Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Třídič Zemmler MS 5200 přetřídil bývalou skládku na stavební parcele

Zveřejněno: 19. 6. 2023

Parcela sloužící před revolucí jako skládka nejrůznějšího odpadu (železa, popelu, plastů apod.), na níž je v plánu stavět. Nezbývá nic jiného než se skládky zbavit. Majitel využil služeb společnosti EUROGREEN CZ. Ta zajistila profesionální přetřídění odpadu za pomocí bubnového třídiče Zemmler MS 5200.

Zemina se třídila na tři frakce. Primární frakce (2,2 cm) převládala, sekundární (7,14 cm) bylo méně a konečně jako nadfrakce vypadl odpad, jako jsou kameny a plasty.

Pan Karel Pošvář měl z minulosti zkušenosti s vibrační třídičkou, avšak na doporučení svého známého zvolil k likvidaci skládky bubnovou třídičku pro preciznější třídění odpadu. Majitel pozemku se tedy rozhodl kontaktovat společnost EUROGREEN CZ zastupující značku Zemmler v ČR a SR. Stroje této značky nabízí k pronájmu.

Pozemek si následně přijel prohlédnout zaměstnanec společnosti EUROGREEN CZ a společně s majitelem vybrali nejvhodnější model třídiče pro tento typ práce. Jelikož bylo potřeba přetřídit 1700 až 2000 tun zeminy s nejrůznějším odpadem v co nejkratším čase, byl zvolen výkonný model třídiče Zemmler MS 5200. Třídič byl zapůjčen i s dopravou. Stroj vážící 13,5 tuny má, co se týká přepravy, podobu brzděného dvounápravového přívěsu a zapřáhnout ho lze za odpovídající středně těžký nákladní automobil.

Přetřídění zeminy začalo v pátek odpoledne a skončilo v pondělí dopoledne. Nutno podotknout, že třídič nepracoval celou dobu, odpracoval 18 motohodin. Za hodinu provozu tak stihl přetřídit 100 tun zeminy. O zajištění chodu třídiče se postaral zaměstnanec společnosti EUROGREEN CZ. Plynulý přísun materiálu do třídiče zprostředkovávala dvě rypadla – jelikož hromada zeminy byla opravdu velká, jedno rypadlo materiál přibližovalo k druhému rypadlu, které následně materiál umisťovalo do násypky třídiče o objemu 5,5 m³. S třídičem se tak po celou dobu nemuselo po pozemku manipulovat.

Za hodinu provozu stihl stroj přetřídit 100 tun zeminy. O obsluhu se postaral zaměstnanec společnosti EUROGREEN CZ.
Za hodinu provozu stihl stroj přetřídit 100 tun zeminy. O obsluhu se postaral zaměstnanec společnosti EUROGREEN CZ.

Zemina se třídila na tři frakce. Primární frakce (2,2 cm) převládala, sekundární (7,14 cm) bylo méně a konečně jako nadfrakce vypadl odpad, jako jsou kameny a plasty. Čistou zeminu, jíž bylo nejvíce, odvážela o pár stovek metrů dál na druhý pozemek dvě nákladní vozidla. Zemina v budoucnu poslouží majiteli jako zásyp na zahradu a bude rovněž nabídnuta zájemcům k prodeji. Sekundární frakce složená z menších kamenů a plastů bude ještě jednou roztříděna. O její odvoz od třídiče se postaral teleskopický manipulátor a nákladní vůz. Kameny majitel použije do základů plánované stavby a poslouží rovněž jako podkladní vrstva pod plánované chodníky. Největší kameny z poslední frakce rovněž poputují do základů připravované stavby. Velké kusy plastů pracovníci během přetřídění umísťovali do připravených big bagů – ty budou postupně odvezeny na skládku k odborné likvidaci.

Separace jednotlivých frakcí probíhala na dvojitém bubnu umožňujícím v jednom pracovním cyklu třídit až na tři frakce. Požadované velikosti frakcí je docíleno pomocí drátěných sít osaditelných dle potřeby na vnějším i vnitřním bubnu. Samotná výměna síta je velice rychlá a zabere zhruba hodinu. Pokud se budou měnit síta na obou bubnech, bude to o něco déle. Vnitřní buben chrání vnější síto před poškozením velkými kusy materiálu. Toto technické řešení třídění výrazně napomohlo při přetřídění zeminy. Díky pohybu materiálu po vnitřním roštu docházelo k perfektní separaci jednotlivých frakcí. Stroj byl osazen vlastním dieselovým motorem.

Zemina v budoucnu poslouží majiteli jako zásyp na zahradu a bude rovněž nabídnuta zájemcům k prodeji.
Zemina v budoucnu poslouží majiteli jako zásyp na zahradu a bude rovněž nabídnuta zájemcům k prodeji.

Kromě verze Zemmler MS 5200 je k dispozici celá řada dalších modelů s výkony od 20 m³/h do 180 m³/h. „Třídič Zemmler MS 5200 splnil mé očekávání. Se službou společnosti EUROGREEN CZ, s jejich zaměstnanci a s výsledkem práce jsem spokojen. Jsem rád, že se uplatnil největší model, díky kterému byla zemina přetříděna v co nejkratším čase,” uvedl Karel Pošvář.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Karel Pošvář
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek