks, určená i pro autonomní řízení instalovaná na zemním válci… celý příspěvek

Tatra ukázala vozidlo Force e-Drive poháněné vodíkovými palivovými články

Zveřejněno 13.3. V říjnu loňského roku měl v rámci konference H2 Fórum 2023 premiéru vůz na podvozku Tatra Force třetí generace s pohonným systémem využívajícím vodíkové palivové články. Vývoj vozidla probíhá v rámci pětičlenného konsorcia, vedeného společností ÚJV… celý příspěvek