Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Stavební stroje DEVELON ovládly veletrh EXPO Lesní lom

Zveřejněno: 15. 9. 2023

Vápencový lom Kalcit v Brně-Líšni se v polovině června proměnil v přehlídku těžké stavební techniky. Více než 100 vystavovatelů přilákalo tisíce návštěvníků z řad odborné veřejnosti. Nejvýznamnější expozicí veletrhu byla bezesporu premiérová účast značky DEVELON, která se právě představuje v České republice.

Z techniky DEVELON byly k vidění stroje z těžké váhové kategorie – velká pásová rypadla, kolová rypadla, kolové nakladače i kloubové dampry a příslušenství na drcení a třídění materiálů. (foto: GARNEA)

Začátkem letošního roku došlo k významné změně na celosvětovém trhu se stavební technikou. U nás již poměrně dobře známá značka oranžových stavebních strojů Doosan se přejmenovává na DEVELON. Barva i označení modelů původem jihokorejských strojů zůstává tak, jak ji čeští zákazníci znají.

Česká premiéra proběhla v Brně

V České republice se oranžové stroje s novým jménem představily na 13. mezinárodním veletrhu stavební techniky EXPO Lesní lom, který proběhl 13.–15. června 2023 ve vápencovém lomu v Brně-Líšni. Prezentace se ujal výhradní dovozce strojů DEVELON do České republiky, společnost GARNEA a.s.

V rámci expozice společnosti GARNEA (s 2 000 m² největší mezi vystavovateli) měli návštěvníci možnost vidět celkem 10 strojů DEVELON a řadu z nich i při praktických ukázkách, kde si techniku zákazníci mohli vyzkoušet dokonce sami. Zastoupeny byly všechny hlavní kategorie strojů z těžké váhové kategorie – velká pásová rypadla, kolová rypadla, kolové nakladače i kloubové dampry a příslušenství na drcení a třídění materiálů. Hlavním tahákem byl bezpochyby zcela nový kloubový dampr DA45-7 4×4, který právě přichází na český trh. Byl k vidění v akci spolu s pásovým rypadlem DX350LC-7 při společné práci v rámci demo sekce veletrhu, zdatně jim sekundoval kolový nakladač DL420CVT-7. Dalšími vystavenými stroji pak bylo kolové rypadlo DX100W, které vítalo návštěvníky hned u vjezdu do areálu, a model DX170W vybavený tiltrotátorem Steelwrist. Nechyběla dvojice oblíbených pásových rypadel DX225LC-7 včetně hydraulického bouracího kladiva a DX420LC-7 a kloubové nakladače DL420CVT-7 a DL250-7 spolu s přídavným zametačem Trombia. Jako zajímavý doplněk pak působilo starší rypadlo DX340-5 zaparkované přímo nad expozicí, které slouží provozovateli lomu ke každodenní tvrdé práci.

Celou řadu strojů si návštěvníci měli možnost vyzkoušet dokonce sami. (foto: Těžební unie)
Celou řadu strojů si návštěvníci měli možnost vyzkoušet dokonce sami. (foto: Těžební unie)

Zákazníci viděli v praxi rozsáhlou přehlídku nejnovějších strojů DEVELON. Naši odborníci zodpověděli řadu otázek a ukázali stroje přímo při práci, diskutovali řešení konkrétních problémů jednotlivých zákazníků,” říká Jiří Mácha, obchodní ředitel stavební divize společnosti GARNEA a.s.

Novinka: kloubový dampr DA45-7 s pohonem 4×4

Novinka DA45-7 s pohonem 4×4, která doplňuje velmi úspěšné modely s pohonem 6×6, si klade za cíl konkurovat pevným sklápěčům (RDT) ve třídě 40 tun. Řada kloubových damprů DEVELON nabízí kromě DA45-7 rovněž modely DA30-7 a DA45-7 s užitečným zatížením 28 a 41 tun.

Na novém 4×4 kloubovém dampru je přední část podvozku a kabina stejná jako u původního modelu 6×6, přičemž provedené úpravy se týkají zadní jednotky dampru. Model 4×4 DA45-7 s převodovkou ZF EP8-420 je dvounápravový kloubový sklápěč s dvojitými koly vzadu a se sklápěcí částí podobnou té na pevném sklápěči ve třídě 40 tun.

Nový dampr DA45-7 s pohonem 4×4 doplňuje velmi úspěšné sklápěče 6×6. (foto: GARNEA)
Nový dampr DA45-7 s pohonem 4×4 doplňuje velmi úspěšné sklápěče 6×6. (foto: GARNEA)

O nové značce DEVELON

DEVELON je kombinací anglických slov „Develop” (rozvinout) a „Onwards” (vpřed). Symbolizuje odhodlání společnosti dále inovovat a rozvíjet své produkty pro budoucnost tak, aby maximálně vyhovovaly potřebám zákazníků. Cílem je přinášet inovativní řešení pro průmysl stavebních strojů prostřednictvím technologické transformace a vývoje výjimečných zařízení a služeb.

Výrobce značky strojů DEVELON se bude i nadále zaměřovat na výrobu stavebních zařízení pro budování kritické infrastruktury pro zlepšení komunit a společností po celém světě. Produkty a služby značky DEVELON pomohou zákazníkům a partnerům stát se lídry v oboru stavebnictví, pronájmu, recyklace, těžby, zemědělství a mnoha dalších odvětvích. Úsilí bude věnováno také růstu udržitelného rozvoje prostřednictvím alternativních zdrojů energie pro stavební stroje.

EXPO Lesní lom

V České republice je EXPO Lesní lom unikátní veletrh svého druhu a řadí se k prestižním výstavám těžebního průmyslu v Evropě. Nabízí zejména ojedinělou příležitost vidět těžební stroje a zařízení během praktických ukázek přímo v autentickém prostředí lomu. Účastníci akce mají neopakovatelnou příležitost osobně potkat obchodní zástupce předních společností v oboru, seznámit se s novými produkty, špičkovými technologiemi a vidět vybrané stroje v rámci demonstračních přehlídek.

EXPO Lesní lom nabízí ojedinělou příležitost vidět těžební stroje a zařízení během praktických ukázek přímo v autentickém prostředí lomu. (foto: Těžební unie)
EXPO Lesní lom nabízí ojedinělou příležitost vidět těžební stroje a zařízení během praktických ukázek přímo v autentickém prostředí lomu. (foto: Těžební unie)

Pro více informací o stavebních strojích DEVELON navštivte webové stránky www.eu.develon-ce.com/en/ nebo kontaktujte distributora pro ČR, společnost GARNEA a.s. Více informací na www.garnea-stavebni.cz.

Autor: Pavel Svoboda
Foto: viz popisky
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek