Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Ohlédnutí za veletrhem EXPO Lesní lom

Zveřejněno: 9. 9. 2023

Vápencový kamenolom v Brně-Líšni, který provozuje společnost Kalcit s.r.o., letos v polovině června poskytl prostor pro více než šedesát vystavovatelů z oborů dotýkajících se těžebního a stavebního průmyslu. Redakce Stavební techniky byla jako mediální partner u toho. Během akce rozdávaly naše hostesky mezi návštěvníky speciální vydání časopisu. Jaké tedy vlastně bylo „Expo“ s datovkou 2023?

Hostesky rozdávaly návštěvníkům časopis Stavební technika. Ti mohli v rámci speciální akce objednat tři ukázková čísla zdarma.

Kdo si nenechal přehlídku novinek od předních českých i světových značek ujít, měl možnost seznámit se se zástupci společností reprezentujícími oblast těžební, stavební a manipulační techniky. Dále s výrobci a dodavateli průmyslových řešení na zakázku a dodavateli strojů a zařízení pro těžbu a zpracování nerostných surovin, kteří představili široké portfolio doplňků a příslušenství. Mezi jinými například mobilní drticí a třídicí techniku, recyklační zařízení, průmyslová síta, motory a převodovky, pneumatiky, ochranné řetězy, hydraulická příslušenství na bagry – kladiva, zemní vrtáky, demoliční nůžky aj.

Nechyběli výrobci dopravních pásů, čerpadel a hydrocyklonů pro těžbu a zpracování minerálních surovin či společnosti orientující se na oblast vážicích systémů pro obchod a průmysl. Mezi společnostmi se představily dodavatelské nebo projekční firmy a nechyběli ani specialisté z dalších oborů. Letos svého zástupce měla na veletrhu nově i těžební společnost Kamenolomy ČR s.r.o. Veletrh zahájili v úterý 13. června zástupci Těžební unie, úvodního slova se ujal Mgr. Pavel Kotásek a úspěch celé akci popřáli pozvaní hosté – předseda Českého báňského úřadu Ing. Martin Štemberka, Ph.D. a také obchodní ředitel Veletrhů Brno Ing. Lukáš Helan. První výstavní den zpříjemnil vystavovatelům společenský večer, který se uskutečnil na klášterním nádvoří Augustiniánského opatství v centru jihomoravské metropole. V rámci večera měli vystavovatelé možnost prohlédnout si jednu z nejstarších gotických bazilik v Brně.

Pohled do dolní etáže kamenolomu v Brně-Líšni.
Pohled do dolní etáže kamenolomu v Brně-Líšni.

Navázání na minulé ročníky

Velkou neznámou pro Těžební unii jako pořadatele bylo, v jakém rozsahu se podaří navázat po několikaleté odmlce, způsobené omezením a zákazem všech veřejných akcí. S odstupem lze říci, že většina společností známých jmen příležitost využila a o účast projevila zájem hned, jak zazněl první reálný záměr přehlídku opět uskutečnit. Ve výsledku lze pozitivně vyhodnotit zájem vystavovatelů srovnatelný s minulými ročníky, i když někteří z tradičních vystavovatelů chyběli. Pořadatele však potěšila přítomnost několika „nováčků” reprezentujících neméně slavné značky, kteří se letos zúčastnili vůbec poprvé.

Jednou z velkých novinek, které se ukázaly na EXPO Lesní lom, byl pásový dozer DRESSTA TD 16N na stánku dealera, společnosti AUSTRO Baumaschinen.
Jednou z velkých novinek, které se ukázaly na EXPO Lesní lom, byl pásový dozer DRESSTA TD 16N na stánku dealera, společnosti AUSTRO Baumaschinen.

Etážový lom poskytl po tři dny jedinečnou výstavní atmosféru s expozicemi jednotlivých společností na ploše 3 500 m². Originální prostor zahloubeného lomu si také vyžádal rozmístění výstavních míst do několika řad na třech patrech a pro návštěvníky pak povinnost nosit ochranné přilby, což pro řadu z nich jen podtrhlo jedinečnou povahu akce. Během 13. ročníku se úspěšně prezentovali vystavovatelé z Česka, Slovenska, Polska a Rakouska. K vydařené přehlídce pozitivně přispělo i příznivé počasí a pořadateli se potvrdilo, že přehlídka EXPO má na českém trhu stále svoje místo.

Maskot tuzemského výrobce příslušenství RENOMAG nemohl u vstupu na stánek chybět.
Maskot tuzemského výrobce příslušenství RENOMAG nemohl u vstupu na stánek chybět.

Premiéra strojů v Brně

Vystavovatelé si pro návštěvníky z řad široké veřejnosti připravili ukázky nejnovějších technických zařízení, které si mohli nejen prohlédnout, ale i na vlastní kůži vyzkoušet. K nejvíce atraktivním patřila bez pochyby ukázka práce kolových a pásových rypadel, nakladačů a damprů jihokorejské značky DEVELON, které se ujala společnost GARNEA a.s., výhradní dovozce do ČR, a představila tak v Brně stroje s novým názvem, dříve známé pod značkou DOOSAN. DEVELONu věnujeme samostatný článek.

Autor: Těžební unie
Foto: Jan Rybář a Težební unie
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek